Kosten zonnepanelen: gemiddeld per situatie

De kosten van de aanschaf van zonnepanelen hangt samen met de soort zonnepanelen die wordt aangeschaft en met de hoeveelheid zonnepanelen. De ruimte die op een dak beschikbaar is is bepalend voor de hoeveelheid zonnepanelen die kunnen worden geplaatst. Om een indruk te krijgen van de kosten van zonnepanelen is hieronder een overzichtje toegevoegd.

Kosten zonnepanelen

→ Direct de exacte prijs weten? Vraag hier vrijblijvend offertes aan van installateurs.

De prijzen

aantal benodigde gemiddelde prijs per
gezinsleden zonnepanelen totaalprijs gezinslid
1 11 5500 euro 5500 euro
2 16 7950 euro 3975 euro
3 20 9550 euro 3183 euro
4 22 10700 euro 2675 euro
5 25 12450 euro 2490 euro
6 26 12500 euro 2083 euro

Uit bovenstaande volgt de constatering dan zonnepanelen binnen 10 jaar geheel zijn terugverdient. En als de prijzen van energie ook nog gaan stijgen dan houdt dat in dat er na die 10 jaar elk jaar tussen de 1500 euro en 2500 euro kan worden bespaard.

Bron: Zonnepanelen-info.nl kosten

Het rendement van zonnepanelen

Uiteraard wil je ook graag weten wat de zonnepanelen nu opleveren aan financieel voordeel. Het voordeel van zonnepanelen is dat ze ook energie opwekken als het bewolkt is en bij slecht weer. Het is dus niet zo dat de zon moet schijnen om opbrengsten uit zonnepanelen te halen. In de loop van de tijd zullen de zonnepanelen zichzelf terug verdienen. In het onderstaande tabel zie je wat het rendement van de zonnepanelen zijn.

aantal aanschafprijs gemiddelde terugverdien
zonnepanelen   besparing/jaar tijd
11 5500 euro 695 euro 7,9
16 7950 euro 835 euro 9,5
20 9550 euro 1010 euro 9,5
22 10700 euro 1080 euro 9,9
25 12450 euro 1305 euro 9,5
26 12500 euro 1355 euro 9,2

In deze berekeningen is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van een gezin en een gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel.

Opbrengst van de zonnepanelen

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat je voordeel bij het gebruik van zonnepanelen is. Het ligt voor de hand dat hoe meer oppervlak aan zonnepanelen hoe hoger de opbrengst zal zijn. Maar ook de hoek ten opzichte van zon bepaalt de opbrengst. Het aantal zonuren en de mate waarin de zon wordt belemmerd door bomen of gebouwen bepalen ook de opbrengst. Bewolking heeft weliswaar invloed op de opbrengst maar is lang niet zo bepalend als gedacht.

zonnepanelen prijs

Kopen van zonnepanelen

Bij de keuze voor zonnepanelen zijn er een aantal voorwaarden die moeten aansluiten bij je wensen. Je moet ook goed kijken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen op je huis. Bij dat laatste moet je denken aan de ruimte die je op je dak hebt, aan de hellingshoek van het dak en aan de positie van de zonnepanelen ten opzichte van de stand van de zon. Hoewel zonnepanelen ook energie opwekken bij bewolkt weer is het rendement aanzienlijk groter als de zon voor het merendeel vol op de zonnepanelen schijnt.

De capaciteit van de verschillende zonnepanelen is ook een punt ban aandacht. Bij de aanschaf van zonnepanelen met een hoge opbrengst, uitgedrukt in Wp (Wattpiek), kan misschien worden volstaan met een kleiner dakoppervlak. Als je veel ruimte op het dak hebt dan kun je goedkopere zonnepanelen aanschaffen met weliswaar een lager opbrengst maar door de grotere aantallen heb je dezelfde opbrengst. Natuurlijk zijn de zonnepanelen in verschillende kleuren verkrijgbaar en je kunt de kleur kiezen die het beste bij je eigen voorkeur past.

Benodigde gegevens voor een overzicht van de kosten van zonnepanelen

Je wilt graag weten hoeveel je kwijt bent voor de aanschaf van zonnepanelen en wat je besparing zal zijn. Over het algemeen heb je daarvoor de volgende gegevens nodig. Allereerst is het van belang waar je de zonnepanelen wilt gaan plaatsen. Het plaatsen op een plat dak of op een schuin dak heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Daarnaast moet je weten hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen hoe hoger de investering maar ook hoe hoger het voordeel van zonnepanelen. Tot slot moet je weten wat je jaarlijkse verbruik is. Hiervoor is het handig om de afrekening van de energieleverancier te raadplegen.

De levensduur van de zonnepanelen

Hoe langer een zonnepaneel meegaat hoe lager de afschrijving uiteraard zal zijn. De duurdere zonnepanelen gaan ongetwijfeld langer mee en de afschrijving zal dan niet veel afwijken van die van de goedkopere zonnepanelen. Maar een herinstallatie brengt wel kosten met zich mee en daar moet je rekening mee houden. Over het algemeen hebben de goede zonnepanelen een levensduur van 20 tot 25 jaar. Bij de berekening van het rendement is de levensduur een belangrijke factor.

Onderhoud van de zonnepanelen

Omdat zonnepanelen worden over het algemeen schuin geplaatst. Bij schuine daken spreekt dat voor zich maar ook op platte daken worden de zonnepanelen schuin geïnstalleerd. Die schuine plaatsing is nodig voor de opbrengst van de zonne-energie maar het heeft ook een praktisch voordeel. De regen zal vanzelf van de zonnepanelen aflopen en kan niet blijven liggen. Daardoor is er ook minder kans op vuil en dat verhoogt het rendement en verlaagt de onderhoudskosten.

Controle van de zonnepanelen

Ofschoon zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben is regelmatige controle van de zonnepanelen aan te raden. Als de zonnepanelen optimaal werken is de opbrengst het hoogst. Het inspecteren en reinigen van de zonnepanelen kan het beste plaatsvinden in het voorjaar. Op deze wijze zijn de zonnepanelen klaar voor de periode dat de hoogste opbrengst kan worden bereikt en dat is in de lente en in de zomer. Het beste kunnen zonnepanalen worden gereinigd met een speciale zeep en water. De speciale zeep die hiervoor verkrijgbaar is helpt om een optimale opbrengst te garanderen.

Gerelateerd:

Vergelijk offertes!

De prijzen van zonnepanelen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken. Vul hieronder je postcode in (vervolgens het formulier), vergelijk en bespaar ook tot 30% op de kosten.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …