Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De verkiezingen zijn voorbij en zo zijn ook alle zetels verdeeld onder de partijen. De PVV komt als grote winnaar uit de strijd en mag daarom het initiatief nemen om de formatie te vormen. Hierbij moet de partij de meerderheid van de zetels (76) bij elkaar krijgen om een nieuw kabinet te vormen.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling biedt een mogelijkheid om de teveel opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Hiervoor krijg je ook nog eens een vergoeding van je energieleverancier. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per bedrijf maar ligt gemiddeld tussen de €0,05 en €0,09 per kWh.

Echter heeft het vorige kabinet besloten om de salderingsregeling af te bouwen. Dit betekent dat je elk jaar steeds iets minder mag salderen. De plannen waren dat deze regeling vanaf 2025 zou ingaan, maar daar kan het nieuwe kabinet dus een stokje voor steken.

Invloed kabinet

Het nieuwe kabinet zal beslissen of de afbouw van de salderingsregeling wordt ingetrokken of ‘gewoon’ blijft bestaan. De keuze hiervan ligt natuurlijk bij de partijen die het kabinet vormen. Een mogelijk PVV kabinet met VVD, BBB en NSC zou ervoor kunnen zorgen dat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd. De VVD zou namelijk dan de enige zijn die de salderingsregeling wil afbouwen en behaald daarmee geen meerderheid.

Mocht de PVV er niet uitkomen om een kabinet te vormen, dan kunnen de plannen weleens de hele andere kant op gaan. Eén van de grootste partijen GroenLinks-PVDA zou dan in het nieuwe kabinet kunnen komen. Hierdoor kan het kabinet meer richting ‘links’ neigen. Waardoor andere partijen zoals D66 en CDA ook een plekje in het kabinet zouden kunnen krijgen. De vraag is dan maar of zij ook de salderingsregeling willen afbouwen.

Wat stemden de partijen in februari 2023?

Motie: Salderingsregeling voor zonnepanelen afbouwen

  • Voor: VVD, D66, CDA, FvD, CU, SGP, VOLT. → Meerderheid
  • Tegen: PVV, PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, DENK, JA21, BBB, BIJ1, NSC.

Conclusie

Het is nog maar de vraag wat er met de afbouw van de salderingsregeling gaat gebeuren. De afbouw moet ook eerst nog geaccepteerd worden door de Eerste Kamer. Al met al is het dus nog onduidelijk. Heb je nog geen zonnepanelen? Vergelijk dan gratis én vrijblijvend meerdere offertes van lokale vakspecialisten. Zo kun je ook nog eens tot wel 30% op de totale kosten besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Waarom rekenen energiemaatschappijen terugleverkosten?

februari 24, 2024

Het is je vast niet ontgaan, de discussie over de salderingsregeling. In

Voor- en nadelen behoud salderingsregeling

februari 16, 2024

Goed nieuws voor huiseigenaren met zonnepanelen! De Eerste Kamer heeft besloten om

Goed nieuws! De salderingsregeling blijft bestaan

februari 14, 2024

In een opmerkelijke wending heeft de Eerste Kamer het voorstel om de