Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
subsidie zonnepanelen 2019

Zonnepanelen zijn een goede investering als je geïnteresseerd bent in het opwekken van duurzame energie. Omdat ze stroom leveren van het zonlicht en niet per se van de stralen alleen, heb je het hele jaar voordeel. De stroom die je opwekt gaat naar je eigen meterkast waar je het kunt gaan gebruiken. In de winter zal dit echter wel minder zijn dan in de zomer, omdat je op zonnige dagen toch meer rendement krijgt. Hierdoor kan het zijn dat je tijdens een goede zomer meer energie opwekt dan dat je nodig hebt. Deze energie gaat dan terug naar je energiebedrijf. De regelgeving omtrent het terug leveren is de salderingsregeling. Hier lees je alles wat je moet weten over deze regeling.

Hoe werken zonnepanelen?

Elk zonnepaneel bevat een aantal zonnecellen gevuld met silicium. Dit silicium, als het in contact komt met zonlicht, wekt elektronen op, die op hun beurt een spanning creëren. Omdat elk zonnepaneel een aantal zonnecellen bevat, kan deze spanning gaan stromen. Deze stroom wordt vervolgens naar je huis geleidt waar je het kan gaan gebruiken. Zonnepanelen kunnen alle stroom opwekken die je nodig hebt, maar je kunt ook een kleinere installatie laten plaatsen die een gedeelte opwekt. Hoe dan ook, je hebt altijd voordeel, maar pas zo gauw de terugverdientijd voorbij is. Heb je evenveel geld terugverdiend aan het opwekken van stroom als dat je hebt uitgegeven aan de panelen, dan is dit het geval en kun je echt gaan sparen. Meestal staat hier gemiddeld 10 jaar voor.

Wat is salderen?

Heb je een grote installatie waarmee je al de stroom die je nodig hebt kunt opwekken, dan kan het zijn dat er soms dagen tussen zitten waarop je te veel stroom opwekt. Deze stroom wordt niet opgeslagen, maar gaat direct terug naar je energieleverancier. Eigenlijk zouden deze dat terug moeten kopen en zou jij hier een rekening voor moeten schrijven, maar dat zou erg ingewikkeld zijn. Wat wettelijk is vastgelegd is dat er jaarlijks wordt gekeken naar wat je hebt verbruikt en wat je hebt terug geleverd. Als dit laat zien dat je te veel hebt opgewekt, dan geeft je energiebedrijf je een bedrag per kWh terug. Op dit moment is dit minimaal 7 cent.

Hoe wordt dit berekend?

Het terug te betalen bedrag wordt berekend via je energiemeter. Heb je nog een ouderwetse draaimeter, dan zal deze automatisch terugdraaien op het moment dat je meer gaat opwekken. Deze meter saldeert dus in principe “live” en dit wordt meegenomen elke keer als de stand van de meter wordt opgenomen. Heb je echter een slimme meter, dan wordt er apart bijgehouden hoeveel je hebt teruggegeven aan je energiebedrijf. Deze slimme meters worden op afstand gelezen en zo wordt het te salderen bedrag bepaald. Beide zijn accuraat en komen op hetzelfde neer.

Hoe zet je dit in werking?

Vanaf het moment dat je je zonnepanelen gaat gebruiken moet je dit laten weten aan je energiebedrijf en je netwerkbeheerder. Je energiebedrijf kan dan alvast je termijnbetalingen naar beneden halen. De netwerkbeheerder is vooral geïnteresseerd in hoeveel je denkt te gaan opwekken op jaarbasis. Die kan dan ook alvast een voorspelling gaan maken. Doe dit zo snel mogelijk en in het geval je een grote installatie neerzet meteen.

Wat is de toekomst?

De salderingsregeling zal in de toekomst niet bestaan. Minister Kamp heeft al aangegeven dat het nog tot 2020 zal lopen en dat daarna een andere oplossing gevonden moet worden. Het elektriciteitsnet in Nederland is niet voorbereid op een groot aantal teruggaven en deze zullen steeds meer plaatsvinden. Wat er na 2020 zal gaan gebeuren is nog niet bekend.

Heeft investeren in zonnepanelen dan nog wel nut?

De salderingsregeling was er om het aantrekkelijk te maken voor particulieren om te investeren in zonnepanelen. Omdat je met zonnepanelen bijdraagt aan een betere economie, aan een lagere afhankelijkheid van Nederland aan fossiele brandstoffen en milieuvriendelijker wordt, zal er zeker een andere aantrekkelijke regeling worden getroffen om dit te compenseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een accu die de stroom kan opslaan die jij op sommige dagen te veel produceert, zodat je hier later gebruik van kunt maken. Zonnepanelen hebben op het moment een zeer stabiele en gunstige prijs en het investeren is dus nog steeds zeer de moeite waard.

Begin hier met het plannen voor je nieuwe zonnepanelen

Ben je geïnteresseerd om zonnepanelen aan te schaffen, dan kun je hier beginnen met het plannen ervoor. Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool, kun je in een korte tijd een aantal offertes ontvangen specifiek voor de situatie die jij hebt ingegeven. Het enige dat we nodig hebben is je postcode en een omschrijving van je wensen. Deze offertes zijn volledig vrijblijvend, maar kunnen je wel helpen te zien wat de markt jou te bieden heeft. Zo kun je op een snelle, makkelijke en gratis manier de beste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx