Terugverdientijd zonnepanelen

Iedereen die geld steekt in het laten plaatsen van zonnepanelen doet dit natuurlijk niet voor niks. Je kunt er natuurlijke en dus gratis energie mee opwekken waardoor je minder hoeft te kopen van het energiebedrijf. Daarom is het belangrijk om te weten wat de terugverdientijd is voor zonnepanelen, zodat je kunt zien of het een goede investering is voor jou. De terugverdientijd bereken je door het investeringsbedrag te delen door de jaarlijkse besparing (het rendement). De uitkomst geeft het aantal jaren dat je nodig hebt om de uitgaven terug te verdienen. Hier kun je deze informatie vinden over zonnepanelen en vind je ook andere manieren om de terugverdientijd te verminderen.

De kosten, het rendement en de terugverdientijd

In de volgende tabel vind je de kosten die je hebt als je een aantal zonnepanelen aanschaft die een bepaald aantal kWh per jaar kunnen opwekken. Het is dus goed om te weten hoeveel kWh jij gebruikt per jaar, zodat je een inschatting kunt maken van wat het kost als je dit geheel of gedeeltelijk wilt opwekken met zonnepanelen. In de tabel vind je ook de jaarlijkse besparing.

Jaarlijks verbruik in kWh Aantal panelen nodig Prijs Besparing per jaar
2300 11 €4800 – €5500 €500
3400 16 €7300 – €7800 €750
4100 20 €8800 – €9300 €900
4600 22 €10.000 – €10.500 €1000
5300 25 €11.500 – €12.000 €1200
5400 26 €11.800 – €12.300 €1250

De tabel laat zien dat de jaarlijkse besparing rond de 10 procent van de investering ligt. Dat betekent dat het 10 jaar duurt voordat je de zonnepanelen hebt afbetaald met het rendement. Er zijn echter manieren waarmee je dit kunt versnellen, in de vorm van subsidies.

Gemeentelijke en provinciale subsidies

Op landelijk niveau wordt de aanschaf van zonnepanelen niet gedekt middels een subsidie. Het kan echter zo zijn dat je gemeente of provincie hier wel geld beschikbaar voor heeft gesteld. In Friesland is er bijvoorbeeld nog de subsidie Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop waar je gebruik van kunt maken als je een asbest dak hebt op je erf. Daarnaast zijn er provincies of gemeenten die een percentage van de uitgaven terugbetalen en bij anderen is dit een vast bedrag. Als je deze subsidies van je uitgaven aftrekt en dan deelt door het rendement, zal je zien dat je terugverdientijd verminderd.

BTW terugvragen

Er zijn op landelijk niveau geen subsidies, maar er is wel een manier waarop je alle BTW die je betaalt hebt over de aankoop en het installeren kunt terugvragen bij de belastingdienst. Omdat je stroom levert aan je energiebedrijf, ziet de belastingdienst je als ondernemer. Meld je zo aan en je kunt alle BTW op je volgende belastingaanvraag terugvragen. Hier hoef je je niet voor in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar moet je wel enkele administratieve taken verrichten. Dit is echter zeer de moeite waard. Zonder deze BTW gaat de terugverdientijd van je zonnepanelen opnieuw naar beneden.

Zakelijke regelingen

Ben je ondernemer en wil je het energieverbruik van je bedrijf verbeteren, dan zijn er ook regelingen waar je gebruik van kunt maken. Dit gebeurt vaak via een fiscale afschrijving of aftrek. Het is zeer de moeite waard om de volgende regelingen na te trekken: de Energie-Investeringsaftrek (EIA), de Kleinschaligheidsaftrek (KIA), de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL) en de Milieu-Investeringsaftrek (MIA).

Anders geld besparen

Hoe lager de terugverdientijd, hoe sneller je kunt beginnen met besparen. Maar ook de initiële uitgaven spelen hier een rol. Kun je die laag houden, dan zal je terugverdientijd ook zo laag mogelijk zijn. Hier vind je een aantal tips om dat te doen.

  • Hoe groter hoe goedkoper: als je een grotere klus kunt aanbieden aan de installateur, zal je in staat zijn een korting te onderhandelen. Misschien heb je hier zelf geen budget voor, maar als je een geïnteresseerde buurman vindt en jullie bieden je klus gezamenlijk aan, dan is het mogelijk dat je er voordeliger uitkomt.
  • Hoe kleiner hoe goedkoper: aan de andere kant is het ook niet nodig om meteen alle stroom op te wekken die je gebruikt. Je kunt ook met een kleinere installatie beginnen en hier eventueel later meerdere zonnepanelen aan toevoegen. Zelfs met maar één zonnepaneel heb je al voordeel.
  • Hou het regionaal: je bespaart op de transport- en voorrijkosten als je je materiaal en mankracht zoekt bij bedrijven die dicht bij je zijn gevestigd.

Lees ook: kosten zonnepanelen

Vind de beste deal

In het geval van zonnepanelen is de beste deal de deal die je de kortste terugverdientijd geeft. De beste manier om te zien wat er voor jou op de markt is, is door te beginnen met het aanvragen van offertes. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook door ons laten doen. Gebruik je onze vergelijkingstool, dan hoef je alleen je postcode en de gegevens van je klus in te vullen en de tool zal je in een korte tijd een aantal offertes sturen van bedrijven uit jouw regio. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en een berekening maken van de terugverdientijd. Zo weet je zeker dat je de beste beslissing maakt wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

Je huis energie neutraal maken? Lees ook:

Vergelijk offertes!

De prijzen van zonnepanelen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken. Vul hieronder je postcode in (vervolgens het formulier), vergelijk en bespaar ook tot 30% op de kosten.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …