De aanschaf van een zonnepanelensysteem is niet bepaald goedkoop, maar aangezien je met zonnepanelen flink kunt besparen en je beter voorbereid bent op een duurzame toekomst met zonnepanelen op je dak is het een ideaal idee om de aanschaf van een set zonnepanelen te overwegen. Aangezien de kosten flink kunnen oplopen is besparen middels een subsidie altijd handig. De overheid probeert namelijk Nederlandse inwoners zoveel mogelijk stimuleren om te investeren het verduurzamen van hun woning door subsidies uit te reiken waardoor de kosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd. Door hieronder verder te lezen kom je meer te weten over de verschillende subsidiemogelijkheden als het om zonnepanelen gaat.
Inhoud van deze subsidiegids
Subsidies voor zonnepanelen
Met een set zonnepanelen op je dak ben je beter op de toekomst voorbereid, aangezien de Nederlandse overheid heeft besloten dat we zo duurzaam mogelijk moeten gaan leven. Per 2030 dienen we bijna volledig te draaien op groene energie. Het opwekken van groene stroom middels zonnepanelen is hierbij een uitstekend idee. Je bespaart niet alleen op de maandelijkse energiekosten, maar je woning verhoogt ook in waarde. Zonnepanelen zijn niet bepaald goedkoop in aanschaf, waardoor er verschillende subsidies zijn ingesteld om de investeringskosten wat te verlichten. Het gaat hierbij niet alleen om zonnepanelen, maar om alle duurzame maatregelen zoals het aanschaffen van een warmtepomp, een boiler of het isoleren van je woning.
Soorten subsidies voor zonnepanelen
De verschillende subsidiemogelijkheden die er worden uitgereikt voor het aanschaffen van zonnepanelen in Nederland zijn:
- Landelijke en lokale subsidies, welke worden uitgegeven door de gemeente.
- Subsidies voor MKB, agrariërs en sportverenigingen om op goedkope wijze zonnepanelen aan te kunnen schaffen.
- Zakelijke subsidies. Hierbij wordt gekeken naar de fiscale aftrekmogelijkheden voor ondernemers.
- De teruglever-subsidie waarbij je het teveel aan opgewekte stroom kunt terugleveren tegen een kleine vergoeding.
- De btw-regeling, waarbij je de betaalde 21% btw terug kunt vorderen.
- Korting op de btw. De meeste ondernemers doen niet moeilijk om een korting te geven.
Landelijke subsidies
Particulieren konden tot 2013 nog een landelijke subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen in Nederland, maar helaas is deze subsidieregeling inmiddels afgeschaft vanwege het feit dat de zonnepanelenprijzen al flink zijn verlaagd dankzij de stijgende vraag op de markt. De aanschaf van zonnepanelen is door de gedaalde prijs inmiddels al aantrekkelijk genoeg. Particulieren kunnen enkel een lokale subsidie aanvragen voor zonnepanelen. Ondernemers hebben wel de mogelijkheid om op landelijk niveau de SDE+ subsidie aan te vragen.
Lokale subsidies
Alle gemeentes hebben hun eigen lokale subsidiemogelijkheden, ongeacht dat je op landelijk niveau geen subsidie meer aan kunt vragen. Hierdoor dien je per gemeente na te gaan in hoeverre je een subsidie aan kunt vragen voor zonnepanelen in je regio. Dit geldt overigens voor alle duurzame maatregelen die je kunt treffen voor je woning. Daarnaast bieden de verschillende lokale gemeenten gratis professioneel en onafhankelijk advies door een energieadviseur over zonnepanelen en worden er regelmatig collectieven georganiseerd.
Subsidie voor MKB, Sportverenigingen en agrariërs
Ook MKB’ers, agrariërs en sportverenigingen kunnen goed gebruik maken van de verschillende voordelen van zonnepanelen. Vaak beschikken dergelijke instanties niet over de financiële middelen om een set zonnepanelen te kopen om zelf groene stroom op te kunnen wekken. Om deze reden heeft de Nederlandse overheid speciale subsidiemogelijkheden ingesteld om de hoge investeringskosten te verlagen.
Zakelijke subsidies voor zonnepanelen
Ondernemers, waaronder voornamelijk grootverbruikers, kunnen specifieke subsidies aanvragen bij de aanschaf van zonnepanelen. Denk hierbij aan de volgende subsidiemogelijkheden:
- Energie-investeringsaftrek (EIA)
- Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
- Milieu-investeringsaftrek (MIA)
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
- Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
De teruglever-subsidie
De teruglever subsidie maakt het mogelijk om de ongebruikte opgewekte energie weer terug te leveren aan het algemene energienet. Hier krijg je vervolgens per kWh een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt deels door de overheid en deels door de energieleverancier vergoed. Je kunt volgens de salderingsgrens tot een bepaald vastgesteld aantal kWh’s de stroom salderen tegen de stroomprijs op de markt. Dit heet de salderingsregeling. Elke extra kWh wordt hierna bepaald volgens de teruglever subsidie.
De btw-regeling
Heb je onlangs een zonnepanelensysteem aangeschaft? Dan heb je daar 21% btw over betaald. Die btw kan je volledig terugvragen bij de Belastingdienst indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo krijg je de gehele 21% teruggestort op je rekening nadat je je als ondernemer voor de btw hebt aangemeld bij de Belastingdienst en heb je als het ware van een korting genoten. Zonnepaneeleigenaren worden hierbij als ondernemer beschouwd omdat er stroom wordt opgewekt en teruggeleverd.
Korting op de btw
Je zou simpelweg kunnen vragen aan de ondernemer om je een korting te geven op de btw. De meeste ondernemers doen hier niet zo moeilijk over, zeker niet nu dat iedereen het een krap heeft na de effecten van de Corona crisis. Op deze manier zou je ook op een klein deel van de investeringskosten van zonnepanelen kunnen besparen.
Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen aantrekkelijk
Alhoewel de kosten voor het aanschaffen van een set zonnepanelen flink kunnen oplopen, dan nog blijft het aantrekkelijk om ook zonder een subsidie de zonnepanelen aan te schaffen. Op lange termijn ga je flink wat euro’s besparen met de zonnepanelen op je dak. Tevens kan je wat geld maken met de terugleververgoeding en geniet je zeer lang van de zonnepanelen vanwege de lange levensduur van ruim 25 jaar en de vrij korte terugverdientijd van 7 tot 12 jaar. Dit maakt de hoge investering zeker de moeite waard. De enige kosten die je na de aanschaf nog hoeft te maken is het aanschaffen van een omvormer na 10 jaar. De omvormer heeft namelijk een gemiddelde levensduur van 10 jaar.
Het aanschaffen van zonnepanelen begint steeds populairder te worden in Nederland. Als je rondrijdt zie je steeds vaker dat er een set zonnepanelen ligt op de verschillende daken. Met zonnepanelen bespaar je niet alleen flink op de energiekosten, maar je bent ook duurzaam bezig, je profiteert jarenlang van de opbrengsten en tevens ben je goed voorbereid op een stroom- en gasloze toekomst.