Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen dan krijg je te maken met verschillende termen. Eén hiervan is terugverdientijd. En dit is belangrijk want dat geeft aan hoe snel je het geïnvesteerde bedrag terug hebt verdiend en wanneer je dus echt kan beginnen met het opwekken van gratis energie van de zon. Het is ook belangrijk dat de terugverdientijd niet langer is dan de levensduur van de zonnepanelen. Je wilt natuurlijk nog een groot aantal jaren genieten van je gratis energie voordat je in nieuwe panelen moet gaan investeren. Hier vind je wat de gemiddelde levensduur is voor zonnepanelen, wat ze kosten en wat het rendement is, en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

 

Hoe lang is de levensduur van zonnepanelen?

De levensduur van zonnepanelen is erg lang. De fysieke panelen zelf kunnen tientallen jaren op je dak blijven zitten. Het probleem is echter dat het rendement zal afnemen. Meestal wordt er een garantie afgegeven bij de zonnepanelen die dit rendement dekt. Na 10 tot 12 jaar zou deze niet lager mogen zijn dan 90 procent en na 25 jaar niet lager dan 80. Dat betekent dus dat je na 10 jaar nog steeds een rendement van 90 procent of meer zult zien. De levensduur van de zonnepanelen zelf hangt in zekere zin af van het rendement dat jij zou willen zien.

Hoe kun je de levensduur verlengen?

Ten eerste is het altijd verstandig om zonnepanelen aan te schaffen van een kwalitatief merk. Deze zullen aanzienlijk langer een hoog rendement laten zien en hier ook garant voor staan. Daarnaast is het verstandig om je zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken. Regen en sneeuw zullen er in principe gewoon afvallen omdat ze schuin staan, maar andere dingen zoals aanslag, vogelpoep en stof kan de werking verminderen. Schoonmaken doe je makkelijk, net als wanneer je je ramen schoonmaakt, met een sopje.

Hoeveel betaal je en wat is het rendement?

Zonnepanelen gaan dus gemiddeld 25 jaar mee, en soms als ze van hoge kwaliteit zijn ook langer. Daarna zou het kunnen zijn dat het rendement voor jou niet meer voldoende is en kun je gaan denken om ze te laten vervangen. Maar hoe lang is de terugverdientijd? In de volgende tabel zie je een overzicht van de gemiddelde kosten van zonnepanelen en het rendement. De bedragen zijn allemaal inclusief BTW en installatie.

 

Jaarlijks verbruik in kWh Aantal panelen nodig Prijs Besparing per jaar
2300 11 €4800 – €5500 €500
3400 16 €7300 – €7800 €750
4100 20 €8800 – €9300 €900
4600 22 €10.000 – €10.500 €1000
5300 25 €11.500 – €12.000 €1200
5400 26 €11.800 – €12.300 €1250

Over het algemeen kun je er dus van uitgaan dat het jaarlijkse rendement ongeveer 10 procent is van wat je er in totaal aan hebt uitgegeven. Dat betekent logischerwijs dat je de investering binnen 10 jaar terug hebt verdiend. Je kunt dan dus nog zeker 15 jaar gratis energie opwekken.

Financiële steun

Daarnaast kun je de terugverdientijd verkorten als je in aanmerking komt voor financiële steun van de overheid. Dit kan zijn middels een regionale subsidie. Landelijk zijn er geen subsidies meer beschikbaar, maar op regionaal niveau kun je vaak nog wel aanspraak maken op een vergoeding. Dit kun je navragen bij je gemeente- of provinciehuis. 

Lees ook: subsidie kunststof kozijnen.

Geld besparen

Een lange levensduur van de zonnepanelen geeft je langer de mogelijkheid om gratis energie op te wekken. Het investeren in kwalitatief goede zonnepanelen is dus zeker aan te raden, echter het is niet de bedoeling dat je te veel betaalt. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Kies een regionale leverancier: dit is verstandig als je de voorrijkosten laag wilt houden. Bovendien steun je zo ook de regionale economie en heb je alle nodige regionale kennis en contacten binnen handbereik.
  • Praat met de buren: als je buren ook geïnteresseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen, dan kun je overwegen om je klus samen aan te bieden. Omdat jullie een grote klus voorstellen is het mogelijk een betere prijs te onderhandelen.
  • Begin klein: het is niet nodig om al je stroom met je zonnepanelen op te wekken. Als je het geld niet hebt kun je ook beginnen met een kleine installatie. Door een gedeelte zelf op te wekken en een gedeelte te kopen, begin je al met besparen.

Offertes vergelijken doe je hier

Wil je graag weten wat er precies mogelijk is voor jou op het gebied van zonnepanelen? Dan is het nodig om te beginnen met het opvragen van offertes. Alleen zo kun je een goed beeld krijgen van wat de markt voor jou te bieden heeft. Je kunt zelf een aantal leveranciers afbellen, of wij kunnen dit voor je doen. Gebruik onze vergelijkingstool en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes toegestuurd krijgen. Het enige dat je hoeft te doen is je postcode invullen en een omschrijving te geven van je situatie. Deze service is gratis en verplicht je niet tot aankoop, maar geeft je wel de hulpmiddelen om de juiste beslissing te maken wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

Lees ook: levensduur gevelreiniging

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws