Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door zonnepanelen aan te schaffen investeer je in duurzame energie. Je zal uit een onuitputtelijke bron gratis energie kunnen opwekken, waardoor je Nederland minder afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen. Deze initiatieven worden door de overheid aangemoedigd en gesteund. Je verbetert er de economie mee en het milieu om ons heen. Er zijn regelingen zowel voor particulieren als voor ondernemers. De Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL) is hier één van. Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je rekenen op een rente- en liquiditeitsvoordeel. Wat is de VAMIL precies en welke andere regelingen voor zakelijke gebruikers zijn er? Dat lees je hier.

De VAMIL

Door gebruik te maken van de VAMIL zal je van belastingvoordeel profiteren. Dat is omdat dit een afschrijving betreft van 75 procent van de geïnvesteerde kosten. Wat de VAMIL anders maakt van andere regelingen is dat je zelf mag weten wanneer je deze afschrijving doet. Daardoor kun je optimaal voordeel behalen. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden. De maatregel die je pleegt moet voorkomen op de Milieulijst, de aanvraag moet worden ingediend binnen 3 maanden nadat je de opdracht tot aankoop heeft gegeven en je moet een Nederlandse ondernemer zijn die vennootschaps- en inkomstenbelasting betaalt. In 2023 is er een budget van €25 miljoen beschikbaar gesteld.

De MIA

De Milieu-Investeringsaftrek wordt vaak samen genoemd met de VAMIL omdat beide dezelfde voorwaarden hebben en van dezelfde ministeries afkomstig zijn (Financiën en Infrastructuur en Milieu). De MIA betreft een aftrek van maximaal 45 procent van het door jou geïnvesteerde bedrag. Dit is extra en apart van je gebruikelijke investeringsaftrek. Voor de MIA is in 2023 €192 miljoen beschikbaar gesteld

De EIA

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) is nog een aftrek waar je gebruik van kunt maken als je investeert in zonnepanelen. Deze wordt door het Ministerie van Economische Zaken aangeboden en kun je gemiddeld 11 procent voordeel opleveren. De EIA wordt gedaan door een belastingaftrek van de fiscale winst. Dit is extra en onafhankelijk van je gebruikelijke aftrek. Ook deze moet je binnen 3 maanden na het geven van de opdracht hebben ingediend en betreft alleen maatregelen die voorkomen in de Milieulijst 2023. Ben je een Nederlandse ondernemer die vennootschaps- en inkomensbelasting betaalt? Dan kun je 45,5 procent van de geïnvesteerde kosten aftrekken van je fiscale winst. Het budget voor de EIA is €249 miljoen.

De SDE+ subsidie

Er is ook een subsidie beschikbaar voor ondernemers en instanties die zelf duurzame energie willen gaan opwekken. Dit kan zijn door verschillende bronnen te gebruiken en de zon is hier één van. De subsidie wordt uitgedeeld per kWh opgewekte energie en dit bedrag ligt tussen de €0,064 en €0,130. Wat je bij deze subsidie goed in de gaten moet houden is dat er maar twee rondes zijn elk jaar, in het voorjaar en in het najaar. Je kunt je aanvragen alleen tijdens die openingen plaatsen. Bekijk hier meer over de huidige SDE+ opening.

De KIA

Je kunt je zonnepanelen ook aftrekken samen met de andere bedrijfsmiddelen die je deze periode hebt aangeschaft via de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. In 2019 kom je hiervoor in aanmerking als deze investering voor alle bedrijfsmiddelen gezamenlijk tussen de €2601 en €353.973 ligt. Het bedrag dat je terugkrijgt hangt af van de hoogte van je investering.

Anders geld besparen

Voor particulieren is het erg verstandig om eens te kijken bij je gemeente en provincie. Hier zijn vaak subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen. Op dit moment betaal je 0% btw over de aankoop van zonnepanelen. Zo bespaar je dus een extra 21%. Het is niet bekend tot wanneer deze regeling geldt, dus wees er snel bij! Zo is de terugverdientijd van de investering in de panelen vaak maximaal 10 jaar. Hier vind je nog een aantal andere tips waarmee je financiën beter kunt verwerken.

  • Klein is ook fijn: van elk zonnepaneel die je plaatst heb je voordeel. Je hoeft niet alle energie op te wekken die je nodig hebt, je kunt dit ook gedeeltelijk doen met een kleinere installatie. Je kunt dit later altijd nog uitbreiden, mocht je dit willen.
  • Spreek met de buren: als je buren ook geïnteresseerd zijn in het opwekken van zonne-energie, kun je overwegen je opdracht samen aan te bieden. Voor een grotere klus kun je vaak korting krijgen.

Vraag offertes op voor de beste deal

Om de beste prijs/kwaliteit verhouding te krijgen voor jouw nieuwe zonnepanelen, zal je moeten kijken wat er mogelijk is. Dit doe je door offertes op te vragen. Deze taak kunnen wij van je overnemen als je onze vergelijkingstool gebruikt. Deze tool kan je in een korte tijd een aantal offertes verschaffen die je kunt gebruiken om je te oriënteren op de markt. Zo kun je de beste deal vinden voor jouw situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws