Informatie over zonnepanelen subsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De SDE+ subsidie is bij ondernemers die geïnteresseerd zijn in het investeren in duurzame energie een welbekend fenomeen. Samen met andere subsidies voor ondernemers, zoals de MIA/VAMIL en de KIA is dit een manier om financiële steun te ontvangen als je zonnepanelen hebt aangeschaft voor je bedrijf. Ook als je in een andere onuitputtelijke energiebron wilt investeren kun je daar gebruik van maken, bijvoorbeeld biomassa, water of wind. Ondertussen is bekend gemaakt dat de SDE+ subsidie in 2020 zal worden uitgebreid en dat deze vanaf dat moment de SDE++ subsidie wordt genoemd. Hier lees je over deze subsidie, wat je er nu mee kunt en wat je er in de toekomst van zal kunnen verwachten.

Wat is de SDE+ subsidie?

De Stimulering Duurzame Energieproductie subsidie is beschikbaar voor bedrijven en non-profit organisaties die hebben besloten te investeren in hernieuwbare energie. Je kunt gebruik maken van deze subsidie als je warmte, elektriciteit of gas kunt opwekken door hiervoor gebruik te maken van niet-fossiele brandstoffen. Je kunt de subsidie twee keer per jaar aanvragen, namelijk in het voorjaar en in het najaar. De laatste ronde van 2019 gaat op 29 oktober om 09:00 in en loopt tot 14 november 17:00 uur. Voor deze ronde heeft de minister €5 miljard beschikbaar gemaakt. De SDE+ subsidie is voornamelijk in het leven geroepen voor bedrijven die een groot project zijn gestart.

Zonnepanelen en de SDE+

In tegenstelling tot de MIA of de KIA is de SDE+ geen subsidie waarmee je een fiscale aftrek kunt doen of waarmee je korting krijgt op je investering. Het is een subsidie waarmee je een vergoeding krijgt per opgewekte kWh en de hoogte van deze vergoeding verschilt per situatie en per ronde. Als jij als ondernemer zonnepanelen hebt laten plaatsen, dan kom je voor de SDE+ subsidie in aanmerking als deze 500 of meer zonnepanelen bevat. Dat betekent dus dat je echt een grote investering moet doen om van de SDE+ subsidie gebruik te kunnen gaan maken. De vergoeding die je dan krijgt pet kWh is het verschil tussen de marktprijs van fossiele energie en de kostprijs van duurzame energie. Dit is ook de reden waarom het bedrag dat je ontvangt per kWh regelmatig zal worden aangepast.

De SDE+ subsidie in 2020

Deze aanvraagronde die op 29 oktober van start gaat is de laatste keer dat je gebruik zal kunnen maken van de SDE+ subsidie in zijn huidige vorm. Vanaf 2020 wordt deze subsidie namelijk uitgebreid en krijgt het de naam SDE++. De afkorting staat dan niet meer voor Stimuleren Duurzame Energieproductie, maar verandert naar Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie. De SDE+ subsidie wordt dan uitgebreid met andere technieken waarmee de uitstoot CO2 en broeikasgassen kan worden gereduceerd. Hierdoor komen er meer bedrijven in aanmerking voor de subsidie en wordt het aantal initiatieven die worden aangeboden vergroot.

Welke technieken worden gesubsidieerd?

De exacte invulling en details van de SDE++ subsidie moeten nog worden bekendgemaakt, maar de onderstaande tabel geeft aan welke technieken en energiebronnen extra worden gesubsidieerd door de SDE++ subsidie.

SDE+ Extra technieken SDE++ Toekomst?
Biomassa Aquathermie Recycling
Geothermie Composteringswarmte Geavanceerde nieuwe brandstoffen
Water Restwarmte industrie en data Hergebruik van afgevangen CO2
Wind Warmte- en koudeopslag Elektrificatie
Windenergie op zee Warmtepompen  
Zon Waterstof-productie  
  Elektrische boilers  
  CO2-afvang en -opslag  

Nog even geduld

De exacte invulling van de SDE++ subsidie is echter nog niet bekend en tot die tijd is het enigszins speculeren om te zien wat er gaat gebeuren. De Rijksdienst van Ondernemend Nederland geeft hier zelf ook niet veel over vrij, behalve dat er een verbreding gepland is in 2020 en dat de subsidie verandert naar een exploitatiesubsidie. Dit laatste betekent dat de rangschikking van de subsidieaanvragen niet meer zal worden gedaan op basisbedrag, maar op subsidiebehoefte. Hierdoor zal er een gezonde concurrentie ontstaan tussen de verschillende technieken. Wat dit allemaal exact gaat betekenen is echter nog niet bekend en wordt ook pas in het voorjaar van 2020 bekend gemaakt. Daarom is het beter om nog even geduld te hebben en te wachten op de officiële aankondiging en opening van de SDE++ subsidie. Tot dan kun je met je zonnepanelen nog meedoen aan de laatste ronde van de SDE+ subsidie, dus mis deze niet.

Vergelijk offertes

Ben jij een ondernemer en wil jij zonnepanelen gaan aanschaffen voor jouw bedrijf? Maak dan hier gebruik van onze vergelijkingstool, geef je opdracht door en je zal snel offertes ontvangen voor jouw voorgestelde werkzaamheden. Deze vergelijk je met elkaar zodat je de beste deal kunt aanwijzen en een mooi bedrag kunt besparen voor je nieuwe zonnepanelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer nieuws:

Meer nieuws