Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een vrij recente ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen zijn de verticale zonnepanelen. Deze, zoals de naam al aangeeft, worden verticaal geplaatst tegen de gevel aan. Op dit moment wordt deze methode voornamelijk bij grotere gebouwen toegepast, omdat er sprake is van een rendementsverlies. Alleen echt grote installaties zijn daarom echt lucratief. Toch mag dat geen reden zijn voor jou om de optie om verticale zonnepanelen te plaatsen af te slaan, want zoals beneden zal blijken is dit nog steeds een interessante investering. Is jouw dak als ongeschikt verklaard of wil je deze niet voorzien van zonnepanelen? Lees dan verder over de optie om een zonnegevel te laten plaatsen.

Wat is een zonnegevel?

Een zonnegevel, of ook wel verticale zonnepanelen genoemd, is niets anders dan een gevel voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden tegen de muur aangebracht met een stellage, vergelijkbaar met hoe dat op het dak gaat, en vervolgens worden ze aangesloten op je meterkast. Voor gevels die op het zuiden staan is dit een zeer geschikte optie. Het goede nieuws is namelijk dat de dunne film (ook wel Amorf genaamd) panelen die hiervoor worden gebruikt er modern uitzien en in verschillende kleuren kunnen worden geleverd. Daarnaast zijn ze mat en hebben ze ook een gekleurde rand, wat betekent dat ze veel minder aanwezig zijn dan de bekende zonnepanelen. Laat je verticale zonnepanelen plaatsen, dan wordt je gevel hiermee bekleed. Je kunt dit doen als onderdeel van een renovatieproject, als je een nieuwbouwwoning aan het plaatsen bent of als alternatief voor plaatsing op het dak.

De kosten

Amorf zonnepanelen voor op het dak kosten gemiddeld €400 per stuk, inclusief plaatsing. Dat is goedkoper dan standaard zonnepanelen, maar het rendement is ook minder. Het is niet exact te zeggen hoeveel verticale zonnepanelen kosten voor particulieren, omdat deze eigenlijk voornamelijk grootschalig worden geplaatst. De kosten zijn misschien iets hoger omdat de panelen op een andere manier moeten worden bevestigd en omdat je mogelijk een speciale uitvoering zoekt. De beste manier om de kosten te achterhalen is door deze op te vragen bij een leverancier of specialist die verticale zonnepanelen kan plaatsen.

Het financiële plaatje

Voordat je verticale zonnepanelen afwijst omdat je gezien hebt dat ze minder opleveren, kun je het onderstaande financiële plaatje eens bekijken. Er wordt beweerd dat je per verticaal Amorf paneel een vermogen kunt realiseren van 170 Wp. Dat betekent dat je per paneel jaarlijks 170 Wp x 0,85 = 144,5 kWh kunt opwekken. Met de huidige energieprijs is dat ongeveer 144,5 x €0,23 = €33 per paneel. Stel je laat 10 panelen plaatsen, dan kun je dus rekenen op een jaarlijkse besparing van rond de €330. Een goede manier om hiernaar te kijken is door jezelf af te vragen hoeveel energie je jaarlijks op wil kunnen wekken met je zonnepanelen. Een alleenstaande verbruikt gemiddeld 1800 kWh per jaar. Dat betekent dat je een installatie nodig hebt met een vermogen van 1800 kWh : 0,85 = 2118 Wp. Daarvoor heb je dan dus 2110 Wp : 170 Wp = 13 verticale zonnepanelen nodig. De onderstaande tabel geeft je een idee van de omvang, de kosten en de besparingen van zo’n installatie.

Gemiddeld energieverbruik Aantal Amorf zonnepanelen Prijs* Prijs min btw** Besparing/jaar Terugverdientijd
1800 kWh 13 €5850 €4835 €432 11 jaar
2950 kWh 21 €9450 €7810 €698 11 jaar
4000 kWh 28 €12.600 €10.413 €931 11 jaar
4600 kWh 32 €14.400 €11.901 €1064 11 jaar
5300 kWh 37 €16.650 €13.760 €1230 11 jaar

* De prijs die we hier hebben aangehouden is €450 per zonnepaneel.

** Je kunt na de aanschaf alle btw terugvragen die je hebt betaald voor je zonnepanelen, dus voor materialen en plaatsing.

Zijn verticale zonnepanelen een goed idee?

Als alternatief zijn verticale zonnepanelen zeker een goed idee. Een installatie op het dak heb je binnen 8,5 jaar terugverdiend, maar een terugverdientijd van 11 jaar mag er ook zijn. Zonnepanelen moeten namelijk na 25 tot 30 jaar worden vervangen en dat betekent dat je dus minimaal 14 jaar de besparingen van je zonnepanelen kunt binnenhalen als de installatie al is afbetaald. Dit is dan pure winst. Wat je waarschijnlijk wel moet accepteren is dat je geen grote installatie zal kunnen plaatsen, simpelweg omdat je daar het geveloppervlak niet voor hebt. Een gemiddeld Amorf zonnepaneel is ongeveer 1,5 vierkante meter groot. Aangezien gevels deuren en ramen hebben en vaak in een punt lopen, kun je hier maximaal misschien 20 panelen op kwijt. Daarmee kun je genoeg energie opwekken voor een tweepersoons huishouden. Heb je een gevel zonder ramen en deuren, dan zijn de mogelijkheden al groter. Schuren en andere bijgebouwen zijn hier natuurlijk ideaal voor.

De voor- en nadelen van verticale zonnepanelen

Een zonnegevel kan in sommige gevallen ideaal zijn en in andere gevallen juist een slechtere optie. Lees daarom de onderstaande voor- en nadelen door en streep ze tegen elkaar af. Zo kun je bepalen of deze voor jou ook een optie zijn.

Voordelen verticale zonnepanelen

  • Met een terugverdientijd van 11 jaar kun je nog zeker 14 jaar winst maken met je zonnepanelen.
  • Als je een gevelrenovatie aan het uitvoeren bent of je plaatst een nieuwbouwwoning, dan zijn dat ideale situaties om aan verticale zonnepanelen te denken.
  • Je kunt met verticale zonnepanelen op het zuiden nog steeds een interessante besparing maken.
  • Amorf zonnepanelen zijn in verschillende kleuren te krijgen en worden strak en modern uitgevoerd. Ze misstaan dus zeker niet tegen je gevel.
  • Amorf zonnepanelen zijn goedkoper dan standaard zonnepanelen en presteren goed in een minder ideale situatie.

Nadelen verticale zonnepanelen

  • Met een soortgelijke installatie op het dak kun je gemakkelijk €30 tot €40 per paneel meer besparen op jaarbasis.
  • Deze optie is voor particulieren nog niet erg gangbaar en wordt vaker toegepast bij grootschalige projecten. Het kan daardoor lastig zijn om een leverancier te vinden.
  • Om zonnepanelen tegen je gevel te mogen plaatsen kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Raadpleeg daarom altijd eerst je gemeente.

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool kun je in contact komen met een aantal betrouwbare leveranciers die jouw gevel en/of kunnen komen inspecteren. Geef je opdracht door en je bereikt meerdere bedrijven tegelijkertijd. De offertes die je dan ontvangt gebruik je om geld te besparen en te beginnen met plannen voor je nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws