Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen installeren op het dak van je woning is een duurzame en energiezuinige investering. Dit houdt in dat je een groot aantal voordelen hebt bij de plaatsing van zonnepanelen: zowel op financieel gebied, als op woninggebied als op milieugebied. Zonnepanelen laten installeren is echter een flinke investering: voor een set van zes panelen betaal je circa €520 per paneel. Hoe meer panelen je tegelijk koopt, hoe minder je betaalt per paneel. Toch zul je een flink spaarpotje moeten hebben, wil je zonnepanelen kopen.

Waarom dan toch zonnepanelen installeren?

Zoals al eerder vermeld leveren zonnepanelen flinke voordelen op. Doordat het zoveel geld bespaart op je energierekening, heb je binnen tien jaar je zonnepanelen namelijk al terug verdiend. Tevens zijn er een aantal gemeentelijke, provinciale en landelijke subsidies, die je zoveel procent van de totaalprijs kunnen terug betalen. Ook kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te huren, wanneer de aanschaf je te duur is.

De voordelen van zonnepanelen

Allereerst kort de voordelen van het gebruik van zonne-energie op een rijtje. Door met zonnepanelen stroom op te wekken, kun je jaarlijks op je energiekosten besparen door het opwekken van je eigen groene stroom. Wek je meer stroom op dan je verbruikt, kun je dit overschot aan het stroomnetwerk verkopen tegen een vergoeding. Door de plaatsing van zonnepanelen wordt je woning kortom energiezuiniger, waardoor je een beter energielabel krijgt. Dit energielabel zorgt voor een hogere waarde van je woning op de huizenmarkt. Het gebruik van groene stroom is duurzaam en dus goed voor het milieu. Je gebruikt immers je eigen opgewekt stroom om in je huishouden te voorzien, waardoor er minder verbranding plaatsvindt van fossiele, eindige brandstoffen, zoals aardgas. Dit leidt weer op zijn beurt tot een lagere CO2-uitstoot.

Besparingstips bij de aankoop van zonnepanelen

Je kunt op een aantal manieren ervoor zorgen dat de installatie van je zonnepanelen binnen je budget blijft. Tot 2013 werd er een subsidie verleend aan iedere woningeigenaar, die zonnepanelen op zijn dak liet plaatsen. Deze werd echter opgeheven, omdat het opwekken van groene stroom zo winstgevend werd geacht dat hiervoor geen subsidie meer voor gegeven hoefde te worden.

Btw terugvragen bij de Belastingdienst

Wel kun je de btw van de aankoopprijs terugvragen bij de Belastingdienst. De randvoorwaarde is wel dat je een deel van je eigen opgewekte stroom terug levert aan het netwerk. Op die manier word je door de Belastingdienst gezien als een kleine ondernemer en dan kom je in aanmerking voor een terugvordering van de btw.

Salderingsregeling groene stroom

Merk je dat je een overschot hebt aan je zelfopgewekte stroom? Gebruik je kortom minder stroom in je huishouden dan dat je opwekt? Verkoop het overschot dan aan het net voor een vergoeding. Deze salderingsregeling loopt nog tot en met 2023, waarna deze geleidelijk aan zal verdwijnen. Dit is, omdat de verbruikte stroom belangrijker zal worden dan de geleverde stroom.

Zorg voor garantie

Ben je van plan zonnepanelen te kopen, let dan ook altijd op bij welke garantiefondsen de leveranciers aangesloten zijn. Er zijn verschillende leveranciers, die jouw zonnepanelen leveren en installeren. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en er kan altijd iets misgaan bij of na de installatie van de zonnepanelen. Daarom zijn de erkende leveranciers bij een zonnepanelen garantiefonds aangesloten.

Inhoud Stichting Garantiefonds Zonne-energie

Wanneer je de dure investering in zonnepanelen gaat doen, dan wil je er ook zeker van zijn dat je voor kwaliteit en veiligheid gaat. Erkende leveranciers zijn daarom aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Zonne-energie. Over het algemeen zijn in dit garantiefonds de volgende zaken gedekt:

  • Garantie op voorspelde opbrengst, waarbij sommige leveranciers, je het verschil tussen de verwachting en de daadwerkelijk geleverde energie terugbetalen.
  • Garantie op zonnepanelen en bijgeleverde accessoires, zoals omvormers en optimizers.
  • Installatiegarantie
  • Zonnekeur gecertificeerde installateurs
  • Aanbetalingsgarantie en fabrieksgarantie: afspraken gegarandeerd zelfs wanneer leverancier ophoudt te bestaan.
  • Een geschillenregeling is door leden onderschreven

Deze garantievoorwaarden zijn alleen geldig, wanneer jij een speciaal garantiecertificaat hebt aangevraagd bij het garantiefonds. Bedrijven die hierbij aangesloten zijn, zijn bijvoorbeeld: Nova Volt, Zonderzand en Helios Solar.

Inhoud Stichting Garantiefonds Zon Zeker

Een tweede garantiefonds, waarbij leveranciers aangesloten kunnen zijn, is de Stichting Garantiefonds Zon Zeker. De volgende garanties worden door Zon Zeker aangeboden:

  • Bij faillissement van je leverancier worden alle zekerheden die deze leverancier jou bood overgenomen door een andere lokale installateur, die aangesloten is bij Zon Zeker.
  • Bedrijfszekerheid tot maximaal vijftien jaar.
  • Zon Zeker werkt met kleine installateurs, die zeer flexibel werken.
  • Rendement zonnepanelen worden gegarandeerd.
  • Alleen installatie van zonnepanelen waarvan kwaliteit zeker is.
  • Vakbekwame installateurs
  • Stichting Garantiefonds bemiddelt bij geschillen.
  • Maatschappelijk voordeel, omdat je de kleine, lokale installateur kiest.

Bedrijven die bij dit garantiefonds zijn aangesloten, zijn onder andere: Zonnekeus Zonnepanelen, ODV Zonnepanelen en Zongarant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws