Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het investeren in zonnepanelen is om vele verschillende redenen een goed idee. Niet alleen investeer je zo in duurzame energie waarmee je het gebruik van fossiele brandstoffen verminderd, je bent ook goed voor het milieu en je kunt er geld mee terugverdienen op je energierekening. De kosten voor zonnepanelen zijn echter vrij hoog en je zal een fiks bedrag moeten investeren. Dit heb je dan gemiddeld binnen 10 jaar terugverdiend, waarna je nog zeker 15 jaar gratis energie kunt opwekken. De kosten voor zonnepanelen worden soms uitgedrukt in kosten per Wattpiek (WP). Maar wat is WP eigenlijk, hoeveel betaal je voor zonnepanelen per WP en hoe kun je geld op de kosten besparen? Hier vind je de antwoorden.

Wat is Wattpiek?

Wattpiek is de eenheid die gebruikt wordt om het vermogen van zonnepanelen te berekenen. Dit wordt gemeten met bepaalde standaarden die internationaal zijn vastgelegd. Als je zonnepanelen koopt kun je deze vergelijken door naar het aantal Wattpiek te kijken. Hoe hoger deze is, hoe beter het vermogen. Duurdere zonnepanelen hebben vaker een hogere WP-eenheid dan goedkopere, bijvoorbeeld. De internationale standaarden waarmee dit wordt bepaald zijn de sterkte van het licht, het zonnespectrum, de temperatuur en de richting waarop het licht de zonnepanelen invalt.

Wat is dit vermogen omgezet in kWh?

Als je weet hoeveel WP de zonnepanelen zullen opbrengen, is het mogelijk dit om te zetten in kWh. Dit is per land verschillend, omdat dit afhangt van de bovengenoemde standaarden. Het aantal zonne-uren, de temperatuur en de invalshoek hebben hier allemaal invloed op. In Nederland wordt gerekend dat 1 WP een jaarlijkse opbrengst geeft van gemiddeld 0,85 kWh. In het westen van het land is deze opbrengst iets hoger dan in het oosten, omdat hier meer zonne-uren zijn.

Hoe vertaald zich dit in geld?

Wil je deze getallen omzetten in geld, dan kun je de volgende tabel raadplegen. Hier vind je de prijzen voor verschillende aantallen zonnepanelen die een bepaald vermogen geven. Ook kun je zien hoeveel het rendement is, zodat je je terugverdientijd kunt uitrekenen. De prijzen zijn inclusief BTW en volledige installatie.

Jaarlijks verbruik in kWh Aantal panelen nodig WP nodig om kWh op te wekken Prijs Besparing per jaar
2300 11 2700 €4800 – €5500 €500
3400 16 4000 €7300 – €7800 €750
4100 20 4800 €8800 – €9300 €900
4600 22 5400 €10.000 – €10.500 €1000
5300 25 6200 €11.500 – €12.000 €1200
5400 26 6350 €11.800 – €12.300 €1250

De meeste zonnepanelen geven een vermogen weer van 250 WP per stuk. Koop je één zonnepaneel voor €572 dan betaal je €2,28 per WP. Voor een installatie van 26 zonnepanelen, wat je gemiddeld €12.000 kost betaal je dus €1,89 per WP.

Subsidies en andere financiële hulpmiddelen

Deze kosten kun je op verschillende manieren nog naar beneden halen. Zo kan het zijn dat er op regionaal niveau voor jou een subsidie beschikbaar is. Dit hangt volledig af van de gemeente of provincie waarin je woont, want dit kan verschillen. Een landelijke en algemene subsidie is er niet. Wil je weten of er voor jou een tegemoetkoming is, dan kun je dit nagaan bij je gemeente- of provinciehuis. Daarnaast betaal je op dit moment ook geen btw over de aankoop van zonnepanelen. Dit scheelt dus ook nog eens 21% op de totale kosten. 

Anders geld besparen

Er zijn ook andere manieren waarop je geld kunt besparen bij het aankopen van je zonnepanelen. Het is een investering die je uiteindelijk terug zult verdienen en waarmee je daarna gratis energie kunt opwekken. Dit is al een besparing op zich, maar niemand betaalt natuurlijk graag te veel. Hier vind je een aantal tips waarmee je de uitgaven laag kunt houden.

  • Kies een regionale leverancier: door de leverancier en installateur van je zonnepanelen zo dicht mogelijk bij je in de buurt te vinden, bespaar je op de voorrijkosten.
  • Klein is ook rendabel: je hoeft niet alle energie op te wekken die je nodig hebt, je kunt ook een kleinere en dus goedkopere installatie aanschaffen en beginnen met het opwekken van een gedeelte van de energie die je nodig hebt.

Beginnen met plannen

De planning van elke grote klus begint met het opvragen van offertes. Zo krijg je snel een beeld van wat er mogelijk is voor jouw budget en wensen. Dit is echter een tijdrovende klus. Als je gebruik maakt van onze vergelijkingstool kun je een boel tijd besparen. Je vult éénmaal je postcode in en geeft een omschrijving van je situatie, en de tool kan binnen een korte tijd een aantal offertes aanleveren. Dit is gratis en je bent niet verplicht tot aankoop. Door meerdere opties te bekijken kun je tot de beste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws