Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De aanschaf van zonnepanelen heeft veel voeten in de aarde. Zo zal je een grote investering moeten doen die zich over de jaren weer terugbetaalt. Hierdoor is het nodig dat je berekeningen maakt waarin je het rendement meeneemt, eventuele subsidies of andere regelingen waar je voor in aanmerking komt, de stroom die je misschien kunt gaan terug leveren aan je energieleverancier en de totaalkosten. Op die manier vind je de deal die jou de kortste terugverdientijd geeft en die dus voor jou het efficiëntst is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar de garantie die je krijgt op je zonnepanelen. En dit is niet zo simpel als dat het klinkt. Een goede garantieovereenkomst is echter wel belangrijk, anders kan het zijn dat je voor onnodige kosten komt te staan. Hier lees je over de verschillende garanties die je zou moeten krijgen, over hoeveel je gemiddeld betaalt voor de aanschaf van zonnepanelen en hoe je de kosten laag houdt.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Voordat je kijkt naar de garantie is het belangrijk om te zien hoe lang de levensduur is van zonnepanelen. In principe gaan zonnepanelen erg lang mee, maar het probleem is dat ze over de loop van tijd hun vermogen verliezen. Je kunt uitgaan van een verlies van vermogen van 7 procent over 25 jaar. Dat betekent dat je na 25 jaar nog steeds op 93 procent vermogen kunt rekenen van het maximale rendement. De kwaliteit van de zonnepanelen speelt hier vaak een rol bij. Wil je dus lang van je zonnepanelen kunnen genieten, met een zo groot mogelijk rendement, dan is het belangrijk dat je goede kwaliteit zonnepanelen aanschaft.

Productgarantie

Goede kwaliteit zonnepanelen hebben ook vaak een goede productgarantie. Deze garantie zit op de zonnepanelen zelf en op de omvormers en wordt gegeven als het product zelf defect gaat, niet als het rendement naar beneden gaat. De minimumgarantie op omvormers is 5 jaar en op zonnepanelen is 10 jaar. Echter wil je een goede garantieregeling, dan kun je ook zonnepanelen vinden met 30 jaar productgarantie en omvormers met minstens 10.

Vermogensgarantie

Daarnaast geeft de leverancier ook een garantie op het vermogen van de zonnepanelen. Zoals eerder aangegeven gaat deze in de loop van de tijd naar beneden en is dit normaal. Gaat het vermogen echter te snel en te ver naar beneden, dan kun je hier aanspraak op doen. Vaak is deze vermogensgarantie 10 tot 12 jaar voor 90 procent van het oorspronkelijke vermogen en 25 jaar voor 80 procent. Het is soms wel handig om te vragen of de garantie lineair is. Als je dan kan aantonen dat je vermogen binnen 5 jaar meer dan 1 procent per jaar naar beneden is gegaan, hoef je dan niet te wachten tot de 10 jaar periode erop zit.

Installatiegarantie

Deze garantie moet minimaal 18 maand zijn, maar is meestal 10 jaar of meer. Dit is ook een stuk realistischer. Deze garantie gaat over de installatie en omvat dus bijvoorbeeld als bevestigingsmaterialen loskomen in een storm omdat ze niet goed vast zaten of dat een verkeerde kabelaansluiting voor problemen zorgt.

Systeemgarantie

Af en toe geeft een leverancier ook een systeemgarantie mee. Dat houdt in dat je tijdens een storing altijd meteen een oplossing krijgt, onafhankelijk van waar het probleem zich bevindt. Dit kan zijn in de omvormer, de panelen of montageonderdelen. Als je deze garantie krijgt is de leverancier heel zeker van zijn product en dit is een goede indicator van de kwaliteit die hij levert.

Geld besparen op de aanschaf

Wil je zonnepanelen van goede kwaliteit, waar je dus zo lang mogelijk een goed rendement uithaalt, dan zal je een aardige investering moeten maken. Er zijn enkele manieren waarmee je deze investering makkelijker kunt maken.

  • BTW: momenteel betaal je 0% btw over de aankoop van zonnepanelen door de nieuwe regeling van de overheid.
  • Gemeentelijke subsidies: vaak zijn er op gemeentelijk niveau subsidies beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Op landelijk niveau zijn die er niet meer. Je kunt dit het beste navragen bij je gemeente- of provinciehuis.
  • Begin klein: heb je geen groot investeringsbudget, dan kun je altijd klein beginnen. Zelfs met één zonnepaneel wek je energie op die je anders had moeten betalen. Je kunt er later altijd meer bijplaatsen.

Bespaar hier met onze vergelijkingstool

Als je klaar bent om te gaan plannen voor je zonnepanelen, dan begin je met het oriënteren op de markt. Dit is het beste te doen door offertes op te vragen bij verschillende leveranciers van zonnepanelen. Wij kunnen je daarbij helpen. Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je in een korte tijd een aantal offertes ontvangen gespecificeerd op jouw situatie. Je vult je postcode in en geeft ons een omschrijving van je wensen en de tool doet de rest. Deze service is gratis en vrijblijvend, maar helpt je een goed eind op weg richting de aanschaf van je nieuwe zonnepanelen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx