Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je zonnepanelen laat plaatsen zijn er verschillende regelingen van de overheid waar je gebruik van kunt maken. Deze regelingen zijn zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers. Ben je ondernemer en wil je je bedrijf energiezuiniger maken? Dan is de Energie-Investeringsaftrek (EIA) een van de mogelijkheden die je hebt. Met deze aftrek wil de overheid ondernemers steunen omdat ze het initiatief nemen voor een beter milieu te zorgen en duurzame energie willen gaan gebruiken. Bovendien zal je hier zelf voordeel uit halen, omdat je minder van de energie hoeft te kopen van je energiebedrijf. Maar wat is de EIA-regeling precies en welke andere regelingen zijn er? Dit kun je hier lezen.

Wat houdt de EIA-regeling in?

Het Ministerie van Economische zaken wil met de EIA-regelingen ondernemers de kans geven een gedeelte van de uitgaven voor de zonnepanelen terug te verdienen via een investeringsaftrek. Dit kan een gemiddeld voordeel van 13,5 procent van de uitgaven opleveren. Je moet hiervoor een grote energiebesparing kunnen aantonen en kan dan 45,5 van de geïnvesteerde kosten van je fiscale winst aftrekken. Dit is extra bovenop de normale afschrijving die je doet. Voor 2023 is hier € 249 miljoen voor beschikbaar gesteld.

De voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je vennootschaps- en inkomstenbelasting betalen en moet de maatregel die je pleegt voorkomen op de Energielijst. Het indienen van het verzoek voor de EIA moet binnen 3 maanden nadat je de opdracht gegeven hebt tot het leveren van de zonnepanelen (of andere maatregel) plaatsvinden.

De MIA- en VAMIL-regelingen

Daarnaast zijn er de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL). Deze worden beide door de ministeries van Financiën en van Milieu en Infrastructuur uitgegeven en worden door de RVO en de Belastingdienst uitgevoerd. De budgetten voor 2019 zijn € 192 miljoen voor de MIA en € 25 miljoen voor de VAMIL. De maatregel die je treft moet voorkomen op de Milieulijst 2023 en je moet je aanvraag indienen binnen 3 maanden na het geven van de opdracht. De investeringsaftrek die je kunt doen via de MIA betreft maximaal 45 procent en via de VAMIL-regeling kun je 75 procent van de geïnvesteerde kosten afschrijven. Zo hou je dus als ondernemer een bepaald bedrag over en zal je rente- en liquiditeitsvoordeel opleveren.

De KIA-regeling

Zonnepanelen vallen ook onder de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is de fiscale aftrek die je elk boekjaar kunt indienen voor bedrijfsmiddelen waar je in hebt geïnvesteerd. Je zal de zonnepanelen dus onderverdelen onder alle andere kleinschalige investeringen van dat jaar.

De SDE+ subsidie

Deze subsidie is voor zowel bedrijven als non-profit organisaties en steunt alle initiatieven die in die sector worden genomen voor het opwekken van duurzame energie. Dit kan zijn onder andere van de zon, maar ook van het water, de wind of biomassa. Deze subsidie opent alleen een aantal dagen in het voorjaar en in het najaar, dus tijd waarop je je aanvraag kunt doen is beperkt. De termijn voorjaar voor 2023 is opengegaan op 5 september en loopt nog tot 5 oktober 17:00 uur. Het budget voor deze ronde is € 8 miljard. Ben je te laat, dan moet je tot het najaar wachten met je aanvraag. De officiële data en budget zijn hier nog niet van bekend. De subsidie is gebaseerd op een bedrag per kWh dat je opwekt.

Kosten besparen voor particulieren

Voor particulieren zijn er geen landelijke regelingen beschikbaar, maar vaak zijn er wel subsidies op regionaal niveau. Dit kun je dus navragen bij je gemeente of provincie. Daarnaast betaal je op dit moment 0% btw over de aankoop van zonnepanelen. Hier volgen nog een aantal tips die je kunt gebruiken voor het financieren van je zonnepanelen.

  • Energielening: verschillende instanties bieden een energielening aan, waarmee je het geleende geld terug kunt betalen met een lager rentepercentage. Dit geld kun je gebruiken voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.
  • Neem regionale ondernemers aan: als je je zonnepanelen dichtbij kunt vinden en deze kunt laten installeren door een plaatselijk bedrijf, bespaar je aanzienlijk op de transport- en voorrijkosten.
  • Klein is ook voordeel: elke zonnepaneel dat je plaatst levert voordeel op. Je hoeft dus niet een installatie aan te schaffen die alle uitgaven dekt. Je kunt altijd kleiner beginnen en later zonnepanelen laten toevoegen, mocht je dat willen.

De planning begint hier

Of je nu ondernemer bent of particulier, de planning van elke klus begint met het oriënteren op wat de markt je te bieden heeft. Dit doe je door het vergelijken van offertes. Deze kun je zelf opvragen, maar wij kunnen je hier ook bij helpen. Gebruik onze vergelijkingstool, vul je postcode in en geef een omschrijving van de klus, en de tool kan je binnen een korte tijd een aantal offertes verschaffen. Deze kun je gebruiken en toevoegen aan je eigen onderzoek. Zo weet je zeker dat je de beste deal zult vinden voor het plaatsen van je zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws