Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Voor het plaatsen van zonnepanelen moet je eerst een investering maken, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, zal je je eigen energie op kunnen wekken uit een gratis en onuitputtelijke bron. Voor particulieren is dit aantrekkelijk, maar ook voor zakelijke gebruikers. Het opwekken van energie uit natuurlijke bronnen wordt ook gesteund door de overheid. Je treft een energiebesparende maatregel waarmee je het milieu verbetert. De overheid steunt zakelijke gebruikers van zonnepanelen met verscheidene regelingen, en de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) is hier één van. Hier lees je over deze regeling en andere regelingen die er zijn voor zakelijke partijen en krijg je een paar tips waarmee je de kosten lager kunt houden.

Wat is de MIA-regeling?

De MIA-regeling kan gebruikt worden door alle Nederlandse ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Het budget hiervoor is in 2023 €192 miljoen en kan worden aangevraagd voor alle energiebesparende investeringen die voorkomen op de Milieulijst 2023. Deze investeringsaftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek en bedraagt maximaal 45 procent van het bedrag dat je in de zonnepanelen hebt geïnvesteerd. Dit dien je in binnen 3 maanden nadat je de opdracht hebt gegeven voor de werkzaamheden. Het besluit wordt genomen door de belastingdienst, maar het is een regeling die komt van de Ministeries van Financiën en Milieu en Infrastructuur.

Wat is de VAMIL-regeling?

De VAMIL- en MIA-regelingen worden vaak tezamen genoemd. Dat is omdat ze van dezelfde ministeries komen en op dezelfde manier worden goed- of afgekeurd. VAMIL staat voor Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen en betreft een afschrijving van 75 procent van het geïnvesteerde bedrag. In 2023 is er €25 miljoen voor beschikbaar gesteld. Het voordeel van deze regeling is dat je zelf mag beslissen wanneer je dit afschrijft, zodat je het beste rente- en liquiditeitsvoordeel kunt krijgen.

Wat is de EIA-regeling?

De Energie-Investeringsaftrek is een aftrek die je kunt doen voor het investeren in duurzame energie en energiezuinige technieken. Gemiddeld levert dit 11 procent voordeel op en je kunt er 45,5 procent van de kosten die je hebt geïnvesteerd in de zonnepanelen mee aftrekken van je fiscale winst. In 2023 is er een budget van €249 miljoen voor vrijgemaakt.

Wat is de KIA-regeling?

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) betreft een aftrek die je jaarlijks kunt doen voor de investeringen die je gedaan hebt in bedrijfsmiddelen. Zonnepanelen vallen hier ook onder. Het bedrag dat je hiervoor terugkrijgt hangt af van het geïnvesteerde bedrag van het jaar in kwestie. Dat betekent dat je naast de zonnepanelen vast ook andere bedrijfsmiddelen aftrekt via deze regeling.

Wat is de SDE+ subsidie?

De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) subsidie is bestemd voor bedrijven en instellingen die zelf hernieuwbare energie gaan produceren. Dit kan zijn van de zon in het geval van zonnepanelen, maar ook van biomassa, water, wind en geothermie. De SDE+ in 2023 is open van 5 september 09:00 tot 5 oktober 17:00 uur. In het najaar zal er een nieuwe ronde plaatsvinden. Het maximumbedrag dat je terug kunt vorderen is €0,130 per kWh en begint bij €0.090 per kWh en er is € 8 miljard beschikbaar. Het betreft zowel collectoren die zowel via hernieuwbare elektriciteit als via hernieuwbare warmte stroom genereren.

Andere manieren om geld te besparen

Naast de verschillende regelingen zijn er ook andere manieren waarop je geld kunt besparen. Hier volgen een aantal tips.

  • Plaatselijke mankracht: als je zoveel mogelijk van de mankracht plaatselijk kunt inhuren, bespaar je op de voorrijkosten.
  • Biedt zo veel mogelijk werk: hoe groter de klus die je kunt aanbieden, hoe beter de prijs. Voor een grote installatie kun je vaak onderhandelen met de installateur, omdat ze dan efficiënter kunnen werken. Ben je een particulier, dan kun je met de buren praten en vragen of zij ook geïnteresseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen.
  • Maak een berekening: de beste situatie voor jou is de situatie waarin je het snelst kunt beginnen met besparen. Bereken dus goed wat de terugbetaaltijd zal zijn in verschillende mogelijke situaties.

Begin hier met plannen

De planning van een grote klus begint met een onderzoek naar wat de markt voor jou te bieden heeft. Dit doe je door offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Wij kunnen je hierbij helpen als je gebruik maakt van onze vergelijkingstool. Je vult je postcode en wensen in, en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes opsturen die je kunt gebruiken bij je planning. Zo kun je snel en makkelijk beginnen met het regelen van de werkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws