Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Niemand had enkele tientallen jaren geleden geloofd dat de interesse in zonnepanelen zo zou toenemen. En vandaag de dag duiken er steeds meer woningen met zonnepanelen de kop op, zowel bij nieuwbouw als bij de bestaande bouw. Ook de ondernemers zitten niet stil. Bedrijven plaatsen zonnepanelen op het dak, Verenigingen van Eigenaren hebben hun eigen initiatieven die het interessant maken voor inwoners om zonnepanelen aan te schaffen en agrarische grond en ongebruikte schuren worden omgezet in zonneparken. Dit is allemaal geweldig, want groene stroom is de toekomst en zo werken we allemaal samen aan een beter milieu. Het probleem is echter dat ons elektriciteitsnetwerk deze grote hoeveelheid aangeleverde groene energie momenteel niet aan kan.

De ontwikkeling van het zonnepaneel

Deze toename aan interesse heeft een aantal redenen. Deze redenen maken het voor iedereen aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren.

  • Zonnepanelen worden goedkoper: omdat de interesse in zonnepanelen zo is toegenomen is de prijs van zonnepanelen sterk afgenomen de laatste jaren. Verwacht wordt dat deze tendens zich de komende jaren nog zal voortzetten. Waren zonnepanelen voorheen alleen een realiteit voor de mensen met meer geld, vandaag de dag zijn ze voor iedereen betaalbaar.
  • Zonnepanelen worden beter: de eerste generatie zonnepanelen had een vermogen van gemiddeld 220 Wp. Dat betekent dat je met één paneel op jaarbasis 187 kWh kon opwekken. Vandaag de dag worden er zonnepanelen geproduceerd met een vermogen van 400 Wp, waarmee je op jaarbasis 340 kWh kunt opwekken. Dat betekent dat je met een kleinere installatie dus nog steeds een groot verschil kunt maken.
  • Zonnepanelen worden slimmer: als laatste worden zonnepanelen steeds breder inzetbaar. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken en het ontstaan van nieuwe ideeën is er nu bijna geen oppervlak dat je niet meer met zonnepanelen kunt bedekken. Denk aan het dak, de gevel en het land, maar ook glas met zonnepanelen, gordijnen met zonnepanelen, plug-in zonnepanelen en flexibele zonnepanelen zijn nu een feit.

Wat is exact het probleem?

Het probleem dat nu ontstaat heeft niet te maken met de particulieren die stroom opwekken voor eigen gebruik, maar met mensen en bedrijven die stroom terug leveren aan het netwerk. Denk dan bijvoorbeeld aan zonneparken en zonnepanelen op bedrijfsgebouwen. In dunbevolkte gebieden waar de netcapaciteit laag is moeten dit soort initiatieven worden afgewezen door de netbeheerders, omdat de hoogspanningsstations dit daar niet aankunnen. En deze gebieden, voornamelijk gelegen in Groningen, Drenthe en Overijssel zijn juist erg in trek voor zonnepark eigenaren, omdat daar nog veel goedkope grond te vinden is. Er zal dus een oplossing gevonden moeten worden op de korte termijn, anders zal de groene stroomproductie stagneren.

Welke oplossingen zijn aangedragen?

Om het stijgende volume aan groene stroom aan te kunnen zal het elektriciteitsnetwerk dus moeten worden upgedate. Dit is echter een klus die zeker 10 jaar in beslag zal gaan nemen. In de tussentijd zijn er door Minister Wiebes 6 korte termijn maatregelen voorgedragen.

  1. Netverzwaring: in Groningen en Drenthe is het probleem zo groot dat netverzwaring daar de enige oplossing is. Er zijn ondertussen voorbereidingen getroffen om nieuwe hoogspanningsstations te plaatsen in die provincies.
  2. Aanpassing van wetten: de minister stelt ook voor om de elektriciteitswet, de energiewet en de wet voortgang energietransitie aan te passen.
  3. Congestiemanagement: de netbeheerders hebben de taak gekregen om flexibeler met congestie om te gaan en dit beter te managen. Hierbij zullen ze allerlei mogelijkheden moeten aandragen om de druk op het netwerk toch aan te kunnen.
  4. SDE+: de SDE+ subsidie zal worden aangepast. Dit is een subsidie voor bedrijven die hebben geïnvesteerd in grote energieprojecten. Zij zullen bij hun projecten nu ook een transportindicatie moeten aanleveren.
  5. Codewijzigingen: als onderdeel van hun congestiemanagementstrategie hebben de netbeheerders de opdracht gekregen om codewijzigingen voor te stellen. Hiermee moet het netwerk beter bestand zijn  tegen situaties zoals die nu zijn ontstaan.
  6. Regionale energiestrategieën: om beter voorbereid te zijn op dit soort situaties in de toekomst, hebben de regio’s de opdracht gekregen om regionale energiestrategieën op te stellen.

Netcapaciteit en de toekomst

In het begin van 2020 zal minister Wiebes de Tweede Kamer informeren over de voortgang van deze genomen acties. Aan de hand daarvan wordt dan geanalyseerd of het huidige energienetwerk kan blijven bestaan of dat deze moet worden verbeterd. In de tussentijd worden particulieren en bedrijven nog steeds aangemoedigd om te investeren in zonne-energie en zonnepanelen en zijn er een verscheidenheid aan financiële hulpmiddelen beschikbaar gesteld om dit te kunnen realiseren. De salderingsregeling zal worden omgezet in een subsidie, de SDE+ subsidie zal worden uitgebreid en particulieren kunnen nog steeds alle btw die ze betaald hebben terugvragen via de belastingdienst. Het is dus van groot belang dat jij je niet laat weerhouden, want het investeren in zonnepanelen is op dit moment gunstiger dan ooit.

Vergelijk offertes

Wil jij weten hoeveel je zou moeten betalen voor zonnepanelen of wil je weten of jouw dak hier geschikt voor is? Vraag dan via onze vergelijkingstool een aantal offertes aan en leg contact met betrouwbare leveranciers uit jouw omgeving. Zo kun jij ook een steentje gaan bijdragen aan een beter milieu en een goede basis leggen voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws