Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Net als dat je mobiele telefoons, verzekeringen en televisieabonnementen kunt vergelijken, kun je ook zonnepanelen vergelijken. En dat is zeker de moeite waard, want op die manier kun je alle aanbiedingen naast elkaar leggen en bekijken wat voor jou de beste optie is. Daarnaast kun je met een vergelijkingssite filters gebruiken en alleen de resultaten bekijken die voor jou relevant zijn. Een vergelijking is op verschillende manieren uit te voeren en de meest gangbare daarvan zijn op prijs en op productspecificaties.

Vergelijkingswebsites en offertes opvragen

Zonnepanelen vergelijken kun je op twee manieren doen. Je kunt naar vergelijkingswebsites gaan en je kunt offertes opvragen.

 • Vergelijkingswebsites: bij een vergelijkingswebsite krijg je toegang tot een database van producten en diensten en deze kun je filteren om voor jou een geschikte selectie te maken. Vervolgens kun je de resultaten die naar voren zijn gekomen met elkaar vergelijken. Dit is handig, want het geeft je in één oogopslag een goed idee van wat de markt op dit moment aan kan bieden.
 • Offertes vergelijken: ga je offertes vergelijken, dan maak je je eigen vergelijking. Je vraagt dan offertes op bij leveranciers en legt deze naast elkaar. Deze methode geeft je meer inspraak in wat je met elkaar gaat vergelijken, omdat je dit zelf bepaalt. Het is de beste manier om geld te besparen en een vakkundige specialist aan te wijzen.

Een vergelijking op productspecificaties

Het is altijd verstandig om eerst een vergelijking te maken op productspecificaties en zo een zonnepaneel uit te zoeken die voor jou het beste is. Hiervoor kun je een vergelijkingswebsite gebruiken die de specificaties van een verzameling van zonnepanelen heeft geanalyseerd en samengevat. Uit deze database met zonnepanelen maak je dan gemakkelijk een selectie van de panelen die voor jou geschikt zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld op zoek gaan naar de panelen met het beste rendement, met de juiste afmetingen, naar het juiste paneel, met een bepaalde kleur, enzovoorts. Als je hier even de tijd voor neemt, kun je alvast bepalen welk type zonnepaneel voor jou het beste is en eventueel zelf al een paneel aanwijzen dat je graag zou willen kopen. Vervolgens is het tijd om iemand te vinden die deze voor je kan leveren en installeren.

Zonnepanelen vergelijken op prijs

Nu je ongeveer weet wat je nodig hebt, kun je gaan zoeken naar een goede leverancier. Ook hier zal je weer een vergelijking moeten maken om de beste optie uit te kunnen kiezen. Als je niet alle mogelijkheden bekeken hebt, weet je nooit of er een betere aanbieding aan je neus voorbij gaat. Zoek daarom een aantal leveranciers op die jouw zonnepanelen verkopen en volg het volgende stappenplan om de beste uit te kiezen.

 1. Kies niet meer dan 6 leveranciers uit die jouw zonnepanelen kunnen leveren en plaatsen.
 2. Neem contact op met deze leveranciers en vraag ze om een kennismakingsgesprek.
 3. De leverancier zal je uitnodigen om op bezoek te komen of deze zal bij jou langskomen.
 4. Bespreek met de leverancier welk zonnepaneel je in gedachten had en geef aan wat de situatie is bij jou thuis. Wat is de oriëntatie van het dak, bijvoorbeeld, wat zijn de afmetingen van het dak en wat is de hellingsgraad? Geef ook aan of er delen van je dak zijn die vaak in de schaduw staan.
 5. Vindt het gesprek bij jou thuis plaats, laat dan een inspectie van het dak uitvoeren zodat de leverancier kan bepalen of deze geschikt is voor zonnepanelen.
 6. Geef aan welk zonnepaneel je in gedachten had en laat de leverancier je voorlichten over dit paneel en eventuele andere opties die je hebt. Vraag dan ook altijd om een berekening met betrekking tot het rendement dat jij bij jou thuis in verschillende situaties kunt realiseren.
 7. Kies samen het zonnepaneel dat het beste is en laat de medewerker een offerte samenstellen.
 8. Vraag direct ook naar andere belangrijke informatie, zoals de garantieregelingen die je krijgt, de keurmerken die de leverancier mag voeren en de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten, bijvoorbeeld.
 9. Verzamel alle offertes en controleer of ze compleet zijn en reflecteren wat jij met de leverancier hebt besproken.
 10. Als je tevreden bent maak je een vergelijking van de verschillende leveranciers en het aanbod dat ze je hebben gedaan. Kijk dan ook direct naar de garantieregelingen, de keurmerken en de mogelijke extra diensten waarvan je gebruik kunt maken.
 11. Kies de leverancier uit die jou het beste aanbod gedaan heeft wat betreft de prijs in verhouding met kwaliteit van diensten en producten.

Waarom is een vergelijking maken zo belangrijk?

Het maken van een vergelijking is niet alleen belangrijk omdat je dan de goedkoopste zonnepanelen kunt vinden. Het is ook belangrijk omdat je dan de best mogelijke installatie krijgt waarmee je een maximaal rendement kunt genereren. Een goede leverancier zal altijd naar je dak kijken en bepalen welke zonnepanelen in jouw situatie het meest geschikt zijn. Als je dit niet door meerdere leveranciers laat doen en met de eerste de beste leverancier in zee gaat, weet je nooit of je bij een ander een beter resultaat hat kunnen krijgen. Maak daarom altijd een vergelijking, zodat je zeker weet dat jij de komende 25 jaar een zo hoog mogelijk rendement van je zonnepanelen zal zien en een zo goed mogelijke samenwerking met je leverancier tegemoet gaat.

Aandachtspunten zonnepanelen vergelijken

Voordat je begint aan je vergelijking zijn er enkele aandachtspunten waarmee je rekening kunt houden. Zo voorkom je dat je met je vergelijking op de verkeerde keuzes uitkomt.

 • Meerdere websites: besluit je je onderzoek via een vergelijkingswebsite uit te voeren, vergeet dan niet dat er geen enkele website is die alle mogelijke zonnepanelen zal laten zien. Kies daarom altijd twee of soms zelfs drie vergelijkingswebsites uit, voor een zo breed mogelijke dekking van het marktaanbod.
 • Onafhankelijk: controleer dan direct ook even of de websites die je hebt uitgekozen onafhankelijk zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze commerciële belangen hebben bij jouw keuze.
 • Compleet: ga je offertes vergelijken, zorg er dan voor dat je zeker weet dat deze compleet zijn en dat de prijs die ze geven ook daadwerkelijk de prijs is die je zo zal moeten betalen. Vergeet niet dat veel bedrijven voorrijkosten of transportkosten vragen, bijvoorbeeld. Als je dit al samen met de leverancier tijdens je gesprek duidelijk kunt krijgen, dan kun je ervan uitgaan dat je de juiste bedragen met elkaar vergelijkt.

Andere manieren om geld te besparen

Vergelijkingen maken is goed. Je weet dan zeker dat je alle opties hebt bekeken en dat je de beste prijs betaalt. Gebruik dan ook de onderstaande tips om nog meer op je zonnepanelen te kunnen besparen.

 • Financiële steun: voor het aanschaffen van zonnepanelen kun je gebruik maken van verschillende financiële hulpmiddelen. Je kunt op zoek gaan naar regionale subsidies bij je gemeente en provincie.
 • Zonnepanelen huren: je kunt ook overwegen om zonnepanelen te huren. Dit is niet per definitie goedkoper, maar het geeft je wel de kans om de initiële uitgave te verspreiden. Daarnaast wordt dan ook alles voor je geregeld, zoals plaatsing, onderhoud, reparatie en vervanging.
 • Aanbiedingen zoeken: er zijn verschillende manieren waarop je korting kunt krijgen op je zonnepanelen. Probeer bijvoorbeeld een outlet te vinden voor zonnepanelen of neem een kijkje op de tweedehands markt. Ook als je je zonnepanelen koopt en installeert tijdens de winter kun je nog wel eens interessante aanbiedingen tegenkomen.
 • Regionale mankracht: als het even mogelijk is, kies dan een leverancier uit je eigen regio. Als je de monteurs en elektricien apart aanneemt, zorg dan ook dat ze in je buurt gevestigd zijn. Op die manier betaal je niet of nauwelijks voorrij- of transportkosten.

Vergelijk offertes

Ga je ook zonnepanelen aanschaffen en wil je een vergelijking maken? Dan kun je hier via ons alvast de offertes voor aanvragen als je de vergelijkingstool gebruikt. Je benadert zo meerdere leveranciers tegelijkertijd. De informatie die je ontvangt leg je naast je eigen zoekresultaten en je weet zeker dat je de beste keuzes zal maken voor je nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws