Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tijdens de aanschaf van zonnepanelen betaal je voor twee onderdelen. Allereerst zijn er de zonnepanelen en bijbehorende elementen zelf en vervolgens is er de montage. Je hebt de optie om dit alles bij de leverancier van de zonnepanelen af te sluiten en dat is wel zo handig, omdat alles dan op één plek is ondergebracht. Een andere optie die je hebt is om alleen de zonnepanelen te bestellen bij de leverancier en vervolgens de plaatsing zelf in te plannen of uit te voeren. Een belangrijk onderdeel van de montage is het aansluiten van de zonnepanelen en hiervoor heb je een erkende elektricien nodig.

Wat moet er worden aangesloten tijdens de installatie van zonnepanelen?

Tijdens de installatie van de zonnepanelen zijn er monteurs die de zonnepanelen zelf op het dak monteren. Deze zonnepanelen worden vervolgens door de elektricien aangesloten op de omvormer. Dit is een apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom. De installatie van de omvormer wordt ook door de elektricien gedaan. Vervolgens gaat de stroom van de omvormer naar de meterkast. Hier legt de elektricien een extra groep aan en wordt er mogelijk een slimme meter geplaatst. In de meterkast wordt de stroom die je hebt opgeslagen geregistreerd en kun je beginnen met het gebruiken van jouw eigen energie.

Waarom is hier een elektricien voor nodig?

Het plaatsen van de zonnepanelen op het dak is niet erg moeilijk, alhoewel verkeerde plaatsing direct invloed kan hebben op het rendement. Je zou kunnen overwegen om dit zelf te doen. Het elektrische gedeelte en de aansluiting van de zonnepanelen besteed je echter beter uit. Dat komt doordat elektra als het verkeerd is aangelegd gevaarlijk is. Elektriciens hebben hier de juiste opleiding voor genoten. Een andere reden waarom je hier een elektricien voor moet gebruiken is omdat deze de zegel van de hoofdschakelaar moet verbreken om de extra groep te plaatsen. Deze zegel mag alleen worden teruggeplaatst als dit gedaan wordt door iemand met de juiste certificeringen. Met andere woorden: door een erkende elektricien. Deze persoon is verantwoordelijk voor het in werking stellen van de zonnepanelen en het werk dat geleverd wordt is specialistisch en heeft kennis nodig. Het beroep elektricien is niet voor niets beschermd.

Andere redenen waarom je de aansluiting van je zonnepanelen beter uitbesteedt

Het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer en de meterkast is een cruciaal onderdeel van de gehele installatie. Het is voor de werking en de levensduur ervan belangrijk dat dit goed gebeurt. Er zijn ook andere redenen waarom het niet verstandig is om zelf met de aansluiting van de zonnepanelen aan de slag te gaan.

  • Btw-regeling: momenteel betaal je geen btw op de aankoop van zonnepanelen. De einddatum van deze regeling is nog niet bekend, dus wees er snel bij!
  • Garantie: controleer dan direct ook wat het betekent voor je garantieregeling als je de zonnepanelen zelf aansluit. Waarschijnlijk zal deze worden ingekort. Dit is ook logisch, want een leverancier gaat gebreken die jij veroorzaakt hebt natuurlijk niet kosteloos repareren.
  • Veiligheid: elektriciteit is gevaarlijk. Niet alleen is het gevaarlijk om ermee te werken als je er geen verstand van hebt, maar verkeerd geïnstalleerde draden of connecties kunnen kortsluiting veroorzaken en in het ergste geval brand. Dit is natuurlijk in geen geval een situatie waarin je terecht wilt komen.

Hoe kun je besparen op de kosten voor een elektricien?

Het is dus in de meeste gevallen zo dat mensen besluiten de aansluiting van de zonnepanelen uit te besteden en daar zijn goede redenen voor. Je kunt dan een goede elektricien aanwijzen die dit voor jou veilig kan uitvoeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dit handen vol geld gaat kosten. Daarom kun je besparen op een elektricien door iemand te zoeken die in jouw regio gevestigd is. Op die manier heb je geen of nauwelijks voorrijkosten en dat scheelt natuurlijk in prijs. Een andere manier om geld te besparen is door een vergelijking te maken van alle erkende elektriciens uit jouw omgeving. Je vraagt offertes op en legt deze naast elkaar om de goedkoopste specialist te vinden die je de beste kwaliteit kan leveren. Het is de bedoeling dat prijs en kwaliteit met elkaar in verhouding staan. Vergeet dan ook niet even om de keurmerken te controleren, de vakverenigingen waarvan de elektricien lid is en de garantieregeling die wordt aangeboden. Zo weet je zeker dat je de juiste en best geprijsde specialist aanwijst voor het aansluiten van jouw zonnepanelen.

Vergelijk offertes

Wil je ook iemand vinden om je zonnepanelen aan te sluiten of wil je een volledig nieuwe installatie aanschaffen? Dan kun je via onze vergelijkingstool alle financiële informatie opvragen die je daarbij nodig hebt. Je benadert dan snel en gemakkelijk meerdere specialisten tegelijkertijd en ontvangt op maat gemaakte offertes voor jouw zonnepaneel-gerelateerde werkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws