VvE Subsidie

Het plaatsen van zonnepanelen is voor veel mensen een aantrekkelijke investering. Op deze manier kun je namelijk stroom opwekken uit een onuitputtelijke en redelijk betrouwbare bron. Zonne-energie wordt opgewekt uit zonlicht, dus ook op een bewolkte dag zal je stroom op kunnen wekken. Deze investering zorgt ervoor dat je een milieu verbeterende maatregel neemt, waardoor Nederland minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen en de economie verbeterd. Daardoor zijn hier hulpmiddelen voor in het leven geroepen door de overheid. Maar wat als je met je Vereniging van Eigenaren (VvE) zonnepanelen aan wilt schaffen? Hier kun je lezen over hoe dat in zijn werk gaat, op welke manier je financiële steun kunt krijgen en hoe je geld kunt besparen op het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen.

Collectief gebruik

Als VvE kun je op twee manieren zonnepanelen aanschaffen. Dit is of voor collectief gebruik of voor het gebruik voor een aantal appartementen. Kies je voor de collectieve optie, dan moet hier een meerderheid van stemmen voor zijn gewonnen in de Algemene Ledenvergadering. De elektriciteit kan dan worden opgewekt voor gebruik voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de verlichting in de hal en de lift. Hierdoor zullen de uitgaven van de VvE naar beneden gaan, zodat ook de bijdrage naar beneden kan. Behalve zo, merken de leden hier weinig van.

Stroomtoevoer naar een aantal appartementen

De tweede manier om zonnepanelen aan te schaffen is voor het gebruik in verschillende appartementen. Deze stroom wordt dan geleverd via een verdeler en wordt zo verdeeld over de verschillende huishoudens. Hoeveel elk huishouden ontvangt is instelbaar. Het te veel dat wordt opgewekt wordt middels de salderingsregeling verrekend. Hier is ook een meerderheid van stemmen voor nodig, ook al zal niet elk lid van de VvE gebruik maken van de zonne-energie.

De SDE+ subsidie

Deze subsidie is beschikbaar voor VvE die door middel van bepaalde natuurlijke bronnen (zon, water, biomassa, wind) duurzame energie opwekken. Het subsidiebedrag wordt bepaald door het aantal kWh dat je opwekt met je installatie. Daarmee wordt het verschil tussen de kostprijs van de duurzame energie en de normale energie vergoed voor een periode van 12 tot 15 jaar. Dit is omdat het voordat je de zonnecollectoren hebt afbetaald duurder is om zonne-energie op te wekken dan om energie te kopen. Je kunt de SDE+ subsidie twee keer per jaar aanvragen, namelijk in het voorjaar en in het najaar. In 2019 is deze open gegaan op 7 maart om 09:00 uur en sluit hij weer op 30 maart om 17:00 uur. Wanneer de subsidie open is in het najaar is nog niet bekend.

Terugbetaling BTW-tarief

Ook is het door VvE mogelijk om een terugbetaling van het BTW-tarief aan te vragen. Dit doe je via de belastingdienst. Je meld je dan aan als ondernemer, omdat je leverancier bent geworden van stroom. Hiervoor hoef je je niet ook aan te melden bij de Kamer van Koophandel. Heb je dit gedaan, dan kun je alle BTW die je betaald hebt zowel over de aanschaf van de panelen als over de installatie terugkrijgen via de belastingdienst. Dit is dus 21 procent, wat een groot bedrag omvat.

Zonnepanelen als particulier VvE lid

Als je lid bent van een VvE en je wilt zelf zonnepanelen aanschaffen, dan zal deze stroom via de meter alleen bij jou binnenkomen. Omdat je hiervoor het dak nodig hebt, moet je wel toestemming vragen tijdens de Algemene Ledenvergadering. Krijg je dit en ga je over tot aankoop, dan kun je de BTW ook terugvragen en zijn er vaak ook wel gemeentelijke of provinciale subsidies waar je gebruik van kunt maken. Je doet dit dan namens jezelf en niet namens de VvE en welke dit zijn, zal je bij je gemeente- of provinciehuis moeten navragen.

Enkele besparingstips

Hier volgen een paar tips waarmee je het aanschaffen en installeren van je zonnepanelen zo betaalbaar mogelijk kunt maken.

  • Groene lening: het is mogelijk bij een aantal instanties een groene- of energielening af te sluiten. Het geld dat je daarvoor leent kun je gebruiken voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Hier betaal je dan een aanzienlijk lager rentepercentage over.
  • Een plaatselijke aannemer: als je de leverancier en de installateur van je zonnepanelen in jouw regio kunt vinden, bespaar je aanzienlijk op de voorrijkosten.
  • Begin klein: je hoeft natuurlijk niet alle energie die je gebruikt op te wekken via je zonnecollectoren. Je kunt dit ook gedeeltelijk doen. Een kleinere installatie is goedkoper en levert nog steeds voordeel op.

Begin met het vergelijken van offertes

De beste manier om je klus voor te bereiden is door offertes te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat er voor jouw situatie en budget mogelijk is. Dat kun je zelf doen, maar je kunt dit ook met onze vergelijkingstool doen. Je vult dan je postcode in en geeft een omschrijving van je situatie. Binnen een korte tijd zal je dan een aantal offertes ontvangen die je kunt gebruiken in je oriëntatiefase. Zo kom je snel en gemakkelijk een stapje dichterbij de aanschaf van je nieuwe zonnepanelen.

Vergelijk offertes!

De prijzen van zonnepanelen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken. Vul hieronder je postcode in (vervolgens het formulier), vergelijk en bespaar ook tot 30% op de kosten.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …