Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bij de aankoop van zonnepanelen zal je een aantal termen tegenkomen en heb je de keuze uit verschillende soorten zonnepanelen. Elk paneel komt met zijn eigen eigenschappen en prijs. De beste manier voor jou om uit te rekenen welk soort paneel het beste is, is door een goede berekening te maken en hier de uitgaven, zowel als de verscheidene inkomsten in te verrekenen. De panelen die je de snelste terugverdientijd geven, zijn de meest efficiënte panelen voor jouw situatie. Hier kun je lezen over de verschillende soorten panelen die er zijn, hun kenmerken en wat deze gemiddeld kosten. Ook vind je een aantal handige tips die je kunt gebruiken om de kosten laag te houden.

De soorten zonnepanelen

De meest gangbare zonnepaneel soorten zijn monokristallijn, polykristallijn en amorf. Deze verschillen in prijs, vorm en rendement. Het beste type voor jouw situatie hangt af van het oppervlakte dat je hebt en je verbruik.

Monokristallijn

Je kunt monokristallijn zonnepanelen herkennen aan hun zwarte uiterlijk. Ze lijken eigenlijk erg op ramen. Dit is het meest populaire soort zonnepaneel, omdat ze een zeer hoog rendement hebben tegen een steeds maar zakkende prijs. Deze zonnepaneel bestaat uit zwarte kristallen, wat het zijn herkenbare uiterlijk geeft.

Polykristallijn

Dit zijn de meer traditionele zonnepanelen die een blauw uiterlijk hebben en een aluminium omlijsting. Deze zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn panelen, maar leveren ook zeker 18 tot 20 procent minder op. Heb je voldoende dakoppervlak, dan kun je deze optie overwegen, maar op dit moment is het vaak beter om voor monokristallijn te kiezen, omdat je dan voor hetzelfde geld meer rendement terugkrijgt.

Amorf

Amorf zonnepanelen worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen zijn zwart en dun en hebben een laag vermogen. Toch kan dit in sommige gevallen de beste optie voor je zijn. Amorf zonnepanelen zijn namelijk goedkoper, maar werken beter als er weinig licht is of de temperatuur is te hoog. Heb je veel dakoppervlak, is je hellingsgraad niet optimaal en staan de panelen gedeeltelijk in de schaduw? Dan kan dit een optie zijn. Amorf zonnepanelen zijn nog niet erg populair, maar omdat deze werken volgens een aardig nieuwe techniek kan dit nog veranderen.

De prijzen

In de volgende tabel kun je de prijzen vinden per zonnepaneel soort. Deze zijn inclusief installatiekosten en BTW.

Soort zonnepaneel Prijs per paneel Geschikt voor welke situatie
Monokristallijn €675 Klein dakoppervlak, groot rendement, duurste prijs
Polykristallijn €600 Groter dakoppervlak, minder rendement, maar lagere prijs
Amorf €400 Groot beschut dakoppervlak, lager rendement maar beter in slechte situaties en goedkoper

Momenteel geen btw

Op dit moment heeft de overheid een regeling ingesteld waardoor je 0% btw betaalt over de aankoop van zonnepanelen. Hierdoor bespaar je dus 21%. Het is nog niet bekend tot wanneer de regeling geldig is, dus wees er snel bij!

Zoek regionale subsidies

Daarnaast zijn er vaak ook op regionaal niveau vaak nog subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Of dit het installeren van zonnepanelen betreft in jouw regio, is de vraag. Sommige gemeentes steunen het aanleggen van een groendak en anderen het plaatsen van zonnepanelen. De enige manier waarop je dit kunt nagaan is door hier zelf onderzoek naar te doen.

Geld besparen op andere manieren

Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt dus meer kijken dan je denkt. En de investering die je moet maken is niet gering. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze lager kunt houden.

  • Biedt een grote klus aan: voor grotere klussen betaal je vaak gunstigere gemiddelde prijzen. Vraag daarom aan de buren of die misschien ook interesse hebben om zonnepanelen te installeren.
  • Neem een regionale leverancier: als je je zonnepanelen- en installatiebedrijf plaatselijk zoekt, dan kun je aanzienlijk besparen op de voorrijkosten.
  • Elke investering telt: het is niet nodig om al je energie met zonnepanelen op te kunnen wekken. Je kunt ook een kleinere installatie nemen en een gedeelte blijven kopen. Zo betaal je minder, maar kun je nog steeds van voordeel gebruik maken.

Gebruik onze vergelijkingstool en begin met plannen

Het plannen van je zonnepanelen begint met het oriënteren op de markt. Het is belangrijk dat je weet wie je wat kan bieden en voor hoeveel. Dit doe je door offertes te vergelijken van verschillende leveranciers. Alleen als je weet welke opties je hebt, kun je de beste beslissing maken. Deze offertes kun je zelf opvragen, of je kunt dit doen met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend, dus je verplicht jezelf nergens toe. Je kunt zo echter wel snel en makkelijk een aantal offertes ontvangen die je vervolgens gebruikt bij het nemen van de beste beslissing wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws