Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ben je van plan zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het geen verkeerd idee om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten.

Voordelen voor het milieu

Door zonnepanelen aan te schaffen zorg je er zelf voor dat je een steentje bijdraagt aan een beter milieu omdat je CO2-uitstoot naar beneden gaat. Door energie op te wekken uit een onuitputtelijke natuurlijke bron, ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en steun je de Nederlandse economie. Het is zelfs mogelijk om al je stroom met je zonnepanelen op te wekken, waardoor je op dat vlak zelfvoorzienend wordt.

Financiële voordelen

Uiteraard zijn er de financiële voordelen en deze hebben niet alleen te maken met het geld dat je bespaart op je energierekening. Het investeringsbedrag heb je vaak binnen 10 jaar terugverdiend, wat betekent dat je nog ruim 15 jaar van gratis stroom gebruik kunt maken. Ook kun je de stroom die je te veel opwekt terug verkopen aan je energiemaatschappij middels een salderingsregeling. Daarnaast zal je huis meer waard worden door het plaatsen van de installatie.

Andere voordelen

De prijzen voor zonnepanelen gaan naar beneden. Daarom is het nu een goede tijd om deze aan te schaffen. Op dit moment betaal je 0% btw over de aankoop van zonnepanelen door de nieuwe regeling van de overheid. Ook ben je door je energie op te wekken met zonnepanelen minder afhankelijk van de prijs die je energiemaatschappij je kan bieden. En als laatste kun je met zonnepanelen ook energie opwekken op een bewolkte dag, omdat het zonlicht gebruikt en niet alleen de stralen.

Financiële nadelen

De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel. In de tabel die volgt vind je de prijzen van zonnepanelen, inclusief hun rendement. Zo kun je zelf een berekening maken van je terugverdientijd en of dit voor jou acceptabel is. De prijzen zijn inclusief BTW en volledige installatie.

Jaarlijks verbruik in kWh Aantal panelen nodig Prijs Besparing per jaar
2300 11 €4800 – €5500 €500
3400 16 €7300 – €7800 €750
4100 20 €8800 – €9300 €900
4600 22 €10.000 – €10.500 €1000
5300 25 €11.500 – €12.000 €1200
5400 26 €11.800 – €12.300 €1250

Praktische nadelen

Om het beste rendement te krijgen moeten de zonnepanelen perfect kunnen worden geïnstalleerd. Dat betekent met een hoek van 36 graden en gericht op het zuiden. Ook kan de aanwezigheid van bomen het rendement beïnvloeden omdat dit zowel schaduw creëert als blaadjes die op de panelen kunnen vallen. Sneeuw en vogelpoep is ook slecht voor het rendement.

Andere nadelen

Het kan zijn dat het uiterlijk van de zonnepanelen niet past bij het uiterlijk van je huis. En als je meer dan drie zonnepanelen aansluit is het nodig om een extra groep aan te laten maken in je meterkast. Hier betaal je extra voor.

Geld besparen op de aanschaf

Of het aanschaffen van zonnepanelen voor jou en goed idee is, is volledig aan jou. Er wordt weleens gezegd dat het investeren in zonnepanelen beter is dan geld op de bank zetten, maar dit hangt natuurlijk volledig van jouw situatie af. Als je een perfecte locatie hebt, en optimaal rendement uit de zonnepanelen kunt halen, dan is het altijd een goed idee om deze aan te schaffen. Maar het kan ook zijn dat je de investering te hoog vindt of het rendement te laag. Hier vindt je nog een aantal tips die je kunt gebruiken om de panelen beter te kunnen financieren.

  • Spreek met de buren: en vraag of zij niet ook geïnteresseerd zijn in het plaatsen van zonnepanelen. Als jullie je klus samen kunnen aanbieden kan de leverancier vaak een gunstigere prijs geven omdat de klus groter is.
  • Vind je zonnepanelen regionaal: de meeste bedrijven rekenen voorrijkosten en als je zonnepanelen en mankracht niet van ver hoeven te komen, zal je hierop besparen.

Begin hier met het vergelijken van offertes

De eerste stap in het planningsproces is kijken wat de markt voor jouw situatie kan bieden. Dit doe je door offertes te vergelijken van verschillende bedrijven. Je kunt zelf contact met ze opnemen, maar je kunt ook gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze tool kan in een korte tijd een aantal offertes voor je verzamelen en je hoeft er maar één keer je verhaal voor te doen. Zo kun je op een snelle en makkelijke manier oriënteren op de markt en zo de beste beslissing maken wat betreft je nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws