Subsidie saneren asbestdaken met zonnepanelen in Friesland verlengd

Subsidie saneren asbestdaken met zonnepanelen in Friesland verlengd

De verwijdering van asbestdaken en het vervangen ervan met zonnepanelen wordt in Friesland van alle Nederlandse provincies het meeste gestimuleerd. Deden voorheen alle regio’s mee met de ‘Asbest er af, zonnepanelen er op’ subsidie, nu kun je hier alleen nog in Friesland en Groningen gebruik van maken. De Friese overheid stimuleert de inwoners al op deze manier sinds 2013 en er lijkt niet snel een einde aan te komen. Ze hebben namelijk recentelijk bekend gemaakt 150.000 euro extra uit te trekken om nog 20 asbestdaken te saneren en hier zonnepanelen op te plaatsen. Dit zal worden gedaan door middel van het SamenZONderasbest project, een initiatief van ECoop (onderdeel van Stichting Buurkracht).

SamenZONderasbest

Sinds 2013 zijn meer dan 400 grote asbestdaken in Friesland gesaneerd en voorzien van zonnepanelen. Dat is bijna 6 procent van het totale aantal asbestdaken in de provincie. Deze prestaties worden momenteel gestimuleerd in de vorm van het SamenZONderasbest project in de provincie. Als je besluit je asbestdak via dit project te verwijderen, dan hoeft de eigenaar van het dak niet te investeren in de zonnepanelen installatie. Het dak wordt verhuurd aan een energie coöperatie voor het opwekken van groene stroom. De eigenaar profiteert hiervan met een jaarlijkse korting op de energiebelasting. De pilot van SamenZONderasbest om van 18 asbestdaken coöperatieve zonnedaken te maken is intussen afgerond.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Iemand die een asbestdak heeft en deze wil saneren laat dit eerst zelf uitvoeren. Vervolgens stelt deze het dak beschikbaar aan een energie coöperatie in de regio. Deze plaatst de zonnepanelen op het dak en zorgt ervoor dat de eigenaar hier via de postcoderoosregeling van profiteert. Het goede nieuws is dat niet alleen de eigenaar van het dak op die manier financieel voordeel haalt uit de zonnepanelen, maar ook inwoners van de postcodes die er aan de postcode van het voormalige asbestdak grenzen mogen hierin investeren. Dat is ook waar de naam ‘postcoderoos’ vandaan komt. Uiteindelijk is de eigenaar een asbestdak kwijt dat toch al gesaneerd zou worden en krijgt hij of zij daar jaarlijks korting voor terug op de energiebelasting.

De nieuwe subsidie

Het succes van het SamenZONderasbest project heeft ervoor gezorgd dat de Gedeputeerde Staten van de Provincie Friesland opnieuw een subsidie beschikbaar gesteld hebben voor een volgende 20 asbestdaken die voor zonnedaken worden vervangen. Als jij in Friesland woont en een asbestdak hebt dan kun je je gratis voor het project aanmelden. Er wordt dan een beoordeling van je dak gemaakt om te zien of deze en de locatie geschikt zijn voor deelname.

Groningen doet ook mee

Ook in de provincie Groningen organiseert SamenZONderasbest projecten. Na de pilot met de 18 Friese daken zijn ze daar een tweede pilot gestart voor 120 Groningse asbestdaken en deze is nog steeds lopende. Woon je in Groningen en heb je een asbestdak, dan kun je daar dus ook gebruik van maken. Doordat de provincies subsidies in het leven hebben geroepen en deze dus blijven uitdelen, kan SamenZONderasbest zich steeds verder ontwikkelen. De combinatie van het verwijderen van een schadelijke stof met het opwekken van groene stroom is uiteraard een bijzonder interessant succesverhaal.

Een dakcheck

Het is niet zo dat alle dak eigenaren automatisch met dit project mee kunnen doen. Er zal eerst een dakcheck worden uitgevoerd om te zien of je dak hier geschikt voor is. Tijdens een dakcheck wordt naar antwoorden gezocht op de volgende vragen:

  • Bevat je dak asbest?
  • Is het dak sterk genoeg voor zonnepanelen?
  • Hoeveel stroom kan er jaarlijks door het dak worden geproduceerd?
  • Hoe zal de aansluiting de energielevering van het netwerk beïnvloeden?

Daarna ontvang je een complete analyse van de mogelijkheden en de financiële implicaties. Als je dak geschikt is dan wordt je in contact gebracht met een regionale energie coöperatie en worden plannen gemaakt om de werkzaamheden uit e voeren.

Vooral grote daken zijn geschikt

SamenZONderasbest is voornamelijk geschikt voor grote asbestdaken. In de provincies Friesland en Groningen doen daarom ook voornamelijk boeren mee en eigenaren van woonboerderijen of andere gebouwen. Ook de lokale energie coöperaties hebben hun interesse getoond. Deze projecten leveren de meeste stroom op en de sanering van die daken is het kostbaarste. Daarnaast krijgen dan meerdere mensen in de omgeving de mogelijkheid om mee te doen via de postcoderoosregeling, Het hangt allemaal af van hoe geschikt je dak is en van wat de mogelijkheden zijn. Het beste neem je dus contact op met SamenZONderasbest en laat je een dakcheck uitvoeren.

Friesland en Groningen zijn niet de enige

De provincies Friesland en Groningen zijn niet de enige provincies die dit soort acties met zonnepanelen stimuleren voor de inwoners. Als jij geïnteresseerd bent in het verduurzamen van je woning en de aanschaf van zonnepanelen, dan ga je het beste even naar je gemeente- en provinciehuis toe om bij hen na te vragen wat ze organiseren. De gemeentes Nijmegen en Sint Anthonis stimuleren verduurzaming het meeste. Daar zijn regelingen beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen en worden gezamenlijke inkoopacties georganiseerd, maar ook voor het plaatsen van een groen dak of het afkoppelen van gas.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …