Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De Co2 tax is aanstaande. Deze taks betaal je op de hoeveelheid Co2 die je uitstoot en de uitstoot waarvoor je verantwoordelijk bent. Zonnepanelen gebruiken is duurzaam, maar de productie ervan is dat niet altijd. De Nederlandse overheid wil juist een duurzame productie van zonnepanelen stimuleren, waardoor je op zonnepanelen uit bijvoorbeeld China – een sterk Co2 vervuilend land – een hogere taks betaalt. Gelukkig zijn er manieren om zo min mogelijk geld aan de Co2 taks kwijt te zijn. Het gebruik van zonnepanelen wordt door de overheid nog steeds gestimuleerd. Zo betaal je sinds 2023 geen BTW meer op zonnepanelen.

Ben jij al bekend met de Co2 tax op zonnepanelen?
Verduurzaming wordt alsmaar belangrijkers. De economische crisis van 2008, de coronacrisis en de bijbehorende economische gevolgen liggen grotendeels achter ons. Zaken als het conflict in Oekraïne hebben grote gevolgen op de kosten van onder meer gas. Meer dan ooit is er de noodzaak om te verduurzamen. Kiezen voor zonnestroom is een milieuvriendelijk en lucratief alternatief voor traditionele fossiele energie. De Co2 tax alleen op zonnepanelen van toepassing? Nee, zeker niet. De CO2 taks geldt voor alles en iedereen. Dé manier om je CO2 uitstoot flink te beperken is met behulp van duurzaam ontwikkelde en te gebruiken zonnepanelen.

Co2 tax en zonnepanelen
Voor CO2 uitstoot betalen moet als inwoner van de Europese Unie vanaf 2027. Je betaalt deze taks voor de broeikasgassen waarvan je voor de uitstoot verantwoordelijk bent. De maatregel maakt onderdeel uit van de missie om tegen 2030 de totale Co2-uitstoot met 55 procent (ten opzichte van 1990) verlaagd te hebben. Bedrijven betalen de Co2 taks al sinds 2021. Er is sprake van een nationale heffing in de industrie, die wordt uitgevoerd door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEA). Bedrijven worden gestimuleerd milieuvriendelijke investeringen te doen. Het gaat om een groot pakket van verduurzamende maatregelen, in overeenstemming met het Klimaatakkoord. Bedrijven krijgen in het begin een vrijstelling, maar die wordt steeds kleiner. Op den duur is het onmogelijk om niet te verduurzamen. De CO2-heffing voor de industrie geldt voor alle grote industriële bedrijven onder het Europese Emissiehandelssysteem.

Kun je nog een subsidie aanvragen?
Ook als burger moeten we ons steentje bij gaan dragen. Ervoor zorgen dat je zo min mogelijk Co2 uitstoot? Dan is het zaak om flink te gaan verduurzamen. Dat doe je onder meer met de aanleg van zonnepanelen. Hoewel er geen subsidie meer geldt voor particulieren op de aankoop van zonnepanelen, zijn zonnepanelen nu volledig BTW vrij. Dat houdt in dat je altijd 21% bespaart. Zoek je een manier om zonnepanelen te kunnen financieren? Dan maak je gebruik voor de Energiebespaarlening. Deze biedt voordelige voorwaarden voor financiering van energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen. Zonnepanelen zorgen ervoor dat je flink minder CO2 uitstoot. De CO2 tax wordt met zonnepanelen dus aanzienlijk beperkt.

Subsidie voor bedrijven en instellingen
Hoewel particulieren niet langer gebruik kunnen maken van subsidie op zonnepanelen, is dat voor instellingen en bedrijven wel het geval. Zij maken gebruik van de SDE++ subsidie. Deze maatregel stimuleert investeringen voor een klimaatvriendelijkere opwekking van energie. Behalve zonne-energie vallen hier ook wind- en waterenergie onder, evenals geothermie en biomassa. Dankzij deze voordelige subsidie kunnen instellingen en bedrijven de kosten snel terugverdienen.

Hoe verduurzaming beloond wordt
De Europese Unie, maar ook Nederland in het bijzonder, streven naar verduurzaming en een groen Europa. De deadline van het Klimaatakkoord in 2023 met de reductie van schadelijke CO2 uitstoot begint te naderen. Als ondernemer of non-profitorganisatie moet je wel eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen voor je voor de subsidieregeling in aanmerking komt.

  • Je moet bijvoorbeeld een ondernemer met grootverbruikersaansluiting zijn (dit houdt een hoofdaansluiting in die groter is dan 3×80 Ampère).
  • Als kleinverbruiker kun je een subsidieaanvraag doen, maar in dat geval moet je na toekenning verzwaren naar een grootverbruikersaansluiting.
  • Je dient een positieve transportindicatie aan te leveren. Je netbeheerder dient aan te geven dat er waarschijnlijk ruimte is voor je op het elektriciteitsnet voor toekomstige installatie
  • Na de subsidieaanvraag dien je, afhankelijk van de grootte, binnen 1.5 tot 3 jaar de zonnepanelen te installeren. Een goedgekeurde subsidiebeschikking kan dus ook verlopen.
  • Sinds 2022 ben je als onderneming verplicht aan te tonen dat je dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepaneelinstallatie te dragen.

Andere verduurzaam subsidies
Co2 tax verlagen met zonnepanelen als ondernemer? Ondernemers (geen particulieren) kunnen ook andere subsidies inschakelen als ze niet voor de SDE++ subsidie in aanmerking komt:

  • De ISDE subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie)
  • De EIA (Energie Investeringsaftrek)
  • De SCE (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking).
  • In sommige gevallen is er sprake van regionale of gemeentelijke subsidies. Hiermee ben je verzekerd van de beste regionale kennis. Je ontdekt waar in de buurt jouw kansen liggen en kunt in een handomdraai een lokaal netwerk van specialisten inzetten.


Tips voor minder CO2 tax met zonnepanelen
Bezuinigen op Co2 tax door zonnepanelen slim in te zetten, kan op een aantal manieren:

  • Vermijd aluminium frames – zonnepanelen met aluminium frame hebben de hoogste CO2 voetafdruk.
  • Kies juist voor glazen zonnepanelen – vermijd traditionele zonnepanelen uit vervuilende Chinese fabrieken: kies voor glas-zonnepanelen. Bij de productie van deze hoogwaardige glazen zonnepanelen komt er aanzienlijk minder CO2 vrij.
  • Kies zonnepanelen geproduceerd met zonnestroom – er zijn nu ook zonnepanelen op de markt die aan de hand van zonnestroom zijn geproduceerd (in plaats van Chinese kolenstroom).
  • Hoe meer, hoe beter – hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe meer je compenseert voor de Co2 uitstoot.
  • Kies ervoor zonnepanelen te recyclen – dump ze niet bij de stort, maar laat ze door een professional recyclen. Het hoofdonderdeel silicium kan eindeloos gerecycled worden. Ook aluminium en glas zijn uitstekend recyclebaar.


Besparen? Schakel de expert in
De beste manier om te besparen op de CO2 tax met zonnepanelen is door een expert in te schakelen. Deze kan een offerte voor jou op maat maken en laat je precies weten hoe en waarop je het meest kunt besparen. Een offerte op maat aanmaken zorgt voor een winwin situatie voor producent/leverancier en koper. Kies de deal met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws