Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door het plaatsen van zonnepanelen wek je duurzame energie op. Hierdoor word je milieuvriendelijker maar ben je ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Elke particulier en zakelijke gebruiker van zonnepanelen kan zo alle, of een gedeelte van zijn gebruikte energie opwekken via een onuitputtelijke bron, de zon. Deze initiatieven worden op een aantal manieren gesteund door de overheid. Voor zakelijke ondernemers zijn er verschillende regelingen om gebruik van te maken, die vooral fiscaal voordeel opleveren. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek valt hieronder, maar er zijn meerdere mogelijkheden. Hier lees je wat deze zijn, welke opties er zijn voor particulieren en hoe je de kosten laag kunt houden.

Wat is de KIA-regeling?

Elke ondernemer, of hij nu investeert in zonnepanelen of niet, heeft elk boekjaar te maken met de KIA. Dit is de aftrek die je jaarlijks kunt doen voor bedrijfsmiddelen. Niet alle bedrijfsmiddelen komen hiervoor in aanmerking, maar zonnepanelen vallen hier wel onder. Het bedrag dat je terugkrijgt hangt af van hoeveel je hebt geïnvesteerd. Is dit meer dan €353.973, of minder dan €2601, dan kun je niets aftrekken. Daartussen bestaan verschillende gradaties. Het geïnvesteerde bedrag betreft alle uitgaven bij elkaar opgeteld.

Andere zakelijke regelingen: MIA en VAMIL

Er zijn ook andere, specifiekere, manieren waarmee je geld van de belasting kunt aftrekken voor de aanschaf van zonnepanelen en zo fiscaal je voordeel kunt doen. De MIA (Milieu-Investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen), worden vaak samen genoemd, omdat ze beide van de Ministeries van Financiën en Infrastructuur en Milieu komen. Kom je in aanmerking voor de MIA, dan kun je tot 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken. Voor de VAMIL is dit een afschrijving op een willekeurig tijdstip van 75 procent van de geïnvesteerde kosten. Er zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld dat de maatregel voorkomt op de Milieulijst 2023 en dat je een Nederlandse ondernemer bent die inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt.

Andere zakelijke regelingen: EIA

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) stimuleert investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken. Je kunt hier je voordeel mee doen door een fiscale aftrek. Dit is 45,5 procent van de kosten die je in de zonnepanelen hebt geïnvesteerd en deze wordt afgetrokken van de fiscale winst. Zo blijft er gemiddeld een voordeel van 11 procent over. Er is in €249 miljoen beschikbaar gemaakt.

Andere zakelijke regelingen: SDE+ subsidie

De Stimulering Duurzame Energieproductie is een subsidie die gericht is op bedrijven en instellingen die zelf duurzame energie willen gaan opwekken. Dit kan zijn via een aantal natuurlijke bronnen. Waar je vooral rekening mee moet houden bij deze subsidie is dat je maar twee keer per jaar een aanvraag in kunt dienen, namelijk in het voorjaar en in het najaar. In 2023 is de subsidie open van 5 september 09:00 uur tot 5 oktober 17:00 uur. Voor 2024 zijn deze data nog niet bekend gemaakt. Je krijgt een bepaald bedrag terug per kWh dat je opwekt met je nieuwe installatie.

Regelingen voor particulieren

Ook voor particulieren zijn er mogelijkheden, niet op landelijk niveau, maar wel op regionaal niveau. Een aantal provincies en gemeenten hebben subsidies vrijgemaakt voor het investeren in zonnepanelen. Dit kun je dus zelf navragen bij de desbetreffende instantie. Daarnaast betaal je op dit moment 0% btw over de aankoop van zonnepanelen. Dit is normaal gesproken 21 procent, dus een groot bedrag.

Anders geld besparen

Het investeren in zonnepanelen levert altijd een voordeel op, ook al installeer je er maar één. Gemiddeld hebben zonnepanelen zich binnen 10 jaar terugverdiend (sneller als je financiële steun kunt krijgen) waarna de energie die je ermee opwekt echt gratis is. De aanschaf is echter een flinke investering, en hier lees je hoe je deze kosten kunt beperken.

  • Bespaar op de voorrijkosten: probeer je leverancier en installateur van je zonnepanelen plaatselijk of regionaal te vinden. Op die manier hou je de transport- en voorrijkosten laag, maar steun je ook je regionale economie.
  • Vraag de buren: als de buren ook geïnteresseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen, kun je een grotere klus aanbieden en onderhandelen over de prijs.
  • Begin klein: het is niet nodig om meteen al je energie op te wekken met je zonnepanelen. Als je het bedrag nu niet hebt kun je ook een kleinere installatie aanschaffen. Je zal altijd voordeel hebben, hoe klein de installatie ook is.

Vind hier de beste deal voor jou

Als je de snelste terugverdientijd wilt bereiken, dan zal je de beste deal moeten vinden. Dit doe je door te kijken wat de markt aanbiedt, middels offertes. Je gaat zelf alle bedrijven af, doet je verhaal en wacht de prijsopgaaf af. Wij kunnen deze taak van je overnemen. Door vrijblijvend je gegevens in te vullen in onze vergelijkingstool zal je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen specifiek voor jouw situatie. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar op punten die jij belangrijk vindt. Zo kom je snel en makkelijk tot een weloverwogen beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws