Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Sportverenigingen hebben het financieel niet makkelijk door dalende aantallen leden en stijgende kosten. Om sportverenigingen te helpen om kosten te besparen, en dan vooral de kosten van energie, is er een regeling van kracht geweest waarbij sportverenigingen maar liefst 30% subsidie kregen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. In sommige gevallen kon een sportvereniging de investering als binnen 3 tot 4 jaar terugverdienen. Het grote voordeel bij sportkantines is namelijk de aanwezigheid van platte daken in combinatie met een vrije omgeving om de zonne-energie op te vangen. Het rendement is dan uiteraard groot. Helaas is deze subsidie voor sportverenigingen terug gedraaid
maar voor veel sportverenigingen is het ondanks het ontbreken van een subsidie nog steeds interessant om te investeren in duurzame energie.

Benodigde gegevens voor een overzicht van de kosten van zonnepanelen

Je wilt graag weten hoeveel je kwijt bent voor de aanschaf van zonnepanelen en wat je besparing zal zijn. Over het algemeen heb je daarvoor de volgende gegevens nodig. Allereerst is het van belang waar je als sportvereniging de zonnepanelen wilt gaan plaatsen. Het plaatsen op een plat dak van de kantine of op een schuin dak heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Daarnaast moet je weten hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen hoe hoger de investering maar ook hoe hoger het voordeel van zonnepanelen. Tot slot moet je weten wat je jaarlijkse verbruik is. Hiervoor is het handig om de afrekening van de energieleverancier te raadplegen.

Opbrengst van de zonnepanelen

Er zijn een aantal factoren die bepalen wat je voordeel bij het gebruik van zonnepanelen is. Het ligt voor de hand dat hoe meer oppervlak aan zonnepanelen hoe hoger de opbrengst zal zijn. Maar ook de hoek ten opzichte van zon bepaalt de opbrengst. Het aantal zonuren en de mate waarin de zon wordt belemmerd door bomen of gebouwen bepalen ook de opbrengst. Bewolking heeft weliswaar invloed op de opbrengst maar is lang niet zo bepalend als gedacht.

De levensduur van de zonnepanelen

Hoe langer een zonnepaneel meegaat hoe lager de afschrijving uiteraard zal zijn. De duurdere zonnepanelen gaan ongetwijfeld langer mee en de afschrijving zal dan niet veel afwijken van die van de goedkopere zonnepanelen. Maar een herinstallatie brengt wel kosten met zich mee en daar moet je rekening mee houden. Over het algemeen hebben de goede zonnepanelen een levensduur van 20 tot 25 jaar. Bij de berekening van het rendement is de levensduur een belangrijke factor.

Onderhoud van de zonnepanelen

Omdat zonnepanelen worden over het algemeen schuin geplaatst. Bij schuine daken spreekt dat voor zich maar ook op platte daken worden de zonnepanelen schuin geïnstalleerd. Die schuine plaatsing is nodig voor de opbrengst van de zonne-energie maar het heeft ook een praktisch voordeel. De regen zal vanzelf van de zonnepanelen aflopen en kan niet blijven liggen. Daardoor is er ook minder kans op vuil en dat verhoogt het rendement en verlaagt de onderhoudskosten.

Het effectieve rendement

Onder het effectieve rendement kun je opbrengst in energie verstaan. Hoe ligt voor de hand dat hoe meer oppervlak je bezet met zonnepanelen hoe meer opbrengst uit zonne-energie je ontvangt. Als je vervolgens kijkt naar de opbrengst per vierkante meter heb je een aardig overzicht van je effectieve rendement. Zo krijg je een beeld van de diverse soorten zonnepanelen en de opbrengst er van. De ruimte die op je dak beschikbaar is voor zonnepanelen is dus van groot belang. Dit kun je zelf makkelijk bepalen door de beschikbare ruimte op te delen in de afmetingen van de zonnepanelen. Het maakt immers niet uit of zonnepanelen in de lengte of in de breedte worden geplaatst.

In het onderstaande tabel zie je wat het rendement van de zonnepanelen zijn.

aantal opbrengst aanschafprijs gemiddelde
zonnepanelen in kWh   besparing/jaar
11 1320 5500 euro 695 euro
16 1920 7950 euro 835 euro
20 2400 9550 euro 1010 euro
22 2640 10700 euro 1090 euro
25 3000 12450 euro 1305 euro
26 3120 12500 euro 1355 euro

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws