Helaas zijn nationale subsidies voor zonnepanelen niet langer beschikbaar. Maar betekent dat dat je nu alles zelf moet betalen? Zeker niet! De overheid helpt nog steeds, maar nu via de btw.
Inhoud van deze subsidiegids
Hoeveel bespaart u op de btw?
Het is duidelijk dat u als eigenaar niet per se hoeft te kiezen om al je energieverbruik op te wekken via een zonnepaneel systeem. Je kan er bijvoorbeeld ook de voorkeur aan geven om slechts een gedeelte van de groene energie op te wekken. In dit geval zijn de kosten veel lager maar zijn er nog wel een paar interessante voordelen.
BTW terugkrijgen
Bij aankoop van een zonnepaneel bestaat 21% van de totale factuur uit btw. De overheid biedt particulieren de mogelijkheid om btw in rekening te brengen.
Het werkt als volgt:
- Je kunt je aanmelden als ondernemer om btw terug te krijgen.
- Als er verder geen vragen meer zijn vanuit de belastingdienst, ontvang je een btw-teruggave voor de periode dat je de zonnepanelen bezit.
- Je doet aangifte en vraagt de btw die je over de zonnepanelen hebt betaald terug.
- De belastingdienst zal de btw terugbetalen naar de rekening die je op het formulier hebt opgegeven.
- Veel installateurs doen de btw-aangifte als extra service. Dus wees voorzichtig bij het bekijken van een offerte. Btw-aangiften zijn mogelijk al inbegrepen in de uiteindelijke prijs.
-
Als
je de btw laat uitbesteden betekent dat dat je er niets meer voor
hoeft te doen.
De belastingautoriteiten gebruiken de zogenaamde kleine ondernemingsregeling voor de btw teruggave. Vanaf het moment van de installatie van zonnepanelen wordt je aangemerkt als ondernemer. Een zonnepaneel systeem levert letterlijk stroom aan het net, wat betekent dat een bepaalde commerciële transactie heeft plaatsgevonden. Je moet hier wel zelf aangifte van doen, het is niet verplicht.
Controleer of jouw gemeente een regeling heeft
De nationale subsidie voor zonnepanelen is gestopt maar veel gemeenten hebben een eigen regeling. Dus kijk wat je gemeente te bieden heeft! Je kunt snel alle regels op www.energiesubsidiewijzer.nl vinden.
Bijna alle gemeenten hebben regelingen in de vorm van leningen en lagere rentetarieven. Controleer de voorwaarden zorgvuldig, ze kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de gemeente.
Soms,
wanneer je minder elektriciteit verbruikt dan de zonnepanelen
opwekken, kun je daadwerkelijk elektriciteit aan het net leveren. De
salderingsregeling houdt in dat je de eerste 3000 kWh elektriciteit
die je aan het net hebt verstrekt kunt verrekenen met de
elektriciteit die je inkoopt. Praktisch gezien: als je meer levert
dan je gebruikt, zal de meter afnemen. Let op: je hebt hiervoor een
meter nodig die achteruit kan lopen. Als je dit niet hebt, bent je
een dief van je eigen portemonnee en het wordt ten zeerste aanbevolen
dat je je leverancier vraagt om
de huidige meter te vervangen. Heb je wel zo’n meter
en wil
je energieleverancier deze op een gegeven moment vervangen, zorg
ervoor dat je vermeld dat je zonnepanelen op je dak hebt en vraag het
bedrijf om een geen nieuwe meter te plaatsen. Zolang de meter niet
aan het einde van zijn levensduur is, moet het elektriciteitsbedrijf
aan deze eis voldoen. Wanneer de meter aan het einde van zijn nuttige
levensduur is, vraagt dan om een meter die dit wel kan. In sommige
gevallen kost dit geld omdat deze maatregel duurder is.
Hoe zit het met zonnepaneel subsidies in de toekomst?
Het is duidelijk dat je als belegger in zonnepanelen nog steeds kunt rekenen op een interessante financiële bijdrage van de overheid. Veel mensen vragen zich echter af hoe lang dit zal duren. Niemand weet het natuurlijk, maar het is het algemene doel dat veel van Nederland in 2023 op groene energie zal draaien. Bovendien moet de particuliere energieproductie verder worden verhoogd om aan de op dit gebied vastgestelde quota te kunnen voldoen. Daarom lijkt het bijna zeker dat de overheid uiterlijk 2023 een bepaalde financiële bijdrage zal leveren aan mensen die ervoor kiezen om in zonnepanelen te investeren. Vooral de btw-teruggave lijkt voor beide partijen een interessante optie. Hierdoor is de kans groot dat je de komende jaren nog 21% kunt besparen op de aanschaf van een zonnepaneel systeem.
Je kunt elektriciteit opwekken met zonne-energie, maar je kunt bijvoorbeeld ook water in een boiler laten verwarmen. Op deze manier kunt u niet één keer maar vaker besparen. De overheid vindt het belangrijk dat individuen ook in duurzame energie investeren. Daarom werd de Duurzame Energie-investeringsaftrek (ISDE) gekozen voor de jaren 2015 tot 2020.
Wilt je eigenaar worden van zonnepanelen?
Wilt je je eigen duurzame energieproducent worden? Dan kun je het beste zonnepanelen kopen. We raden je aan om eerst goed alle aanbiedingen te
vergelijken.
Op die manier weet je goed waar je aan toe bent en wat je nodig hebt.
Neem
nu contact op en vraag een gratis offerte aan. Hierin vind je meteen
alle benodigde informatie en kun je een goede en weloverwogen keuze
maken.
Bedankt voor het delen van deze info over het thema zonnepanelen en subsidies. Wij vroegen ons ook af hoe het aanvragen van subsidie in zijn werking gaat. Ik ga ook navraag doen bij mijn gemeente.