Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het aanleggen van zonnepanelen op het dak van je huis is een duurzame investering. Dit betekent dat je er een groot aantal voordelen van ondervindt op financieel gebied, op je woning en voor het milieu. De aanschaf van de zonnepanelen is echter niet goedkoop: voor een set van zes panelen betaal je circa €520 per paneel. Doordat het zoveel geld bespaart op je energierekening, heb je binnen tien jaar je zonnepanelen echter al terug verdiend. Tevens zijn er een aantal gemeentelijke, provinciale en landelijke subsidies, die je zoveel procent van de totaalprijs kunnen terug betalen. Kun je echter gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie is een subsidie vanuit de landelijke overheid. Je komt hiervoor in aanmerking, wanneer je duurzame apparaten zoals zonneboilers en warmtepompen aanschaft. Met de Investeringssubsidie probeert de overheid het CO2-verbruik in de Nederlandse huishoudens terug te dringen door men gebruik te laten maken van duurzame warmte. Zowel particuliere als zakelijke gebruikers kunnen van de regeling gebruik maken. De investeringssubsidie liep eerst in de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020. Later is de regeling uitgebreid tot 2030. Vanaf 2022 valt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, ook onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie, waardoor ook isolatiewerkzaamheden gedekt worden.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kom je in aanmerking als je lid bent van de Vereniging van Eigenaars of als je een particulier woningeigenaar bent. Deze subsidie is bedoeld voor isolatiemaatregelen in je huis om duurzamer te leven, zoals isoleren vloer of dak. Een randvoorwaarde is wel dat je twee of meer isolatieklussen tegelijk hebt laten uitvoeren door een erkend bedrijf en dit ook kan aantonen. Tevens moet de isolatieoppervlakte aan een minimale grootte voldoen en een minimale isolatiewaarde.

Voorwaarden van de Investeringssubsidie Duurzame Energie

Om de Investeringssubsidie Duurzame Energie te mogen ontvangen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je apparaat is in de periode januari 2016 tot en met december 2030 aangeschaft en geïnstalleerd. Hiervan heb je aankoop- en installatiebewijzen.
  • Meerdere apparaten dien je apart in de subsidieaanvraag in, dus voor iedere zonneboiler of warmtepomp ontvangt de Rijksoverheid een aparte aanvraag
  • Je hebt een Burgerservicenummer en je hebt de energiezuinige apparaten in een woning in Nederland laten installeren door een erkend bedrijf
  • Je aanschaf betreft een zonneboiler of warmtepomp. Vanaf 2020 doen pellet kachels en biomassa ketels niet langer mee. Vanaf 2022 komen hier wel isolatiemaatregelen, zoals vloerisolatie en gevelisolatie, bij.

Uitbreiding Investeringssubsidie Duurzame Energie

Uit voorafgaande zou je kunnen afleiden dat zonnepanelen dus niet onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie vallen. Hierop kan een uitzondering gevonden worden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil vanaf eind 2020 de Investeringssubsidie Duurzame Energie uitbreiden voor scholen, midden en kleine bedrijven en zorginstellingen. Hiervoor wordt een fonds opgezet van 100 miljoen euro, waarmee deze instellingen zonnepanelen kunnen laten installeren. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de instellingen aangesloten zijn op een kleinverbruikersaansluiting en dus niet in aanmerking komen voor de stimuleringsregeling duurzame energietransitie.

De Stimulering Duurzame Energietransitie

De Stimulering Duurzame Energietransitie is een subsidieregeling voor bedrijven en non-profitinstellingen, die hernieuwbare energie produceren en CO2-reducerende maatregelen toepassen. De Stimulering Duurzame Energietransitie is meerdere malen uitgebreid geworden sinds het ontstaan in 2008. Per januari 2020 hebben we de SDE++. Hernieuwbare energie via zon, wind, waterkracht of osmose valt onder SDE-regeling. Dit houdt in dat de overheid je kosten terugbetaalt, wanneer je na besparing van je energiekosten, na saldering en na de terugleververgoeding van de energieleverancier je investering in duurzame energieproductie nog niet hebt terugverdiend. De overheid betaalt je dan het restbedrag terug in subsidievorm.

Zorginstellingen

Vooral zorginstellingen zijn met hun grote en platte daken erg geschikt om zonnepanelen op te laten plaatsen. Deze kan de zorginstelling vervolgens gebruik om zelf te zien in hun energiebehoeften. Dit bespaart kosten. Fiscaal kunnen zorginstellingen er ook voordeel mee halen. Wanneer ze zonnepanelen verhuren of de energie leveren aan de bewoners of het stroomnet, dan valt er belastingtechnisch voordeel te behalen. De bewoner betaalt dan via een abonnement voor de energielevering. Daarnaast kun je als instelling een deel van de btw van de verbouwingskosten terugkrijgen, als je zonnepanelen op je dak of gevel plaats

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws