Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het jaar 2024 heeft ons tot nu toe verrast met zijn grillige weersomstandigheden. Een zeer natte lente heeft niet alleen invloed gehad op onze dagelijkse activiteiten, maar ook op de hoeveelheid zonneschijn die we hebben ontvangen. Dit heeft directe gevolgen voor de stroomopbrengst van zonnepanelen. Laten we eens kijken naar de details van dit ongebruikelijke jaar en wat dit voor jou betekent.

Enorm veel regenval in de lente

Dit jaar was de lente uitzonderlijk nat. Gemiddeld viel er over het hele land 256 millimeter neerslag, terwijl het langjarig gemiddelde slechts 148 millimeter bedraagt. Om dit in perspectief te plaatsen: dit maakt de lente van 2024 een van de natste lentes sinds 1906. Alleen in 1983 (met 273 millimeter) en in 1979 (met 310 millimeter) viel er meer regen. In De Bilt viel dit jaar maar liefst 296 millimeter. Vooral het zuiden van het land kreeg veel regen te verwerken, plaatselijk meer dan 300 millimeter, wat ongeveer twee keer zo veel is als normaal. Het minst nat was het op Terschelling, waar 187 millimeter regen viel, tegen een normaal van 124 millimeter.

Mei natste maand

De maanden van de lente vertoonden sterk uiteenlopende neerslagpatronen. Maart begon droog met een landelijk gemiddelde van 46 millimeter regen, iets minder dan het normale gemiddelde van 53 millimeter. April daarentegen was met 82 millimeter neerslag de op twee na natste aprilmaand ooit gemeten. Normaal valt er in april slechts 40 millimeter. Mei overtrof alle verwachtingen en records door de natste meimaand te worden sinds het begin van de metingen. Met een gemiddelde van 127 millimeter regen, vergeleken met de normale 55 millimeter, was mei bijzonder nat. In het zuiden van Nederland viel zelfs plaatselijk meer dan 200 millimeter. Deze zware buien zorgden lokaal voor wateroverlast.

Minder zonuren

Met al die regenval, is het geen verrassing dat we ook minder zon hebben gezien. De lente was met gemiddeld 504 uren zon over het land vrij somber. Het langjarig gemiddelde is 567 uur. Elke maand van de lente zag minder zonneschijn dan normaal. Maart had 126 zonuren tegen een normaal van 145 uur. In april scheen de zon 167 uur, terwijl het gemiddelde 195 uur is. Mei was iets somberder dan normaal met 212 uren zon, vergeleken met de normale 225 uur.

Gevolgen voor zonnepanelen

Voor jou als eigenaar van zonnepanelen betekent dit dat er minder zonne-energie is opgewekt. Door de vele regenval en de sombere dagen dit jaar, is in het eerste halfjaar van 2024 ongeveer 15 procent minder stroom opgewekt dan normaal. Dit merk je uiteindelijk terug op je energierekening. Minder opgewekte stroom betekent dat je mogelijk meer stroom moet inkopen van je energieleverancier, wat kan leiden tot hogere kosten.

Tips voor wanneer er minder zon is

Het is belangrijk om niet meteen te wanhopen. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de impact van deze sombere lente op je energierekening te minimaliseren:

1. Optimaliseer je zonnepanelen installatie

Zorg ervoor dat je zonnepanelen optimaal werken. Dit betekent regelmatig onderhoud en schoonmaak van de panelen. Vuil en stof kunnen de efficiëntie van de panelen verder verminderen.

2. Energiebesparing

Probeer energie te besparen waar mogelijk. Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine, zoals het uitschakelen van apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn, kunnen op de lange termijn veel verschil maken.

3. Overweeg batterijopslag

Het installeren van een thuisbatterij kan een goede investering zijn. Hiermee kun je de opgewekte stroom opslaan en gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Met de waarschijnlijke afschaffing van de salderingsregeling in 2027 wordt de optie om een thuisbatterij aan te schaffen steeds interessanter.

4. Vergelijk offertes

Tot slot, als je overweegt om je zonne-energiesysteem uit te breiden of te verbeteren, is het verstandig om offertes te vergelijken van verschillende zonnepanelen specialisten. Dit helpt je niet alleen om de beste prijs te krijgen, maar ook om te zorgen dat je de meest efficiënte en kwalitatieve oplossingen krijgt.

Vergelijk en bespaar!

Wil je meer weten over hoe je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen, zelfs in een somber jaar als dit? Bezoek onze site en vergelijk offertes van verschillende zonnepanelen specialisten. Zo kun je er zeker van zijn dat je het beste systeem voor jouw situatie krijgt tegen de beste prijs. Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes en bespaar tot wel 30% op de totale kosten! Want vergelijken is altijd verstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws