Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

We hebben allemaal onze hoop gevestigd op de kracht van de zon om onze zonnepanelen van stroom te voorzien. Echter, 2023 heeft ons een kleine verrassing bezorgd, want de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in Nederland bleek lager te zijn dan normaal gesproken. Laten we eens dieper in deze cijfers duiken en proberen te begrijpen wat er precies aan de hand was.

De cijfers van 2023

In 2023 bedroeg de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen in Nederland slechts 0,87 kWh per Wattpiek (Wp). Dit markeerde een aanzienlijke daling ten opzichte van het voorgaande jaar, waar de opbrengst 11% hoger was met 0,97 kWh per Wp. Voor degenen onder ons die gewend zijn aan constante verbeteringen in de zonne-energieproductie, kan dit een beetje als een schok komen.

Een vergelijking met 2022

Laten we teruggaan naar het jaar 2022, waar de zon ons beloonde met een opbrengst van 0,97 kWh per Wp. Een opbrengst die 11% hoger was dan wat we in 2023 hebben ervaren. Wat zorgde voor deze opmerkelijke daling? Het weer? Technologische factoren? Of misschien een combinatie van beide?

Het weer

Natuurlijk is het eerste waar we aan denken als we het over zonne-energie hebben, het weer. Het is geen geheim dat het weer in Nederland behoorlijk wisselvallig kan zijn. In 2023 hebben we mogelijk te maken gehad met minder zonuren, meer bewolking of andere weersomstandigheden die de efficiëntie van zonnepanelen kunnen beïnvloeden.

Bij het vergelijken van 2023 met het voorgaande jaar, is het mogelijk dat we simpelweg minder zonuren hebben gehad. Minder zon betekent minder directe blootstelling aan de zonnepanelen, wat direct van invloed is op de opbrengst. Het is als een dag zonder zonneschijn voor onze geliefde zonnepanelen.

Het 10-jarig gemiddelde

Om een breder perspectief te krijgen, laten we eens kijken naar het 10-jarig gemiddelde. In 2023 lag de opbrengst van zonnepanelen 5% lager dan dit gemiddelde, met een productie van 0,91 kWh per Wp. Dit betekent dus dat we in 2023 iets onder het gemiddelde zaten. Dit kan natuurlijk weleens voorkomen en het is een niet veelvoorkomend verschijnsel.

Goed vooruitzicht

Ondanks de dip in de opbrengst van zonnepanelen in 2023, is het slim om positief te blijven. Zonne-energie blijft een van de meest duurzame en veelbelovende energiebronnen, maar het blijft natuurlijk afhankelijk van het weer. Het gemiddelde in 2023 was zo laag dat het voor 2024 lastig wordt om dit te verminderen. We kunnen dus positief naar de toekomst kijken!

Als zonnepanelen liefhebbers moeten we vooruitkijken naar wat de toekomst brengt. Welke innovaties kunnen we verwachten? Zullen we nieuwe technologieën zien die zonnepanelen efficiënter maken, zelfs onder minder gunstige weersomstandigheden?

Zonnepanelen vergelijken

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je ook beginnen met het opwekken van je eigen energie? Vraag dan eerst gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via onze offerteservice. Door te vergelijken bespaar je tot wel 30% op de totale kosten! Want vergelijken is altijd verstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer nieuws