Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als Middel- en Kleinbedrijf (MKB) kun je overwegen te investeren in zonnepanelen. Hiermee wek je duurzame energie op uit een natuurlijke bron (zonlicht) die vrij betrouwbaar is. Voor het opwekken van zonne-energie is alleen het licht nodig, de stralen zorgen voor een grotere winst, maar tijdens bewolkte dagen kun je ook stroom opwekken. Door een installatie aan te brengen, kun je dus alle, of een gedeelte van, je energie gratis krijgen. Dit is voor bedrijven zowel als particulieren aantrekkelijk. De overheid heeft hier verschillende mogelijkheden voor gecreëerd waardoor financiële steun kan worden verkregen. Dit is omdat je Nederland minder afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen en je de economie steunt. Wat is er mogelijk voor MKB’ers op het gebied van financiële hulp? Dat lees je hier.

Fiscaal voordeel

De regelingen die er zijn voor MKB’ers hebben bijna allemaal te maken met fiscaal voordeel. Je dient een aanvraag in en als deze succesvol is, kun je een bepaalde aftrek doen tijdens je belastingopgaaf. Dit zijn de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL), de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarnaast is er ook een subsidie voor ondernemers en instellingen genaamd de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

De MIA- en VAMIL-regelingen

Deze twee regelingen worden vaak onder één hoofdstuk genoemd, omdat ze van dezelfde Ministeries komen (Financiën en Infrastructuur en Milieu) en omdat ze dezelfde voorwaarden hebben. De maatregel die je treft moet voorkomen in de Milieulijst 2023, je moet vennootschaps- en inkomensbelasting betalen in Nederland en je moet de aanvraag binnen 3 maanden nadat je de opdracht gegeven hebt indienen. Ben je succesvol, dan mag je via de MIA een maximaal 45 procent aftrek van het geïnvesteerde bedrag indienen en via de VAMIL is dit 75 procent. Voor de MIA is in 2023 een budget beschikbaar van €192 miljoen en voor de VAMIL is dit €25 miljoen. Een verschil is dat je je afschrijving voor de VAMIL mag doen op een door jou bepaald tijdstip.

De EIA-regeling

Deze regeling is speciaal bedoeld voor ondernemers die investeren in duurzame energie. Het wordt afgegeven door het Ministerie van Economische Zaken. Deze regeling heeft dezelfde voorwaarden als de MIA en VAMIL-regelingen. Krijg je dit toegewezen, dan mag je 45,5 procent van de geïnvesteerde kosten aftrekken van je fiscale winst. Er is een budget toegewezen voor 2023 van €249 miljoen.

De KIA

Iedere MKB’er is bekend met de KIA. Dit is de aftrek die je elk boekjaar indient als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. De zonnepanelen vallen hier ook onder en je dient het bedrag gezamenlijk voor alle producten in. De teruggave is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag en om ergens voor in aanmerking te komen moet deze in 2023 tussen de €2601 en €353.973 liggen. Niet alle bedrijfsmiddelen komen hiervoor in aanmerking, maar deze worden duidelijk aangegeven door de Belastingdienst.

De SDE+ subsidie

Deze subsidie is beschikbaar voor bedrijven en organisaties (waaronder non-profit en VvE) die investeren om zelf duurzame energie op te wekken uit natuurlijke bronnen. Dit kan zijn zonne-energie, maar ook energie van de wind, het water, biomassa en geothermie vallen hieronder. De subsidie dekt het verschil tussen de uitgaven die je hebt door natuurlijke energie te gebruiken en de uitgaven die je anders zou hebben door energie te kopen. Het bedrag dat je terugkrijgt wordt bepaald door het aantal kWh dat je opwekt. Deze subsidie komt ook van het Ministerie van Economische Zaken en loopt 12 tot 15 jaar. Je kunt twee keer per jaar een voorstel indienen, namelijk in het voorjaar en in het najaar. In 2023 is de subsidie geopend van 5 september 09:00 uur tot 5 oktober 17:00 uur. Wat dit in het najaar zal zijn is nog niet bekend. Het beschikbaar gestelde budget is € 8 miljard.

Anders geld besparen

Dit zijn een groot aantal regelingen waar MKB’ers gebruik van kunnen maken. Je kunt ook op een andere manier de kosten laag houden.

  • Werk samen: als je de zonnepanelen samen met andere bedrijven om je heen of in hetzelfde pand aanschaft kun je vaak korting krijgen bij de leverancier omdat je een grotere klus aanbiedt.
  • Kies een plaatselijke leverancier: hiermee bespaar je op de voorrijkosten en steun je je eigen plaatselijke economie.

Begin met het opvragen van offertes

De beste manier om een grote klus als dit te plannen is door eerst te kijken wat er geboden kan worden. Dit doe je door het opvragen van offertes. Je kunt zelf alle omringende bedrijven afgaan en je situatie voorleggen, maar je kunt ook gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze tool kan in een korte tijd een aantal offertes voor je verzamelen gespecificeerd op de gegevens die je hebt ingevoerd. Deze kun je gebruiken als hulpmiddel bij het oriënteren op de markt en deze dienst is gratis en vrijblijvend. Door verschillende opties te bekijken kun je tot de beste conclusies komen wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws