Liggen er al zonnepanelen op je dak of bent je van plan om ze te laten plaatsen? Dan kun je tot 2024 alle stroom die je zelf produceert en aan het electriciteitsnet terug levert van je eigen energieverbruik aftrekken. Deze regeling zou eerst vanaf 2020 worden versoberd maar de regeling is inmiddels door het kabinet met drie jaar verlengd. Zo kun je nog langer profiteren van een voordelige korting op je elektriciteitsrekening.
Inhoud van deze subsidiegids
Zonnepanelen na 2023
De huidige subsidie loopt af tussen 2023 en 2031. Je krijgt nu een vergoeding voor de elektriciteit die je opgewekt hebt via jouw zonnepanelen en terug levert aan het netwerk. Deze vergoeding is de kale kostprijs die je zelf betaalt, inclusief belastingen en overige heffingen. Vanaf 2031 ontvang je alleen nog maar de kale kostprijs maar nu zonder belastingen en overige heffingen. Dit betekend dat je een stuk minder terugkrijgt en de terugverdien tijd sterk oploopt.
Om dit mogelijk te maken, moet de nieuwe teruglevering afzonderlijk worden ingeboekt. Minister Wiebes voert daarom een wetswijziging in, die voorschrijft dat elk huishouden vanaf 1 januari 2022 een elektriciteitsmeter moet hebben die de teruglevering apart kan noteren.
Prijs voor elektriciteitsgebouwen
Om het verschil goed te begrijpen, krijg je eerst informatie over hoe de prijs van elektriciteit in elkaar zit. Energiebedrijven zijn hier over het algemeen niet duidelijk over maar gemiddeld betaal je € 0,2235 voor 1 kWh elektriciteit.
De werkelijke kostprijs voor elektriciteit zoals je die afneemt van jouw energiebedrijf is slechts 4,5 cent per kWh. Daar betaal je energiebelasting en Duurzame Energieopslag (ODE) over. Dit bedrag wordt in rekening gebracht inclusief btw en zorgt voor een totale prijs van 22,35 cent per kWh.
Hoe zit het met de salderingsregeling?
De salderingsregeling houdt in dat de elektriciteit die je binnen een jaar aan het net aanlevert en de elektriciteit die je hetzelfde jaar uit het net afneemt worden verrekend met elkaar. Je ontvangt een vergoeding voor de elektriciteit die je produceert met jouw zonnepanelen en terug levert aan het netwerk. Hiervoor krijg je dezelfde prijs die je betaalt inclusief belastingen. In het voorbeeld, 22,35 cent / kWh.
Als je in een jaar meer elektriciteit gebruikt dan je produceert dan betaal je alleen voor het gedeelte dat je verbruikt. Als je in een jaar net zoveel elektriciteit gebruikt als je produceert, betaal je, op de kosten voor het netbeheer na, helemaal niets.
Gebruik je echter minder dan je produceert en heb je dus eigenlijk een overschot aan elektriciteit dan krijg je niet meer de 22,35 cent vanuit het elektriciteitsbedrijf en de overheid maar alleen nog maar een vergoeding van het elektriciteitsbedrijf wat neerkomt op een bedrag tussen de 4,5 en 12 cent per kWh. Daar komt een maximum aan teruglever hoeveelheid bovenop. Dat scheelt een hoop!
Hoe gaat de nieuwe regeling eruit zien?
Vanaf
2023 wordt de huidige 100% salderingsregeling voor zonnepanelen
stopgezet. Daarna wordt de regeling in tien jaar afgebouwd. Dit
betekent dat in 2023 slechts 90% van de energiebelastingen en
-tarieven kan worden gecompenseerd, 80% in 2024 en 70% in 2025 en zo
verder.
Vanaf
2031 krijg je voor alle elektriciteit die je terug levert alleen de
kale prijs. Dat kan wordt dan een prijs tussen de 4,5 en 12 cent
per
kWh. Het vreemde is dat de elektriciteit die je produceert en
verbruikt nog steeds 22,35 cent per kWh waard is. Dat is de prijs die
je zelf zou moeten betalen. Deze prijs is inclusief belastingen.
Dit betekend dat de teruglever vergoeding veel minder gunstig is dan de saldering regeling maar nog steeds goedkoper dan zonder zonnepanelen!
Wat kun je het beste doen?
De
nieuwe regeling zorgt ervoor dat je minder terugkrijgt voor het
overschot aan eigen opgewekte elektriciteit. Je kunt daarom het beste
twee dingen doen:
-
Verbruik
zoveel mogelijk eigen elektriciteit
Als je je eigen opgewekte elektriciteit zelf gebruikt dan is deze een stuk meer waard dan wanneer je het surplus zou terugleveren aan het elektriciteit netwerk. Dus ga wassen, strijken, drogen etc. zoveel mogelijk gedurende de dag. Als je dit ‘s avonds of ‘s nachts doet, gebruik je hier geen eigen zonne-energie voor, maar haal je elektriciteit van het net. -
Sla
je eigen opgewekte elektriciteit op
Onder de nieuwe regeling kan het interessant zijn om een accu te kopen. Je levert het overschot niet terug aan het netwerk voor 4,5 cent per kWh maar slaat deze op met een waarde van 22,35 per kWh. In de zomer zorg je zo voor een kostbare voorraad die je in de dure wintermaanden kunt gebruiken aan de gestegen energie behoefte. Accu’s zijn nu weliswaar nog duur maar dit zal in de toekomst zeer waarschijnlijk gaan veranderen. Helemaal als we als wereld meer en meer gaan overstappen op een energieproductie via zonne-energie en andere vormen van duurzame energie.
Zo
zie je dat ondanks de grote veranderingen vanuit de regering op het
gebied van de subsidies voor zonnepanelen je nog steeds een hoop
financieel voordeel kunt halen uit de aanschaf van zonnepanelen.
Wil
je weten hoe zonnepanelen jou tot voordeel kunnen zijn? Vraag dan nu
een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe zonnepanelen je
financieel kunnen verlichten.