Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De aanschaf van zonnepanelen is altijd een goed idee. Je kunt hiermee uit een onuitputtelijke bron energie opwekken die je in je huishouden gebruikt. Deze energie is gratis nadat je terugverdientijd is verstreken. Als je veel zonnepanelen hebt, waarmee je alle energie kunt opwekken die je als huishouden nodig hebt, krijg je te maken met de salderingsregeling. Deze regeling bepaalt wat er gebeurd als je meer energie hebt opgewekt dan dat je hebt gebruikt. Op een zonnige dag, bijvoorbeeld, zal dit het geval zijn. Hier kun je lezen over deze regeling, waar je rekening mee moet houden en wat de toekomst is.

Wat is er wettelijk geregeld?

Op dit moment is er geen manier waarop je de energie die je te veel hebt opgewekt kunt opslaan. Deze energie gaat op dit moment automatisch terug naar de leverancier. Het is wettelijk geregeld dat deze energie verrekend moet worden. Dit wordt niet gedaan door middel van het sturen van een rekening, maar dit wordt jaarlijks verrekend. Deze verrekening heet salderen. Dit gebeurt automatisch en je krijgt er per kWh dat je te veel hebt opgewekt minimaal 7 cent voor terug.

Wat moet je doen?

Als je zelf stroom gaat opwekken zijn er een paar dingen die je moet doen om deze salderingsregeling in werking te zetten. Het is belangrijk dat je de plaatsing van je zonnepanelen meldt bij je energiebedrijf. Deze kunnen er rekening mee houden dat je minder energie gaat gebruiken en kunnen je termijnbedrag alvast verlagen. Daarnaast moet je dit ook melden bij je netwerkbeheerder. Hierbij geef je ook door hoeveel je jaarlijks denkt terug te gaan leveren. Doe dit zo snel mogelijk, binnen vier weken na ingebruikname van de zonnepanelen of als je een grote installatie hebt meteen.

Hoe wordt dit gemeten?

Heb je zonnepanelen, dan heb je soms nog een gewone draaischijf waarmee het energieverbruik wordt gemeten. Het kan ook zijn dat je een slimme meter hebt aangeschaft. Een draaischijf draait automatisch terug als je te veel energie hebt verbruikt. Dat betekent dat wanneer de meteropname gedaan wordt de uitkomst al gesaldeerd is. Een slimme meter wordt echter op afstand gelezen en deze houdt apart bij hoeveel energie geleverd is en hoeveel wordt terug geleverd. In dat geval wordt het salderen dus administratief gedaan. Welke meter je neemt is volledig jouw keuze.

De toekomst

Omdat er steeds meer mensen salderen, is er een andere oplossing nodig. Het elektriciteitsnet in Nederland is er niet op gemaakt dat veel mensen stroom terug leveren. En daarnaast is het eigenlijk onhandig, omdat je in de zomer bijvoorbeeld veel meer stroom zult opwekken dan in de winter. De salderingsregeling loopt in ieder geval nog tot 2020. Dit heeft Minister Kamp bekend gemaakt. Wat er daarna zal gebeuren is nog niet duidelijk, maar denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de energie thuis op te slaan en later weer te gebruiken. Eigenlijk wordt je dan een beetje je eigen energiecentrale.

De investering in zonnepanelen

Uiteraard is het nog steeds interessant om te investeren in zonnepanelen. Als na 2020 de salderingsregeling inderdaad is afgeschaft zal je extra stroom niet verloren gaan. Het opwekken van duurzame energie is zowel voor jou als voor de overheid nog steeds aantrekkelijk, omdat we in Nederland dan minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Daarnaast is het goed voor het milieu en voor de economie. Er zal hoe dan ook een andere manier worden gevonden om het investeren in zonnepanelen aantrekkelijk te houden.

Geld besparen op nieuwe zonnepanelen

Laat je dus niet afschrikken door Minister Kamp, het land heeft er baat bij dat je zonnepanelen installeert. En daarnaast zal je zelf ook genoeg verschil merken op je energierekening. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en de terugverdientijd wordt daardoor steeds kleiner. Ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen? Hier vind je een paar tips waarmee je dit beter kunt financieren.

  • BTW: als je zonnepanelen neemt ben je voor de belastingdienst een leverancier van stroom. Als je je aanmeldt als ondernemer, kun je alle BTW die je over de aanschaf en installatie hebt betaald terugvorderen.
  • Groene lening: je kunt ook gebruik maken van een groene- of energielening. Deze leningen gebruik je voor het financieren van energiebesparende maatregelen en betaal je terug met een laag rentepercentage.
  • Klein is ook voordeel: ook al installeer je maar één zonnepaneel, je zal altijd enige voordeel zien. Je kunt er ook voor kiezen een gedeelte van je energie op te wekken en de rest gewoon te blijven kopen van je energiemaatschappij.

Vergelijk hier een aantal offertes

Je kunt het beste beginnen met het bekijken wat de markt te bieden heeft voor jouw budget en wensen. Dit doe je door offertes op te vragen en dit kun je zelf doen, maar je kunt ook onze vergelijkingstool gebruiken. Deze tool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes die je kunt gebruiken bij je planning. Deze dienst is gratis en vrijblijvend en helpt je bij het maken van een weloverwogen beslissing wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws