Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vanaf 1 januari 2023 hoef je geen BTW te betalen over het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor bespaar je veel papierwerk vergeleken met de vorige regeling. Echter is het gebleken uit een enquête van Solar magazine dat maar liefst 52% van de vakspecialisten de prijs omhoog gaat door deze regeling. Hoe dit precies zit lees je in deze blog.

Geen BTW?

Vanaf 1 januari 2023 hoef je als particulier de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen niet te betalen. De overheid heeft namelijk besloten om het btw-tarief op 0% te zetten. Het voordeel hiervan is dat je geen BTW teruggaven hoeft te invullen en maanden moet wachten totdat je eindelijk het geld ook daadwerkelijk weer terug krijgt. Goed geregeld zou je zeggen, alleen zit er aan dit besluit ook een aantal haken en ogen aan.

Niet 21% goedkoper

Het lijkt misschien wel dat de  aanschaf van zonnepanelen door deze regeling 21% goedkoper is, maar dat is het niet. Doordat je in voorgaande jaren de btw terug kon vragen bespaarde je nu op papier niks. Het enige wat de regeling je bespaard is papierwerk 

Nadelig effect voor de vakspecialist

Door dat vakspecialisten geen BTW ontvangen voor het plaatsen van zonnepanelen maar wel BTW moeten betalen voor het inkopen van het materiaal komen vakspecialisten in een benarde situatie terecht. Tuurlijk kunnen vakspecialisten de overgedragen BTW terug vragen, helaas duurt dat 3-4 maanden voordat ze het terug op hun rekening krijgen. Door dit voorval zullen sommige bedrijven de prijs voor zonnepanelen verhogen.

50% van de vakspecialisten overweegt prijsverhoging

Door de benarde situatie zal waarschijnlijk de helft van de vakspecialisten de prijzen verhogen, blijkt uit een enquête van Solar Magazine.  Ook blijkt uit de enquête dat 52% van de vakspecialisten geen aanbetaling vraagt voor het plaatsen van zonnepanelen terwijl ze vaak wel een aanbetaling moeten doen bij het aanschaffen van de materialen.

Ook blijkt uit de enquête dat maar liefst 48% van de vakspecialisten door deze regeling hun materiaal voortaan vanuit het buitenland gaan inkopen. En 20% van de vakspecialisten gaat een overweging maken om dit ook te doen.

73% van de vakspecialisten vrezen voor fraude

Door de invoering van het btw-nultarief op zonnepanelen kan het voor consumenten aantrekkelijk zijn voor wanneer de consument zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp aanschaft een zo groot mogelijk bedrag van de totale factuur toe te rekenen aan de zonnepanelen. Dit kan echter ook leiden tot fraude en oneerlijke concurrentie, zo vrezen 73% van de ondervraagde installateurs. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de toepassing van het btw-nultarief en geen misbruik te maken van deze regeling.

Groothandel en het nationaliteitsnadeel

Het risico van de regeling zoals die vanaf 1 januari geldt is dat vakspecialisten eerder geneigd zijn om bij Duitse of Belgische groothandels hun producten te bestellen wegens het feit dat de vakspecialist dan geen BTW hoeft te afdragen. Dit gaat ten kosten van de Nederlandse groothandels hun lopen hier door veel omzet en klanten mis. De brancheorganisatie Techniek Nederland had voorafgaand van de invoering van de BTW regeling aan het kabinet gevraagd of dat de regeling ook kan gelden voor de hele zonne-energieketen. Echter bleek dit tevergeefs.

Hoe jij voor een scherpe prijs zonnepanelen kan kopen

Wil jij graag profiteren van de voordelen van zonnepanelen, maar ben je bang dat je toch duurder uit bent door de consequenties van de nieuwe BTW-regeling? Vraag dan nu een offerte aan bij verschillende vakspecialisten en vergelijk de prijzen. Door offertes aan te vragen krijg je inzicht in de kosten en kun je een weloverwogen keuze maken. Laat je niet afschrikken door de mogelijke prijsverhogingen en profiteer van de voordelen van zonnepanelen.

UPDATE april 2023

Plotseling kwam de belastingdienst met een mededeling dat ook voor Nederlandse groothandels de BTW vrijstelling geldt. Mits dat de zonnepanelen en de daarbij behorende installatie materiaal bestemd voor een woning is. Wij vinden dit erg vreemd dat de belastingdienst hier zo laat mee komt aangezien er meerdere Nederlandse groothandels afgelopen kwartaal zijn begonnen met het leveren van hun producten vanuit het buitenland om de BTW-regeling te omzeilen.

De groothandel moet echter wel kunnen aantonen dat de geleverde materialen voor een woning zijn en moeten dit bewijs opnemen in hun administratie. Voor reguliere verkopen waarbij er niet kan aangetoond worden dat het om een woning gaat wordt er wel 21% BTW gerekend. Dit geldt tevens ook voor webshop leveranciers.

Toch belangrijk om te vergelijken

Nu dat er eindelijk duidelijkheid is over de BTW-regeling betekent niet automatisch dat alle vakspecialisten hun prijzen laten dalen tot wat het voorheen was. Echter kan jij dit voorkomen door offertes te vergelijken van lokale gecertificeerde vakspecialisten. Door te vergelijken kan je tot wel 30% van de totale prijs besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws