Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bij de aanschaf van zonnepanelen kom je voor een groot aantal keuzes te staan. Ook is er een terminologie die bij zonnepanelen hoort die vrij ingewikkeld is. Hier vind je een aantal tips waarmee de aankoop van zonnepanelen hopelijk makkelijker wordt en deze terminologie enigszins toelicht.

Tip 1: kies het juiste soort voor jouw situatie

Er zijn drie soorten zonnepanelen, namelijk monokristallijn, polykristallijn en amorf. Monokristallijn panelen zijn het duurste, maar hebben het beste rendement en dus een kleiner oppervlak nodig op het dak. Polykristallijn zonnepanelen zijn iets goedkoper, maar leveren minder geld op en hebben dus meer plek nodig. Amorf zonnepanelen zijn verreweg het goedkoopste, maar hebben een lager rendement. Echter, het grote voordeel van deze panelen is dat ze beter functioneren in situaties die niet zo perfect zijn, zoals hoge temperaturen en schaduwrijke omgevingen.

Tip 2: meld je aanschaf bij je energiemaatschappij

Dit is erg belangrijk, omdat je energiemaatschappij je termijnbedrag dan alvast kunt aanpassen. Daarnaast is het mogelijk dat je meer energie opwekt dan dat je nodig hebt. In deze gevallen kun je jaarlijks gebruik maken van een salderingsregeling waarmee je energie terug verkoopt aan je energiemaatschappij. Dit kun je niet doen zonder hen in te lichten.

Tip 3: bekijk alle regionale subsidies

Er is geen overkoepelende landelijke subsidie aanwezig, maar vaak is er op regionaal vlak nog wel geld beschikbaar dat je kunt terugvorderen. Dit verschilt per regio, dus of dit voor jou het geval is kun je alleen achterhalen door dit goed na te gaan bij je gemeente- of provinciehuis. Bekijk hier alle: installateurs-zonnepanelen.nl

Tip 4: Geen btw 

Op dit moment betaal je geen btw over de aankoop van zonnepanelen. Dit komt door een nieuwe regeling van de overheid om het verduurzamen te stimuleren. Hierdoor bespaar je dus 21% op de totale kosten. Het is niet bekend tot wanneer deze regeling geldt. 

Tip 5: bekijk de garantieregeling

Het is belangrijk dat je een goede garantieregeling krijgt over je zonnepanelen. Dat betekent minstens 10 jaar productgarantie en 5 jaar voor je omvormers. Er zijn bedrijven die meer aanbieden, en dit is zeker iets om te overwegen. Zorg er ook voor dat er een vermogensgarantie bij zit en dat je garantie krijgt op de installatie.

Tip 6: ondernemers gebruik je fiscale voordeel

Voor bedrijven en instanties zijn een groot aantal regelingen beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen. Zo zijn er de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL), de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarnaast is er voor ondernemers de subsidie SDE+ waar gebruik van kan worden gemaakt.

Tip 7: vergelijk het aantal Wattpiek

Het aantal Wattpiek waar een zonnepaneel mee wordt geadverteerd is een weergave van het rendement dat je ervan krijgt. Hoe meer Wattpiek een zonnepaneel heeft, hoe beter het rendement. In Nederland levert elke Wattpiek 0,85 kWh op per jaar. Zo kun je berekenen hoeveel Wattpiek jij nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid stroom op te wekken.

Tip 8: bereken de terugverdientijd

De terugverdientijd is de tijd je nodig hebt om de uitgaven voor de zonnepanelen terug te verdienen met de winst die je eruit haalt. Dus de jaren die je daarna nog gebruik kunt maken van je zonnepanelen geven je pure winst. De panelen met de beste terugverdientijd is voor jou de meest efficiënte optie en zeker een criteria die je moet gebruiken bij het maken van een beslissing.

Tip 9: zo hou je de kosten zo laag mogelijk

De uitgaven voor zonnepanelen zijn hoog, maar als je de juiste kiest kun je hier ook snel veel geld mee terugverdienen. De volgende tips kun je gebruiken om de uitgaven voor je nieuwe zonnepanelen laag te houden.

  • Neem een plaatselijke leverancier: als dit mogelijk is, vind dan een leverancier die dicht bij je is gevestigd. Op die manier zal je besparen op de voorrijkosten en vooral als de klus langer gaat duren of er moeten meerdere partijen bij komen kan dit in je voordeel werken.
  • Vraag de buren: hebben je buren misschien ook interesse in de aankoop van zonnepanelen? Dan kunnen jullie je klus samen aanbieden. Voor grotere werkzaamheden kun je vaak een aantrekkelijke korting krijgen.
  • Begin klein: het is niet nodig om meteen al al je energie te kunnen opwekken met je zonnepanelen. Misschien heb je het bedrag niet om dit te doen, of wil je eerst kijken wat het precies betekent om zonnepanelen te bezitten. Begin klein, je kunt altijd later extra panelen toevoegen als je dit wilt

Tip 10: vergelijk offertes

De beste planning voor een grote klus begint bij het opvragen van offertes. Dit doe je door verschillende leveranciers af te gaan, je verhaal te vertellen en af te wachten. Je kunt ook gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze tool kan je binnen een korte tijd een aantal offertes sturen en je verplicht jezelf nergens toe. Zo kun je sneller en makkelijker tot de beste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

Lees ook: Kosten-waterontharder.nl waterontharder

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Commentaren
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Laat alle reacties zien
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws

0
Wat denk jij? Laat een comment achterx