Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen op een landelijke subsidie. Voorheen kreeg je van de Nederlandse overheid een subsidie bij de installatie van een PV-systeem op het dak van je huis. Aangezien zonnepanelen een korte terugverdientijd hadden, stopte de overheid echter met het verlenen van deze subsidie. Toch kun je in sommige gemeentes nog gebruikmaken van lokale subsidies en worden er genoeg acties ondernomen door de gemeentes om zonnepanelen in  hun gemeente te stimuleren.

De Ronde Venen

Een gemeente die in 2022 met het stimuleren van zijn inwoners is begonnen, is de gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht. Eind mei 2022 startte de gemeente met een grootschalige advies- en inkoopactie voor energiebesparende maatregelen. Deze actie zorgde ervoor dat woningeigenaren energiebesparende maatregelen konden nemen. Men kon voor een scherpe prijs zonnepanelen kopen of een hybride warmtepomp aanschaffen. Eveneens kon de cv-installatie geoptimaliseerd worden of tegen een lagere prijs allerlei isolatiemaatregelen genomen worden.

Hoe gaat de inkoopactie in zijn werk?

Als woningeigenaar hoef je nergens naar om te kijken in principe. Je krijgt een brief van de gemeente als je meedoet aan de actie, waarna je je moet aanmelden voor de actie mits je dit wil. Met de actie wordt met een grote groep woningeigenaren en de gemeente ingekocht. Hierdoor krijg je scherpe tarieven en gunstige voorwaarden voor maatregelen. Tijdens een veiling worden de uitvoerende bedrijven gekozen, waarbij een samenwerking alleen wordt aangegaan wanneer de leveranciers voldoen aan de strenge eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Kwaliteit, service en garantie zijn hierdoor bij de inkoopactie gegarandeerd. Doordat lokaal een enorme vraag gecreëerd wordt, aangezien zeker tussen de tienduizend en vijftigduizend huishoudens aangeschreven zijn, kunnen zaken scherp ingekocht worden en met de hoogste kwaliteit.

Zonnepanelen blijven ontzettend populair

Zonnepanelen waren al ontzettend populair in de gemeente, omdat de prijzen afgelopen jaren gedaald zijn waardoor meer mensen in staat waren een pv-installatie aan te schaffen en te installeren. Een geïnstalleerd en goed zonnepaneelsysteem met tien panelen krijg je al vanaf €3000, waar dit voorheen vele malen duurder was. Een bijkomend voordeel is dat de woningeigenaren de btw op de aankoop terugkrijgen van de Belastingdienst. Zonnepanelen verdienen zichzelf in minder dan acht jaar terug, waardoor je nog ruim de tijd hebt om van gratis groene stroom te genieten.

Voordelen van zonnepanelen

Het is niet verwonderlijk dat zonnepanelen populair onder de Nederlandse huishoudens blijven. Zonnepanelen brengen een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

 • Gratis genieten van groene stroom
 • Je wordt je bewuster van je stroomverbruik
 • Je CO²-uitstoot wordt drastisch teruggedrongen
 • Het opwekken van energie met zonnepanelen is veilig
 • Zonnepanelen kun je snel op je dak laten installeren
 • Zonnepanelen ondervinden relatief weinig slijtage
 • Zonnepanelen zijn betrouwbaar
 • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van gemiddeld tien tot twintig jaar
 • Zonnepanelen kunnen voor negentig procent hergebruikt worden
 • De waarde van je woning neemt toe met zonnepanelen
 • Je stroomkosten schommelen niet meer

Subsidie isolatiemaatregelen

Gemeente De Ronde Veen biedt eveneens een subsidie aan bij woningeigenaren die twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren. De subsidie is bedoeld voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, de aankoop van een hybride warmtepomp en de installatie van goed isolerend HR++ glas. Voor deze subsidie kom je niet in aanmerking, wanneer je zonnepanelen wil laten plaatsen. Voor de mensen die deelnemen aan de inkoopactie van de gemeente, wordt de subsidieaanvraag volledig uit handen genomen door de gemeente.

Actie eindigt eind juli

Met de advies- en inkoopactie helpt de gemeente De Ronde Venen de inwoners met het verlagen van de energielasten en de CO²-uitstoot in de gehele gemeente terug te dringen. Vragen over de actie of aanmelden zonder internet kan telefonisch. Online een aanvraag indienen kan via de website van Winst Uit Je Woning. Wanneer je huis aan de actie meedoet, krijg je van de gemeente een brief toegestuurd. 

Write a Comment

Your email address will not be published.

Inkoopactie zonnepanelen in gemeente De Ronde Venen

Wanneer je zonnepanelen koopt, hoef je niet te rekenen …

Zonnepanelen als dakbedekking een mogelijkheid?

Vaak hebben mensen het idee dat zonnepanelen alleen …

Groningen neemt het voortouw bij subsidie met betrekking tot zonnepanelen

In 2013 is de landelijke subsidie op zonnepanelen door …

Zakelijke subsidie op zonnepanelen loopt geen vaart

In januari 2022 ging een nieuwe landelijke subsidieregeling …

Is de ISDE van toepassing op zonnepanelen?

Het hebben van zonnepanelen op het dak van je woning …