Kosten installatie

Ben je van plan om te investeren in zonnepanelen? Dan investeer je in een energiebesparende maatregel. Hiervoor zijn verschillende financiële hulpmiddelen beschikbaar gesteld door de overheid, maar het te investeren bedrag is flink, vooral als je alle energie wilt opwekken die je in je huishouden jaarlijks gebruikt. Toch is het geen verkeerde investering. De kosten die je hebt gemaakt verdien je gemiddeld binnen 10 jaar terug en dat geeft je nog zeker 15 jaar om van gratis energie gebruik te maken. Hoeveel je precies betaalt voor het installeren van zonnepanelen, kun je hier vinden. Ook worden de andere kosten behandeld en krijg je opties waarmee je de uitgaven beter kunt financieren.

De kosten

De kosten voor de installatie van zonnepanelen hangen af van hoeveel panelen je laat installeren. Hoe meer dit zijn, hoe duurder de installatiekosten. Vaak koop je alles bij één leverancier, dus het materiaal en de installatie worden dan door één bedrijf geregeld. Dit is ook makkelijker wat betreft de garantieregelingen, die kun je dan in één plaats onderbrengen. In de volgende tabel vind je de gemiddelde kosten voor verschillende situaties. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Jaarlijks verbruik in kWh Aantal panelen nodig Prijs materiaal Prijs installatie Besparing per jaar
1700 8 €3300 – €4000 €900 €375
2550 12 €4150 – €4650 €1100 €550
3400 16 €6000 – €6500 €1300 €750
4100 20 €7350 – €7850 €1450 €900
5800 28 €8900 – €9850 €1900 €1300

 

Financiële hulpmiddelen

Uit de bovenstaande tabel kun je opmaken dat de terugverdientijd rond de 10 jaar ligt. Voor kleinere installaties is dit langzamer en voor grotere installaties iets sneller. Het is onmogelijk om het installeren van je zonnepanelen zelf te doen, en dit is ook niet aan te raden, omdat je dan de garantie misloopt. Het is dus goed om te weten dat er enkele hulpmiddelen zijn van de overheid waarmee dit soort initiatieven van particulieren worden aangemoedigd.

Vraag de BTW terug

Omdat er geen landelijke subsidie beschikbaar is, en dus geen subsidie die voor alle Nederlanders geldt die zonnepanelen aanschaffen, is er een regeling met betrekking tot het BTW-tarief. Je kunt deze namelijk volledig terugvragen bij de belastingdienst. Hier is enig administratief werk voor nodig, want je moet je aanmelden als ondernemer, omdat je energie gaat leveren. Echter, dit is zeer de moeite waard, want dit geeft je 21 procent van de uitgaven terug waardoor je terugverdientijd sneller is. De BTW die je mag aftrekken is zowel voor de installatie als voor het materiaal.

 

Gemeentelijke subsidies

Er is landelijk geen overkoepelende subsidie meer, maar een aantal gemeentes en provincies hebben besloten toch nog geld vrij te maken voor het plaatsen van zonnepanelen. Of jij hiervoor in aanmerking komt, hangt dus volledig af van waar je woont. Sommige regio’s subsidiëren particulieren die investeren in zonnepanelen en andere de aanleg van een groendak. Je zal dit dus na moeten vragen bij je gemeente- of provinciehuis.

Energieleningen

Heb je het bedrag niet in één keer, maar kun je wel een maandelijks bedrag missen, dan kun je overwegen je zonnepanelen te financieren middels een energielening. Deze leningen kun je terugbetalen met een aanzienlijk lager rentepercentage en met goede voorwaarden en worden door verschillende instanties aangeboden. Je moet het geld uitgeven aan een energiebesparende maatregel. Uiteindelijk betaal je zo wel meer, waardoor je terugverdientijd langer wordt, maar kun je de kosten verspreiden over makkelijker te betalen termijnen.

Anders nog geld besparen

Het investeren in zonnepanelen zelf is een besparing, maar zoals je boven hebt kunnen zien is het ook een investering. Zelfs met de verschillende hulpmiddelen is dit nog flink. Toch is het nooit een slecht idee, omdat je altijd op een gegeven moment gratis energie kunt opwekken. Hier vind je een aantal tips waarmee je de aanschafkosten laag kunt houden.

  • Vraag de buren: je kunt altijd aan de buren vragen of ze ook interesse hebben in het plaatsen van zonnepanelen. Hierdoor kun je een grotere klus aanbieden aan de leverancier, waardoor je gemiddeld vaak een betere prijs betaalt.
  • Begin klein: heb je niet het bedrag dat je nodig hebt om een installatie te kopen dat alle energie opwekt, maar kun je wel een kleinere installatie kopen, dan is dit ook prima. Zelfs met één zonnepaneel heb je winst en kun je een gedeelte van je energie zelf opwekken.
  • Kies een regionale leverancier: door de leverancier dichtbij te zoeken, zal je op de voorrijkosten kunnen besparen.

Vergelijk offertes en vind de beste deal voor jou

Het plannen voor je zonnepanelen zal beginnen met het vergelijken van offertes. Dit doe je door verschillende bedrijven af te gaan en je situatie voor te leggen. Alleen zo krijg je een idee van wat de markt voor jou te bieden heeft. Echter, dit is een tijdrovende klus, wat je een stuk sneller en makkelijker kunt doen met onze vergelijkingstool. Je vult je postcode in en geeft een omschrijving van je situatie en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes aanleveren. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken zonder dat je verplicht bent tot aankoop. Door verschillende opties te bekijken kun je de beste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe zonnepanelen.

 

Vergelijk offertes!

De prijzen van zonnepanelen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken. Vul hieronder je postcode in (vervolgens het formulier), vergelijk en bespaar ook tot 30% op de kosten.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …