Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen maar op bepaalde daken geplaatst kunnen worden. De ligging en de hoek van het dak zouden ervoor moeten zorgen dat zonnepanelen soms wel of soms niet geplaatst kunnen worden. Het klopt dat zonnepanelen vooral op platte en schuine daken geplaatst worden, waar de zon goed aan ze komt. Dit is echter om het optimale rendement uit de panelen te halen. Zonnepanelen kunnen echter overal geplaatst worden. Dit artikel zal kort stilstaan bij de mogelijkheden die je hebt bij je installatie.

Plaatsing van je zonnepanelen

Ofschoon veel mogelijk is, blijven drie factoren van belang voor de installatie van je zonnepanelen: de ligging, de indeling van de zonnepanelen op je dak en de indeling van de omvormers. Deze factoren moeten van tevoren goed berekend worden. Ook moet je voor de bevestiging van je zonnepanelen goed uitkijken met welke dakbedekking je te maken hebt. Dakplaten kosten echter al twintig euro per vierkante meter en dakpannen zelfs vijftig euro per vierkante meter. Zonnepanelen kosten €4000 per tien vierkante meter. Hieruit komt naar voren dat je zonnepanelen net zo goed als dakbedekking kunt gebruiken. Zo bespaar je de extra kosten die dakpannen of dakplaten je zouden kosten.

Zonnepanelen als dakbedekking

Zonnepanelen in het dak verwerken, was vroeger al een optie maar tegenwoordig is hier veel vraag naar om kosten te besparen. Zonnepanelen gaan met de tijd mee en worden steeds strakker en mooier vormgegeven. Denk bijvoorbeeld aan strakke, zwarte panelen op je dak. Dit oogt mooi en modern als dakbedekking. Er zijn anno 2022 daarom meerdere mogelijkheden om je zonnepanelen te gebruiken als dakbedekking.

Weg met dakpannen

Op schuine daken vind je merendeels dakpannen als dakbedekking. Het was voorheen gebruikelijk om op je dakpannen je zonnepanelen te schroeven door middel van een hele installatie. Hierdoor betaal je dus kosten voor je dakpannen en een heel installatiesysteem van je zonnepanelen, terwijl je zonnepanelen ook je dakpannen meteen kunnen vervangen. De zonnepanelen worden bevestigd aan de onderconstructie van je dak en vallen samen met de daklijn. Bij een dergelijk “indak” zonnepaneelsysteem worden de panelen geïntegreerd in je dak voor een modern en strak geheel. Daarnaast zijn op deze manier de panelen beter beschermd tegen weer en wind.

Indak systemen

Je kunt op twee manieren je zonnepanelen integreren in je dak. Je hebt de architectonische integratie, waarbij je een standaard zonnepaneel gebruikt en zorgt voor een optische integratie. Hierbij moeten vaak de dakranden, nok en dakgoten ook verhoogd worden. Alleen op die manier komen de panelen op het dakvlak in een lijn te liggen. Een tweede manier is de volledige integratie. Hierbij gebruik je geen normale zonnepanelen in die zin dat de zonnepanelen helemaal opgaan in een product dat direct als dakbedekking gebruikt kan worden. In dit geval is er dus geen dakvlak meer. Dit worden BIPV producten genoemd.

BIPV

BIPV staat voor Building Integrated PV Systems. Het is kortom een overkoepelende term voor zonnepaneelsystemen, die als dakbedekking fungeren. Werken met BIPV producten scheelt kosten, want je kunt je oorspronkelijke dakconstructie laten zoals die is. Het bouwpakket wordt dunner en lichter, waardoor deze manier van werken goedkoper is maar ook duurzamer. Tevens worden de BIPV producten waterdicht gemaakt, waardoor ze tegen neerslag kunnen. Wel zijn de BIPV producten nog niet zo beproefd als dakpannen, waardoor je ze in vijftig jaar zeker een á twee keer moet hebben vervangen.

Dure aankoop?

Zonnepanelen kopen, blijft een dure aangelegenheid. Zeker als je besluit een heel dak uit zonnepanelen op te bouwen. Daarnaast krijg je van de overheid sinds 2013 geen financiële ondersteuning meer. Je kunt je alleen richten op gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen installaties. Toch vallen de totaalkosten van een geïntegreerd zonnepaneelsysteem mee, want je hoeft slechts een dak te kopen eigenlijk. De kosten van dakpannen en dakplaten vallen hierbij weg en zo ook het onderhoud aan dit type dakbedekking. De BIPV producten zijn vooral geschikt bij het bouwen van nieuwbouw woningen of bij renovatie waarbij een compleet nieuw dak gewenst is. 

Dakramen nog mogelijk

Ook dakramen en -kapellen heb je in een dak van zonnepanelen eenvoudigweg aangebracht. Voor een dakraam verwijder je gewoon een paneel en maakt van de ontstane opening een raam. Met speciale passtukken worden de overige zonnepanelen waterdicht met je dakraam verbonden, zodat je dak er volledig strak blijft uitzien. Zonneboilers kun je ook in je zonnepanelen dak opnemen, waardoor je ook meteen minder aardgas nodig hebt om je water te verwarmen.

1 reactie “Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?”

  1. Goed om te weten dat zonnepanelen nu ook als dakbedekking gebruikt kunnen worden. Zo worden twee toepassingen samengevoegd en levert dit ook rendement op. Het lijk mij ook gemakkelijk bij het schoonmaken, omdat het oppervlak glad is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws