Zonnepanelen BTW-teruggave particulieren

Het aanschaffen van zonnepanelen is altijd een goed idee. Je zal nadat je de investeringskosten hebt terugverdiend gratis energie kunnen opwekken en soms is dit net zoveel of meer dan dat je nodig hebt. Op die manier zal je minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, wat beter is voor het milieu en voor de Nederlandse economie. Om die reden heeft de overheid een aantal maatregelen in het leven geroepen, zowel voor particulieren als voor ondernemers om deze investering financieel te steunen. Omdat er geen landelijke subsidie meer is voor particulieren, is het mogelijk om de belasting voor het installeren en aanschaffen van zonnepanelen terug te vorderen. Hier lees je over de kosten van zonnepanelen, over deze BTW-regeling en de andere regelingen die er voor particulieren beschikbaar zijn en vind je een aantal tips waarmee je de uitgaven laag kunt houden.

Hoeveel betaal je voor zonnepanelen?

De investering in zonnepanelen is niet gering. Het loont dan ook zeker om een goede berekening te maken omtrent de uitgaven die je hebt en wat je hiervoor terugkrijgt. Kijk dan naar het rendement, eventuele subsidies, de optie dat je te veel stroom opwekt en dat je gaat terug leveren aan je energiebedrijf, de energieprijs enzovoorts. De optie die je de snelste terugverdientijd geeft is vaak de meest efficiënte optie. In de volgende tabel vind je de kosten voor zonnepanelen als je een bepaald aantal kWh wilt gaan opwekken. De prijzen zijn inclusief BTW en volledige installatie.

Jaarlijks verbruik in kWh Aantal panelen nodig Prijs
2300 11 €4800 – €5500
3400 16 €7300 – €7800
4100 20 €8800 – €9300
4600 22 €10.000 – €10.500
5300 25 €11.500 – €12.000
5400 26 €11.800 – €12.300

Vraag de BTW terug

De kosten boven zijn inclusief BTW. Echter, het is mogelijk om deze BTW terug te vragen van de belastingdienst. Dit is omdat je nu energieleverancier bent geworden en de belastingdienst je ziet als ondernemer. Om dit te krijgen moet je je dus ook als zodanig aanmelden. Dit doe je met het formulier: Opgaaf Startende Ondernemer. Deze aangifte moet je doen over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Deze regeling is in plaats van de landelijke subsidie gekomen en geeft je in principe een besparing van 21 procent over de totaalkosten. Je moet hier wel aardig wat administratie voor afronden, maar dit is niet ingewikkeld en zeker de moeite waard. Hoe minder de kosten voor je zonnepanelen, hoe sneller de terugverdientijd.

Andere mogelijkheden voor particulieren

Daarnaast zijn er vaak ook op provinciaal of gemeentelijk niveau subsidies aanwezig waar je voor in aanmerking kunt komen. Dit is echter volledig afhankelijk van de regio waar jij bent gevestigd. Op de ene plek wordt het aanleggen van een groendak gesubsidieerd, terwijl dit ergens anders het plaatsen van een zonneboiler is. Je doet er dus zeker goed aan om dit na te gaan bij je provincie of gemeente.

Lees ook: subsidie schilder gezocht en btw schilderwerk

Energieleningen

Ben je wel geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen, maar kun je de initiële kosten niet dragen? Dan kun je gebruik maken van een energielening, of groene lening. Deze worden uitgegeven door verschillende instanties om je te helpen met het financieren van energiebesparende maatregelen. Het geld dat je leent betaal je terug onder goede voorwaarden en een erg lage rente. Uiteindelijk betaal je dus wel meer, en zal je terugverdientijd worden verlengd, maar kun je de kosten in termijnen betalen, wat veel beter te verwerken is.

Andere manieren om geld te besparen

Behalve de BTW die je kunt terugvragen en de regionale subsidies, zijn er ook andere manieren waarop je op de kosten kunt besparen. In principe is de investering in zonnepanelen zelf al een besparing, maar hier vind je nog een paar tips waarmee je de kosten onder controle houdt.

  • Vraag de buren: zijn je buren ook geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen? Dan kun je overwegen samen de klus aan te bieden. Zo zal je een gunstigere prijs kunnen onderhandelen.
  • Kies een regionale leverancier: als je al de mankracht zo dicht mogelijk bij je probeert te vinden, kun je besparen op de voorrijkosten.
  • Begin klein: heb je niet het geld om een volledige installatie te plaatsen, dan kun je ook klein beginnen. Je hoeft niet al je energie op te kunnen wekken, zelfs een gedeelte ervan levert al voordeel op.

Begin hier met het vergelijken van offertes

Elke grote klus begint met een marktonderzoek. Het is belangrijk vast te stellen wat jij kunt krijgen voor je budget. Dit doe je door offertes op te vragen en deze te vergelijken. Gebruik je onze vergelijkingstool, dan kun je jezelf een boel tijd en moeite besparen. Vul je postcode in en geef een omschrijving van je situatie, en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes kunnen aanleveren die je kunt gebruiken in je planning. Deze vergelijk je vervolgens op punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je snel en makkelijk de juiste beslissing kunt maken over je nieuwe zonnepanelen.

Vergelijk offertes!

De prijzen van zonnepanelen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken. Vul hieronder je postcode in (vervolgens het formulier), vergelijk en bespaar ook tot 30% op de kosten.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …