Het is je vast niet ontgaan, de discussie over de salderingsregeling. In de Eerste Kamer is een wetsvoorstel besproken over het behoud van de salderingsregeling. Deze zou namelijk worden afgebouwd vanaf 2025. Door de salderingsregeling nemen sommige energiemaatschappijen het besluit om extra kosten te berekenen voor het terugleveren van stroom. Waarom? Dat lees je in dit artikel.
Inhoud van deze subsidiegids
Eerste Kamer houdt vast aan salderingsregeling
Het nieuws dat de Eerste Kamer heeft afgezien van het afbouwen van de salderingsregeling kan een zucht van verlichting veroorzaken bij huiseigenaren die zonnepanelen overwegen. Deze regeling stelt je in staat om de energie die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet te verrekenen met de energie die je verbruikt, waardoor je elektriciteitsrekening aanzienlijk wordt verlaagd.
Waarom rekenen energiemaatschappijen terugleverkosten?
Het is begrijpelijk dat sommige energiemaatschappijen terugleverkosten willen gaan rekenen. Ze vertellen dat ze kosten maken voor het onderhouden van het elektriciteitsnetwerk en dat ze een eerlijke vergoeding willen ontvangen voor de energie die door zonnepanelen wordt teruggeleverd. Eerder werden de kosten door sommige energiebedrijven berekend voor elke klant, ook als je geen eigenaar was van zonnepanelen. Daarom willen ze het eerlijker maken door alleen bezitters van zonnepanelen te belasten als zij stroom terugleveren. Hoewel dit voor sommigen als een teleurstelling kan klinken, hoeft dit niet per se het einde van de wereld te betekenen voor zonnepanelen.
Voordelen van het behoud van de salderingsregeling
Het behoud van de salderingsregeling is goed nieuws voor huishoudens die zonnepanelen hebben of van plan zijn om ze te installeren.
- Het betekent dat je blijft profiteren van de financiële voordelen van zonne-energie, omdat je de energie die je opwekt kunt gebruiken om je eigen elektriciteitsrekening te verlagen.
- De overtollige stroom kun je terugleveren tegen een vergoeding. De vergoeding hiervoor verschilt tussen de €0,05 en €0,13 per kWh.
- De terugverdientijd van zonnepanelen wordt korter. Gemiddeld is dit 5 tot 7 jaar.
Waarom zonnepanelen interessant zijn, zelfs met terugleverkosten
Ondanks de mogelijke terugleverkosten blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Ze verminderen je afhankelijkheid van traditionele energiebronnen en verhogen de waarde van je huis. Ook betaal je minder stroom, aangezien je je eigen energieleverancier wordt. Bovendien zijn er nog steeds verschillende manieren om de kosten te verlagen en je rendement te maximaliseren. Lees hieronder de bespaartips.
Bespaartips voor de aanschaf van zonnepanelen
- Vergelijk offertes van verschillende installateurs om de beste prijs te vinden.
- Overweeg om te investeren in hoogwaardige zonnepanelen die een hoger rendement opleveren.
- Profiteer van subsidies en andere financiële stimuleringsmaatregelen die beschikbaar zijn voor zonne-energie. Er is nu namelijk een regeling waardoor je 0% btw betaalt over de aankoop van zonnepanelen.
- Denk aan het aangaan van een groepsaankoop met andere huishoudens om de kosten te verlagen.
- Houd rekening met de oriëntatie en de hellingshoek van je dak om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen.