Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning brengt meerdere voordelen met zich mee. Je kunt tot wel €600 per jaar op je energierekening besparen. Je kunt een vergoeding krijgen door een overschot aan stroom te leveren aan je energieleverancier. Je zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel van je huis. Ze voegen waarde toe aan je huis, waardoor je een hogere prijs kunt vragen bij een eventuele verkoop van het huis. Daarnaast wek je groene stroom op en ben je dus volledig duurzaam bezig. De prijs van de installatie van zonnepanelen wordt door veel Nederlanders als een groot nadeel gezien, maar kun je hierbij in Nederland een beetje geholpen worden? Zijn er subsidies voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen anno 2022?

Hoeveel kosten zonnepanelen anno 2022?

Het is zeker een flinke investering aan je huis om zonnepanelen te laten installeren, maar de aanschafkosten zijn reeds gedaald in vergelijking met voorgaande jaren. De prijsopbouw van zonnepanelen bestaan uit twee delen: materiaalkosten en installatiekosten. De materiaalkosten nemen hierbij maar liefst 75 procent van alle kosten in. De keuzes die jij maakt als woningeigenaar voor je zonnepanelen bepalen automatisch ook de prijs:

 • Kies jij een A-merk zonnepaneel of liever een B-merk?
 • Welk type zonnepaneel kies je: monokristallijn, polykristallijn of dunne film?
 • Hoeveel panelen kies je?
 • Welk installatiebedrijf kies je?
 • Welke omvormer pak je?
 • Op welk type dak komen je zonnepanelen te liggen: schuin of plat?
 • Eventuele extra opties

De richtprijs

De prijzen van de zonnepanelen zijn onder meer afhankelijk van de grootte van je huishouden en het energieverbruik in je huishouden. Hieronder vind je een tabel met het gemiddelde elektriciteitsverbruik per aantal personen in een huishouden en het aantal zonnepanelen dat hiervoor minimaal toegepast moeten worden.

Tabel 1. Aantal zonnepanelen er nodig zijn voor verschillende type huishoudens

Aantal personenStroomverbruik in KilowattuurEnergiebehoefte in WPAantal panelenGemiddelde kosten
12300270011€5100
23400400016€7600
34100480020€9100
44600540022€10.200
55300620025€11.700
65400635026€12.000

Offertes vergelijken voor extra besparing

Het is een goed moment om in 2022 zonnepanelen aan te schaffen. Het is echter altijd fijn om nog extra euro’s te kunnen besparen. Dit doe je door offertes aan te vragen bij meerdere installatiebedrijven en deze onderling te vergelijken op prijs en kwaliteit. Offertes aanvragen is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Hulp van de Nederlandse overheid bij de installatie van je zonnepanelen?

De geslonken kosten van zonnepanelen is een van de hoofdredenen geweest van de Nederlandse overheid om te stoppen met de landelijke subsidies op zonnepanelen. Dat betekent niet dat er helemaal geen financiële regelingen zijn voor de installatie van zonnepanelen. Ten eerste is er de btw-teruggave van de btw op zonnepanelen. Ten tweede kun je altijd bij je gemeente of provincie navragen of er regionale subsidies zijn voor het installeren van zonnepanelen. Als laatste is er een speciale energiebespaarlening opgesteld. Dit is een lening, die gebruikt mag worden voor energiebesparende maatregelen aan je huis en waarvan de voorwaarden uitermate gunstig zijn. Maar lenen kost geld en hoe dan ook moet je het geleende bedrag uiteindelijk terug betalen.

De btw op zonnepanelen terugvragen

Als particuliere woningeigenaar kun je het btw van 21 procent van je zonnepanelen bij de Belastingdienst terugvragen. Het gaat hierbij om het btw van het materiaal en van de installatiekosten. Je wordt namelijk gezien als klein ondernemer als je zonnepanelen bezit, wat inhoudt dat je btw mag terugvragen over je investering. Je betaal wel belasting over de opgewekte stroom in een heel laag bedrag. De btw op de aanschaf van zonnepanelen moet uiterlijk zes maanden na aanschaf ingediend worden. 

Is er geen ISDE mogelijk?

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing kun je als een eigenaar van een woning subsidie aanvragen, wanneer je een zonneboiler aanvraagt, een warmtepomp koopt, isolatiemaatregelen neemt of je woning aansluit op het warmtenet. Hiermee neemt de ISDE de SEEH vanaf 2022 ook over. Opmerkelijk is dat zakelijke gebruikers wel op zonnepanelen subsidie krijgen middels de ISDE, maar particuliere woningeigenaren niet. Zakelijke gebruikers zijn bedrijven, woningcorporaties, overheden, verenigingen, VvE’s en particuliere verhuurders. Tot en met december 2023 kunnen zakelijke gebruikers subsidie aanvragen op zonnepanelen, mits je deze in gebruik neemt binnen een jaar nadat je de beslissing over de subsidieaanslag hebt ontvangen. Je krijgt €125 vergoeding per Kilowattuur gezamenlijk piekvermogen. Verder voorwaarden zijn:

 • Het moet het om een kleinschalig project gaan.
 • De zonnepanelen moeten op het bedrijfspand aangebracht worden of er rondom.
 • De zonnepanelen moeten aangesloten zijn op een kleinverbruikersaansluiting.
 • Het netto eigen verbruik is minimaal 50.000 kilowattuur in het jaar voorafgaand aan de subsidie.
 • De installatie is gedaan door bedrijf.
 • Je hebt nooit eerder soortgelijke subsidie aangevraagd.

Write a Comment

Your email address will not be published.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …